Tanúként hallgatták meg Bajnait a Sukoró-ügyben

Tanúként hallgatta meg Bajnai Gordon miniszterelnököt a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán a Sukoró-ügyben

MTI

Szollár Domokos szerda este az MTI-nek elmondta: a kormányfő szerdán tanúként a Központi Nyomozó Főügyészség főügyészének megkeresésére részletesen válaszolt az ügyészség kérdéseire a Sukoróra tervezett, és azóta ott meghiúsult turisztikai beruházással kapcsolatban.
 
Az MTI információi szerint az ügyészség felajánlotta, hogy a meghallgatás a kormányfő parlamenti dolgozószobájában legyen, aki elfogadta ezt a lehetőséget. Az MTI úgy tudja, a beszélgetés nagyjából egy órán keresztül tartott.
 
A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a kabinet tavaly nyáron a miniszterelnök kezdeményezésére belső vizsgálatot indított a telekcsere ügyében, amelynek végén a Pénzügyminisztérium az eredeti állapot visszaállítását kezdeményezte. Mint monda, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által indított bírósági eljárás jelenleg is folyamatban van annak megállapítására, hogy a tervezett beruházás helyszínéül szolgáló területek cseréje szabályos volt-e.

A kormány, ahogyan eddig, továbbra is minden segítséget megad az ügyben eljáró hatóságok munkájának támogatására - jelentette ki. Szollár Domokos hangsúlyozta: a kormány ugyanakkor továbbra is kiemelt feladatának tekinti minden olyan, szabályosan megvalósuló beruházás támogatását, amelyek munkahelyeket teremtenek hazánkban és amelyek révén csökkenhet a gazdasági válság okozta munkanélküliség. Az eredetileg Sukoróra tervezett turisztikai beruházás direkt módon mintegy 2500, indirekt módon pedig még sok ezer munkahelyet teremt, körülbelül egymilliárd dollárnyi beruházással - tette hozzá.

A kormányszóvivő felidézte: a miniszterelnök 2009. június 5-én kért vizsgálatot a földcserével kapcsolatban, mert elhangzott az a vád, hogy a beruházó értékaránytalan földcserével jutott az adott területhez egy másik terület helyett. A kormányfő azt kérte Oszkó Péter pénzügyminisztertől, hogy indítson el egy vizsgálatot a Nemzeti Vagyonkezelőnél, hogy igazak-e azok a vádak.

A vizsgálat eredményeként és egy kapcsolódó ÁSZ jelentés alapján a pénzügyminiszter azt kezdeményezte, hogy az érintett ingatlanokra vonatkozó cserét tegyék semmissé, állítsák vissza az eredeti állapotot.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) november 20-án jelentette be: azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg a sukorói szerződés érvénytelenségét, és ezzel összefüggésben állítsa helyre a szerződés megkötése előtti eredeti állapot. Október 5-én pedig az Országházban Bajnai Gordon a támogatásáról biztosította egy, az ügyet kivizsgálni hivatott parlamenti vizsgálóbizottságot felállítását - közölte a kormányszóvivő.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a sukorói és az albertirsai, valamint pilisi ingatlanok cseréje miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!