Holttá nyilvánítják Várkonyi Lászlót, abbahagyták a keresését a Himalájában

A kínai hatóságok kiadják a hivatalos igazolást arról, hogy Várkonyi László magyar hegymászó halálos balesetet szenvedett 7000 méter magasan, a Himaláján - tájékoztatta az MTI-t Pekingben Sárközy Péter, magyar főkonzul.

MTI

Sárközy elmondta, hogy a kínai összekötő tiszt arról tájékoztatta, hogy abbahagyták az április 26-án balesetet szenvedett Várkonyi László keresését, mivel az adott terep és a zord időjárás miatt nem látják esélyét annak, hogy élve, vagy holtan megtalálják.
   
Az összekötő révén a főkonzulnak sikerült kapcsolata lépnie Klein Dáviddal, aki elmondta, hogy várhatóan pénteken érkezik Katmanduba.
   
Klein Dávid kedden hazajuttatott üzenetében beszámolt arról, hogy elsodorta egy jégomlás következtében keletkezett lavina, a 15-20 méterrel mögötte haladó Várkonyi Lászlóra pedig  "direktbe rázuhant a jég".
   
Az alanarnette.com internetes oldalon megjelent egy levél, amelyben idézik Jamie McGuiness új-zélandi hegymászót, aki szemtanúja volt, amint 12 óra 20 perckor egy kisebb sérac (jégtömb, jégpiramis) jégtörmeléket hullatva levált, s az északi nyeregből lefelé tartó két magyart az aláhulló darabok éppen eltalálták. "Egyikük egy gleccserszakadékba csúszott, majd betemette a jég" - áll a tudósításban.
   
Klein Dávid és Várkonyi László - a Dreher 24 Everest Expedíció (2010) keretében - magashegyi teherhordók és oxigénpalack nélkül próbáltak meg a hegy északi oldalán a világ legmagasabb pontjára, a 8850 méteres Mount Everestre feljutni. A Várkonyi-Klein páros az Everest első magyar, oxigénpalack nélküli megmászására készült. Az expedíció honlapján indulásuk előtt ezt írták: "Természetesen legeslegfontosabb +célkitűzésünk+, hogy az expedíció minden tagja élve, egészségesen hazatérjen!"
   
A Dreher Sörgyárak Zrt. csütörtökön közzé tette részvétnyilvánítását, amelyben az expedíció támogatója mélységes szomorúságáról veszi tudomásul a sportember váratlan halálát.
   
Az 1956-ban született Várkonyi Lászlóról az expeditions.hu-n az olvasható, hogy 15 évesen kezdett el hegyet mászni, bejárta a Magas Tátrát, a Kaukázust, a Pamír-hegységet, az Andokot és a Tien-sant, "mielőtt figyelme a nyolcezresek világa felé fordult". Három nyolcezres hegy megmászásában vett részt és kettőnek a csúcsára fel is jutott. Az oxigénpalack nélküli hegymászás magyar magassági rekordere. 2002 tavaszán az Everest nepáli normál útvonalán 8770 méterig jutott.
 
Trebitsch Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!