Korszerűsítik a közösségi közlekedést

Egymillárd forintnyi uniós támogatás segíti annak a két projektnek a megvalósulását, amely a közösségi közlekedésben teremt a jelenleginél kedvezőbb feltételeket.

Erős D. Zoltán

A Nyugat-dunántúli Operatív Program Közösségi közelekdési infrastrukurális beruházások pályázaton két vasi érdsekeltségű projekt 1 milliárd 58 millió forintos támogatást nyert el, jelentette be szombathelyi sajtótájékoztatóján  dr. Ipkovich György, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács társelnöke.

A GySEV Zrt. a Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal térségében az intermodális közlekedési rendszer fejlesztéséhez, míg a Vasi Volán Zrt. a térségi infrastrukturális és infokommunikációs projektjéhez kap több mint félmilliárdnyi támogatást.

A GySEV Zrt. fejlesztési projektjében a Szombathely-Szentgotthárd  vasútvonal kilenc megállóhelyén alakítanak ki autóparkolókat, kerékpártárolókat, építenek új, illetve újítanak fel régi buszfordulókat. A körmendi vasútállomáson az intermodális közelekedéshez szükséges várótermet és szolgáltatási rendszert hoznak létre. Fejlesztik az utastájékoztató rendszereket, s jegykiadó automatákat helyeznek üzembe. A GySEV együttműködve a régió  szolgáltatóival közlekedési szövetség létrehozását tervezi. A projekt összeköltsége 625 millió 872 ezer forint, amelyből 531 millió 991 ezer forint a támogatás. A tervezett befejezési határidő 2011. szeptember.

A Vasi Volán Zrt. projektje tizenkilenc települést érint. A celldömölki kistérségben tíz településen újtítanak fel buszvárókat, építenek újakat. A projekt része a körmendi autóbusz állomás beruházása is. A pályaudvarokon, megállóhelyeken, a járműveken új utastájékoztató rendszereket építenek ki. Ezek a menetrend mellett az aktuális forgalmi helyzetről nyújtanak internet alapú adatszolgáltatást. A projekt összköltsége 585 millió forint, amelyből 526 millió 693 ezer forint az uniós támogatás. A várható befejezési határidő 2010. decembere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!