A világ egyik leglátványosabb show-műsorát hozza el Budapestre a Kiss

Május 28-án Budapestre ér a világ egyik leglátványosabb rock-showja, a Kiss turnéja. A dallamos hard-rock zenét játszó zenekar idei koncertsorozatának európai szakasza május elsején kezdődik Nagy-Britanniában, de a csapat már megkezdte a próbákat a Sonic Boom színpad díszleteiben.

Gyuricza Ferenc

A zenekarhoz közeli források állítják, hogy a Kiss még soha ilyen látványos előadást nem produkált, pedig eddigi koncertjeik is rendre lenyűgözték a közönséget. A Kiss a laikusok számára is könnyen beazonosítható együttes, hiszen az arcfestésük és a fellépő ruháik is védjeggyé váltak az idők során. A karaktereket nem a tagok, hanem a korai rajongóik és barátaik találták ki. A magyar származású Gene Simmons basszusgitáros cinizmusa és a sötétebb oldala miatt így a The Damon, a reménytelenül romantikus énekes-gitáros Paul Stanley a Starchild, a szólógitáros Ace Frehley a Spaceman, Peter Criss dobos pedig a Catman szerepébe bújt bele. Bár az évek folyamán voltak tagcserék, a karakterek megmaradtak, a jelenlegi szólógitáros Tommy Thayer is egyfajta űrruhát, illetve a dobos Eric Singer macskaember öltözéket visel a fellépések alkalmával.

A Kiss gyökerei egy Wicked Lester nevű zenekarhoz vezethetők vissza, amiben Gene Simmons és Paul Stanley már együtt játszott. Ez a csapat azonban semmilyen sikert nem ért el, a demo-felvételeiket a kiadók visszautasították, így a két jóbarát 1972-ben feloszlatta a zenekart, s új együttes alapításába kezdtek.

Gene Simmons 1949 augusztus 25-én Chaim Witz néven magyar szülők gyermekeként született Izraelben. Bár soha egy percet nem élt Magyarországon, a mai napig nagyon jól ért és szinte folyékonyan beszél magyarul. A New York-i születésű Paul Staney-t eredetileg Stanley Harvey Eisen-nek hívták, s a hatvanas évek végén ismerkedett össze Gene Simmons-szal. A legenda szerint a két barátot a hetvenes években a zenén kívül csak a csajozás érdekelte. Gene Simmons ezt a szokását mai napig tartja, saját bevallása szerint közel ötezer nővel volt eddig együtt, amit dokumentált is, hiszen mindegyikükről fotója van.

 

A Kiss első koncertjét 1973. január 30-án adta, New York-ban, a Queens-i Popcorn klubban. Ők voltak az első zenekar, akiknél a külsőségek és a show-elemek nagyon fontos szerephez jutottak a koncerteken, az ő karrierjük indította el a látványos, show-szerű, óriási rock- és pop-koncertek divatját szerte a világon. A zenekar első logo-ja Németországban évekig tiltott volt, mert a két S betű túlságosan hasonlított az SS korábbi logo-jára. Ebben az időszakban a csapat német területen fordított Z-vel helyettesítette a kérdéses betűket.

1978-ban az NBC televízió elkészítette és bemutatta a Kiss Meets The Phantom Of The Park című filmet, ami az év egyik legnagyobb nézettségű televíziós műsora volt. A történet természetesen a Kiss együttesre épült, a zenekar tagjai szupererővel rendelkeztek, amit be is kellett vetniük a gonosz ellen. A Kiss tagjait pár éve a Scooby Doo rajzfilmsorozat egyik részében is megmintázták, Halloween idején riogatták a szereplőket, saját magukat alakítva. Szintén magukat alakították a Detroit Rock City című mozifilmben, amelyben a Terminátor II-ben sztárrá vált Edward Furlong volt a főszereplő.

A Kiss tagjai nemcsak 1978. szeptember 18-án, a zeneiparban teljesen szokatlanul egyszerre jelentették meg szólóalbumaikat, amelyekben már az első napon több mint egymillió példányt szállítottak ki a boltokba. Az együttes tagjainak remek üzleti érzéke van, bevételeik jó része az ajándéktárgyak eladásából származik. A szokásos pólók, sapkák és bögrék mellett kínálatukban kapható a tagok arcfestését ábrázoló símaszk, hamutartó, komplett Halloween jelmez, sminkkészlet, képregény, telefonos előlap, de még eredeti Kiss-bor is. A hivatalos rajongói klubjukat Kiss Army-nak hívják, a tagság páratlan előnyöket élvez a lemezmegjelenések, turnék, koncertek vagy a zenekari találkozók esetében.

A zenekar legnagyobb slágere az I Was Made For Loving You Baby című dal, amelynek kislemezéből csak az Amerikai Egyesült Államokban több, mint egymillió példány kelt el. A csapat népszerűségét mutatja továbbá, hogy számos úgynevezett tribute-zenekaruk van, közülük az egyik legismertebb a magyar Kiss Forever Band. Az Ace Is God ugyancsak magyar formáció, a Kisstory Belgiumban, a Diaman Noir Franciaországban jött létre. Az igazi őrület azonban az Egyesület Államokra jellemző, a tengerentúlon szinte nincs is olyan nagyváros, ahol ne lenne Kiss hasonmás zenekar. Közülük a legnépszerűbbek a KissNation, a Kiss Alive, a Destroyer és a Strutter, illetve a csak női tagokból álló Kisses.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!