Egyszer majd elkészül az M86-os

Már elmondható, hogy belátható időn belül kétszer két sávon autózhatunk a vasi megyeszékhely és Szeleste közötti mintegy 20 kilométeres távon.

Angyal László

A mozaikonként épülő mi kis sztrádánk első darabja tavaly Vátnál készült el, ezután Szeleste határában kezdődött el az építkezés, a héten pedig Szombathely és Vát között vonulnak fel a terepre a gépek.

Az M86-os Szeleste és a sárvári elágazó közötti szakasz kivitelezője a Magyar Aszfalt Kft. A cég területi igazgatója, Németh Gyula elmondta: tavaly augusztusban indult építkezés, a földmunkák nagy részét elvégezték.

Őszre az alvállalkozó végzett a földmunkákkal. - Télen és tavasszal, amikor a töltések konszolidációja zajlott, csak kiegészítő munkát tudtunk végezni. Vagyis növénytelepítést: fákat, cserjéket ültettünk, füvesítettünk, illetve a víztelenítést szolgáló szivárgókat építettük meg. Csalóka volt idén a tavasz, hiszen a hosszú és csapadékos tél után csak egy hétig volt jó idő, utána újra sokat esett az eső, ezért a munkaterületre sokáig nem lehetett a gépekkel felvonulni. Hátra van még a mintegy húsz centiméter vastag kavicsréteg felvitele, utána kezdődhet el a betonalap terítése - emelte ki.

- Most a beton próbakeverésének jóváhagyása zajlik, az ölbői téesz telephelyén állítunk fel egy nagy teljesítményű keverőt. Úgy tervezzük, hogy a 20 ezer köbméter beton keverésével és terítésével három hónap alatt végzünk. Az aszfaltozás után, nyár végén, ősz elején a forgalomtechnikai jelzéseket helyezzük ki, októberre tervezzük a műszaki átadást. A szakasz befejezési határideje november 30. - tette hozzá Németh Gyula.

A területi igazgató szólt az ölbői csomópontról is. Ismeretes, hogy a sárvári elágazóhoz hasonló, körforgalom beiktatásával készülnek a le-és a felhajtóágak. Németh Gyula bízik abban, hogy a csomópont nyár közepére átjárható lesz.

A 86-os mellett látható tájsebről a területi igazgatót elmondta: a gyorsforgalmi utakról szóló törvény értelmében célkitermelő helyet nyitottak, a töltéshez szükséges kavics kitermelése után, várhatóan az év végére rekultiválják a területet.

A napokban a Szombately és Vát közötti szakaszon is elkezdődött a munka. Ismeretes, hogy itt nettó 3,9 milliárdból épül meg 9,2 kilométernyi gyorsforgalmi út. A 18 műtárgy egyikének, a Perec-patak hídjának alapozásával nyitott a kivitelező Nemzetközi Vegyépszer Zrt., és a nyomvonal humuszolását is elkezdték.

A nagy fölmunkák nyáron kezdődnek el, az útnak a szerződés szerint 2011. július végére kell elkészülnie. A hírek szerint tartható a határidő, bár az úgynevezett időtartalékot már kimerítette a kivitelező.

Elterelés várhatóan jövőre lesz

Tavaly ősszel zajos lakossági fórumot tartottak Zanaton. Ott ismertették azt a tervet, amely szerint a kivitelező szeretné, ha bizonyos időre a zanati városrészbe, a régi 86-os útra terelnék az út forgalmát. Nagy felzúdulás váltott ki a terv a zanatiak körében. Lapunk úgy tudja, hogy az elfogadott ütemterv szerint idén a földmunkákkal végeznek, és várhatóan csak  jövő tavasszal, az aszfaltozás idejére vezetnék be Zanatra a forgalmat, s addig újabb lakossági fórumokat tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!