Árvíz - Apadnak a az észak-magyarországi folyók

Lassú az apadás az észak-magyarországi folyókon a hétfőn leesett újabb csapadék miatt.

MTI

Csont Csaba az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője közölte: az elmúlt nap folyamán a folyók - Sajó, Bódva - külföldi vízgyűjtőjén lehullott csapadék a jelenlegi árhullámot nem éri utol, nem befolyásolja.

Hozzátette: a Bodrog vízgyűjtő területén is 5-10 milliméternyi csapadékot mértek, de érdemben szintén nem befolyásolja a vízállást. Elsőfokú készültségi szinthez közeli vízállások alakulhatnak ki, és ezt várhatóan nem is haladják meg.

A Sajó, Bódva és a Hernád együttes árvízi hatása miatt tartósabban magas vízállások maradhatnak, de ez nem veszélyeztet majd belterületet - közölte.

Arról is beszámolt, hogy a Taktán továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, míg a Sajón, az alsó szakaszon mért magasabb vízállásra tekintettel továbbra is másodfokú riasztást tartanak fenn. A Sajón - az igazgatóság által végzett - az árvízi védekezés költsége mintegy 25 millió forintra tehető - ismertette, hozzáfűzve, hogy az elmúlt napon 130 ember vett részt az védekező munkában.

Rétközi Ferenc, a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője az MTI-nek azt mondta: Edelénynél folyamatosan figyelik az átázott töltést. A Bódván egyébként nagyon lassú az apadás. A folyó árvize miatt Szendrőnél hétfőn elterelték a patak vizét, mert a közelben lévő házaknál felgyülemlett a víz és a hagyományos szennyvízaknák tartalmát félő volt, hogy kimossa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!