A Szojuz csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz

Sikeresen hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmenséhez a Szojuz TMA-18 űrhajó, fedélzetén két orosz és egy amerikai űrhajóssal.

MTI

A Szojuz vasárnap a tervezetthez képest egy perccel korábban, közép-európai idő szerint 7 óra 25 perckor csatlakozott az űrállomáshoz.
   
Az űrhajón, amely pénteken indult Bajkonurból, az orosz Alekszandr Szkvorcov parancsnok és Mihail Kornyijenko fedélzeti mérnök, továbbá az amerikai Tracy Caldwell Dyson második fedélzeti mérnök érkezett az állomásra.

   
Az expedíció tagjai 167 napos ott-tartózkodásuk során három amerikai űrsiklót és három Progressz-M teherűrhajót fogadnak, kétszer lépnek ki a nyílt világűrbe, és mintegy 40 tudományos kísérletet végeznek el. Ezen felül ebben az időszakban kell integrálni a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensébe a MIM-1 új kutatási modult, amelyet májusban szállítanak az űrállomásra.
   
Mindhárom asztronauta az űrállomáson készül megünnepelni születésnapját. Szkvorcov csütörtökön újságírók előtt elmondta: még nem döntötték el, hogy hogyan ünnepelnek. Mivel azonban Tracy szeret focizni, lehetséges, hogy rendeznek egy űrmeccset, csak még a gyakorlati megoldáson gondolkodnak, s azt fontolgatják, mi legyen a labda és hogyan alakítsák ki a kapukat. 

   
Tracy Caldwell Dyson 1969-ben született, a kémiai tudományok doktora, és 1998-ban vették fel a NASA űrhajósai közé. Járt már a világűrben: 2007 augusztusában 13 napos utat tett az amerikai Endeavour űrsiklón.
   
Alekszandr Szkvorcov 1966-ban született, katonai akadémiát végzett, berepülő pilóta képesítést szerzett, s azt követően vették fel az űrhajósok közé. A világűrben még nem járt.
   
Mihail Kornyijenko 1960-ban született. A moszkvai repülés-műszaki főiskolán végzett 1987-ben. Dolgozott a rendőrségen, továbbá az űrkutatásban résztvevő Energia (Enyergija) vállalatnál. Tartalékos hadnagy. 2000 óta űrhajós, a világűrben még nem járt.
   
Jelenleg Oleg Kotov orosz, Timothy Creamer amerikai és Szoiti Noguti japán űrhajós teljesít szolgálatot az állomáson. Az új expedícióval hatra emelkedik az űrállomás lakóinak száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!