Nagykövet úr, Ön venne itt ingatlant?

Vajon vásárolna-e ingatlant a Rába-parti városban, illetve a környéken az osztrák nagykövet annak tudatában, hogy a határtól pár száz méterre égetőművet terveznek építeni?

Szenkovits Péter

Jó fél napot töltött szerdán Szentgotthárdon dr. Michael Zimmermann, az Osztrák Köztársaság magyarországi nagykövete a Pro Natura St. Gotthard - közismertebb nevén: Pronas Civil Összefogás Egyesület meghívására.
Látogatásának céljáról több alkalommal is ekképpen beszélt: - Azért jöttem, hogy az itt élőket meghallgassam.

Az  diplomata első útja a polgármesteri hivatalba vezetett, ahol négyszemközti megbeszélést folytatott  Viniczay Tiborral,  Szentgotthárd első emberével, aki utóbb   elmondta: - A nagykövet úr a város idei költségvetéséről érdeklődött; tájékoztattam arról, hogy képviselő-testületünk elfogadta azt. A választási készülődésről is kérdezett.
 
- A tervezett szemétégető kapcsán a beuházásról másodfokon döntő bécsi Umweltsenat (Környezetvédelmi Tanács) leendő döntésére célozva elmondta, hogy keressük egymást, miután megszületik a határozat.  

- Konzultatív, barátságos hangvételű volt a megbeszélésünk -  árulta el Viniczay Tibor.

Dr. Michael Zimmermann a Pronas vezetőinek társaságában  a város földrajzi helyzetével, adottságaival, illetve panorámájával ismerkedett, a magasan fekvő  zsidó temetőből fürkészve a tájat.
 
- Innen lehet a legjobban látni az ipari parkot - mutatta a magas rangú vendégnek Soós Zoltán, a Pronas elnöke a hideg, de napsütéses időben.    

- Amott látható városunk egyik jelképe, a hatvan méter magas barokk templom. A határ mellé tervezett szemétégető száz méteres kéménnyel büszkélkedne... Százhetvenöt méter magasra szállna a füstzászló.

A nagykövetet egy nemrégiben tett (magyar sajtóorgánumban megjelent)  interjúrára emlékeztette: - Ön azt mondta,  hogy Ausztriában elfogadott az, hogy a szemetet elégetik. Ezt mi is elfogadnánk, de azt semmiképpen sem, hogy ide, Szentgotthárd határába akkora kapacitású  hulladékégető épüljön, hogy annak se Burgenland, se  Vas megye összes szemete nem lenne elég. Nagy az esélye annak, hogy itt bérégetés folyna, Észak-Olaszországból is hoznának ide szemetet. Anno tüdőszanatórium  működött Szentgotthárdon, annyira jó volt a levegő. Ma már ez nem annyira igaz. Egy szemétégető pedig nagyságrendekkel növelné meg a szennyező anyagok kibocsátását. A létesítmény látképi hatásáról ne is beszéljünk... Azt szeretnénk, ha nagykövet úr érzékelné azt, amit Szentgotthárdon is éreznek amiatt, amit egy szemétégető  tervezése jelent.

Dr. Michael Zimmermann látogatásának következő helyszínén, az Eötvös utcában Schwarcz Józseffel,  a Szentgotthárd és Térsége Szállásadók Szövetsége Egyesület elnökével beszélgetett.
 
- A vendéglátósok is tiltakoznak a szemétégető ellen. Nehéz helyzetben vagyunk amúgy is a válság miatt, még nehezebb lenne, ha megépülne a hulladékégető - fejtette ki Schwarcz József. - Nem csak a várost, hanem az egész Őrséget, régiót is negatívan érintené. Még kevesebb vendég jönne. Kérjük, hogy értse meg a mi helyzetünket, aggodalmunkat.

- Nagyon szívesen jöttem ide, mert érdekel az itt élő emberek véleménye  jegyezte meg a nagykövet.   Természetesen nem azért vagyok itt, hogy vitatkozzam, vagy veszekedjem. S nem kívánok véleményt  alkotni a projektről. A múltban talán nem mindig adtunk a konzultációs formákra. Most kijelenthetem, hogy az Osztrák Köztársaság minden nemzetközi jogszabályt  be kíván tartani. Bármilyen döntés is születik másodfokon az égetőmű kapcsán, az jogállami eredmény lesz. Majd meglátjuk.
 
- Mi már megöregedtünk, de nem tudjuk, vajon mi vár a gyermekeinkre, unokáinkra?  - morfondírozott a házigazda édesanyja, Doncsecz Aranka néni. - Itt már szemétégető nélkül is nagy a füst.
 
- A legaktívabb égetőellenes tiltakozók a diákok  - jegyezte meg Pénzes Tibor, a Szentgotthárd és Kistérsége Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (SZOI) igazgatója.  - Az osztrák építtető cég, a Begas határértéket csak felnőttekre számított. A mostani gyerekeknek kellene majd az égető káros hatásait elviselni. 
 
- A Rába mellett lévő osztrák bőrgyárak vezetőivel már megtaláltuk a hangot, vajon miért zárkózik el a Begas más helyszíntől? - tette föl a költői kérdést Kiss Katalin, a Pronas elnökségi tagja.

A belvárosban lévő irodájában Mohl Imre ingatlanközvetítő, miután megemlítette, hogy a válság miatt is leestek az ingatlanárak, de ez még inkább így lenne, ha megépülne a monsrum, azt kérdezte a vendégtől:  - Vajon vásárolna-e errefelé ingatlant?

Így hangzott a nagykövet úr felelete: - A kérdést nem kívánom megválaszolni. A személyes véleményem nem számít. Én  az Osztrák Köztársaságot és nem a Begast képviselem.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!