Visszaáll a vérvételek régi rendje a szombathelyi rendelőkben

Mint azt többször megírtuk, január 1-től hetente két nap szerveztek csak vérvételt a szombathelyi Rumi és a Jáki úti háziorvosi rendelőben. A gondok megoldódtak, visszaállt a régi rend.

Bajdó Bettina

A heti kétszeri vérvételi nap hatalmas problémát jelentett a betegeknek. Főleg azoknak, akiknek valamilyen krónikus betegségük miatt havonta ellenőriztetniük kellett vérüket. A Markusovszky kórházban nemrég elmondták, hogy a jelenlegi, elégtelen finanszírozás miatt volt szükség a korlátozásra, mivel nincs elég pénzük arra, hogy a város hat rendelőjében nap mint nap legyen vérvétel.

Akkor arra hivatkoztak, hogy a Markusovszky kórháznak nem tartozik az alapfeladatai közé, hogy biztosítsa a vérvételt a háziorvosi rendelőkben. Ezenkívül kevés a laboratóriumi szakdolgozójuk, ezért nem tudták továbbra is garantálják a napi vérvételt. A korlátozást szerették volna az összes rendelőre kiterjeszteni.

A város vezetői szerint elfogadhatatlan volt a korlátozás, mivel 1996-ban Szombathely és a Markusovszky kórház kötött egy megállapodást, melyben szerepel, hogy az egészségügyi alapellátáson belül a háziorvosi rendelők mellett lévő kislaboratóriumok fenntartását és működtetését vállalja a kórház.

Az erre szánt összeget pedig megkapják az egészségbiztosítási pénztártól. A Markusovszky kórház teljesen váratlanul felrúgta a megállapodást.

Dr. Czeglédy Csaba alpolgármester sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyben az áll, hogy a legutóbbi közgyűlésen az ő  javaslatára elkülönítettek 400 ezer forintot a két labor feladatainak ellátására, ezért márciustól ismét visszaállt a vérvételi rend.

Dr. Legli Veronika, Jáki úti háziorvos elmondta, hogy a két rendelőben ezentúl minden nap várják vérvételre a betegeket, s megszüntették a vérvételek számának korlátozást is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!