Ötezer forintot ad egy mázsa olvasnivalóért a sárvári könyvgyűjtő

Egy mázsa átválogatott könyvért ötezer forintot ad Horváth Zoltán. A rászorulókon segít ezzel. Sokszor bukkan kincsekre, hétfőn épp egy 1904-ben kiadott Bibliát adtak le nála.

Varga Nóra

 - Megéri-e könyvekkel fűteni, ha azok a tüzelőnek a többszörös értékén is eladhatók- teszi fel a kérdést Horváth Zoltán, aki több éve foglalkozik interenetes adással, vétellel. - Sajnos a mai világban sokan odáig jutnak, hogy kénytelenek a leghidegebb hónapokban a kazánba dobni könyveiket, régi családi ereklyéiket, értékes bútorjaikat. Mindenki kerülhet kilátástalannak tűnő helyzetbe, nekik szeretnék segíteni. Potenciális vevőket, magánszemélyeket és antikváriumokat keresek fel, s felkínálom nekik eladásra azokat a tárgyakat, amelyek különben a tűzre vagy a MÉH-telepre kerülnének. A MÉH-telepeken 300-400 forintot adnak egy mázsa könyvért, én ötezer forintot kínálok ugyanennyi átválogatott olvasnivalóért, a szakadt, elrongyolódott köteteket  nem veszem át, kivéve, ha antikvitásról van szó.


- Egy mázsa tüzelő ára - teszi hozzá - 1500-2000 forint között mozog, arra ösztönzöm az embereket, hogy ne elégessék, hanem eladják a könyveket. 

Most mintegy 3500 kötetet tárol otthonában Horváth Zoltán, aki hét évvel ezelőtt létrehozott egy saját karitatív szervezetet, s azóta többszáz rászoruló életét tette könnyebbé.  Magyar, német és szlovén nyelven íródott köteteket vesz át. Többször bukkan kincsekre is, hétfőn egy répcelaki nőtől egy 1904-ben kiadott Bibliát kapott, de számtalanszor kerülnek a birtokába az 1600-1700-as években kiadott kötetek is. Rengeteg értékes kottát juttatott el műgyűjtőknek az elmúlt évek során. Orvosok, tudósok és művészek állandó vendégei, mert Zoltánnál mindig találnak, olyan könyvet, amellyel érdemes gazdagítani az otthoni könyvtárat. Sokan azért járnak hozzá, hogy könyvet kölcsönözzenek, amikor elolvásták, visszaviszik neki.

Zoltán állítja, még sohasem tűnt el tőle könyv.

- Járom a bolhapiacokat, nemcsak hazánkban, hanem külföldön is, emellett az internetes kereskedői  oldalak segítségével szerzem be a köteteket, valamint  egyre többen állnak meg a házam előtt, s adnak le nálam 10-20-80 kilogramm könyvet.

Horváth Zoltán felesége az internethez ért, Zoltánnak pedig a kereskedelemben van többéves gyakorlata.

Horváthék szeretnék az utókornak megőrizni a könyveket. Antik kötetek, szakirodalmak, kutatási eredményeket taglaló orvosi könyvek mind-mind olyan  értékek, amelyeket nem szabad veszni hagyni.

Vevőket keresnek

Csütörtökön a Savaria Plazaban délután két órától öt óráig az Opus999 klub tagjai segítenek  vevőket keresni azoknak, akik elolvasott vagy feleslegessé vált könyveiket értékesíteni szeretnék, de nem tudják, hol keressenek vevőket. Kérik, hogy ne a könyveket, hanem a leltárjegyzéket vigyék el az érdeklődők, s egyeztetik a kereslet kínálat  igényt. Az internet globalitásának köszönhetően nagy mennyiségben a könyvek hazánkban és külföldön  egyaránt sikeresen eladhatók. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!