Sáros soproni szurkolók: ki és kit üldözött Bükön?

A büki labdarúgó-szakosztály vezetője, Néveri Tibor közvetlenül a soproni szurkolók mellől nézte végig a szombati Bük-Sopron NB III-as bajnoki meccset. Szerinte a vasi klubot semmilyen felelősség sem terheli a balhéért. A soproni szurkolótábor egy tagja szerint ők nem a balhé kedvéért utaztak Bükre.

Pum András

Meglehetősen nagy vihart kavartak a szombati Bük-Soproni VSE meccs alatti és a találkozót követő események. Pro és kontra hangzottak érvek mindkét oldalról, ezúttal a büki szakosztályvezető, Néveri Tibor eleveníti fel a meccsen történteket. Bár a vezető szerint a büki klub nem tehet arról, hogy elfajultak az események, a Bakony-csoport Fegyelmi Bizottsága az ügyben április 7-án 14 órára beidézte a Büki TK képviselőjét és főrendezőjét, valamint a Soproni VSE elnökét.

- Háromnegyed négykor, meglehetősen ittas állapotban értek a pályára a soproni szurkolók - a meccs egyébként négy órakor kezdődött - mondta Néveri Tibor, a büki labdarúgó-szakosztály vezetője. - Tíz rendezővel ügyeltünk a rendre, persze ha tudjuk,  hogy ilyen sokan jönnek  Sopronból - voltak legalább ötvenen-hatvanan - biztos, hogy jobban megerősítjük a gárdát. Azt tudni kell, hogy ezek a szurkolók nem a Soproni VSE szurkolói, hanem a megszűnt, elsőosztályú Soproni LC fanatikusai. Pontosabban csak egy részük, hiszen ezúttal javarészt fiatal, huszonéves srácok vonatoztak el Bükre. Ők a hazai szurkolók számára fenntartott szektorba vonultak be, mondván, az van a legközelebb a büféhez. Az tény, hogy szidták Vas megyét, szidták a Haladást, ugyanakkor azt például nem láttam, hogy székeket törtek volna össze - persze az nincs kizárva, hogy megpróbálták leamortizálni a berendezést. Az első félidőben petárdákat dobáltak, én akkor rögtön be is mentem közéjük, és szóltam, hogy ezt most azonnal hagyják abba. Azt mindenképpen el kell mondanom, hogy egyáltalán nem tűntek agresszívnak, én egyedül mentem be közéjük, és egyetlen beszólást sem kaptam. Az alapprobléma az volt, hogy a második félidő elején két büki melegítőben lévő utánpótlás-játékos valószínűleg beszólhatott nekik, erre ők megindultak feléjük, azaz a kijárat felé.  Azt, hogy megütötték-e mieinket, nem tudom, mert onnan ahol én álltam, ezt nem lehetett látni. Emiatt azt sem tudom, hogy a meccs előtt ért-e atrocitás büki utánpótlás-játékosokat. Hamarosan megérkeztek a megkergetett - vagy megvert srácok - rokonai, akik azonban - én úgy láttam - nem jöttek be a pálya területére, csak kintről fenyegették a soproniakat. Miután egyértelművé vált, hogy kezdenek elfajulni az események, rendőri segítséget kértem. A meccs lefújása után jóval két járőrkocsival megérkeztek az egyenruhások.

- Miután a lefújás után is a sporttelepen kívül kergetőztek a drukkerek, így nem láttam, hogy mi történt, az viszont biztos, hogy néhány soproni drukker később  talpig sáros öltözékben baktatott vissza a pályára. Szeretném hangsúlyozni, hogy a pálya területén garázda cselekmények nem történtek, ezért biztos vagyok bent, hogy a büki klubot semmilyen felelősség sem terheli - zárta szavait Néveri Tibor.

A soproni szurkolók egyike az alábbiakat nyilatkozta az esetről:

- Néhányan közülünk valóban többet ittak a kelleténél, a társaság együtt érkezett a meccsre. Nem vertünk meg senkit a találkozó előtt, és nem fenyegettünk senkit. A meccs alatt volt görögtűz és petárda, azonban úgy gondljuk, hogy ezek hozzátartoznak a szurkoláshoz.  Azt kikérjük magunknak, hogy nácik lennénk, semmiféle horogkeresztes zászlónk nincsen, egyedül egy déli lobogót vittünk magunkkal. Kopaszok és jobbosok is vannak a sorainkban, de nem erről szól a történet. Szurkolás közben valóban említettük Vas megyét és Haladást, de szerintünk nem erről szólt a jelenlétünk. Nem akarom menteni magunkat, néhányan ugyanis valóban "nekiálltak" pár helyi fiatalnak, de ezt inkább fenyegető fellépésnek nevezném - nem a balhé kedvéért utaztunk Bükre.  Úgy gondoljuk, hogy ezek a helyi ifjak hazaszaladtak és előadták, hogy gonosz kopaszok megverték őket - ami viszont nem igaz. Aztán megjelent 3-4 személy, akik különböző tárgyakkal fenyegetni kezdett bennünket - úgy véljük, hogy a pár társunk fellépésére nem az a válasz, hogy rudakkal és csövekkel esnek nekünk. Később újabb autók érkeztek, a helyi életveszélyesen fenyegettek bennünket - nem hiszen ez lett volna a megoldás arra, hogy néhányan közülünk nem felelősségteljesen viselkedtek. Nem így terveztük a büki szurkolást - zárta a szavait a neve elhallgatását kérő soproni drukker

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!