Kábító kolbászdarabok Nemesrempehollóson

Kóborló kutyák tartották rettegésben Nemesrempehollós lakóit. Az sem oldotta meg a problémát véglegesen, hogy a Fekete István Állatvédő Egyesület tagjai hármat befogtak közülük.

Varga Nóra

- Évek óta rengeteg a kóbor kutya a településen, hat-hét állandóan az utcákat járja. Félnek tőlük a falubeliek. Az is előfordult már  nem egyszer, hogy haszonállatokat támadtak meg az ebek  - meséli a nemesrempehollósi Dankovits Kitti.  - Van, akinek a tyúkjait fojtották meg az éhes kutyák, nekem a kecskémet sebesítették meg súlyosan. Mivel a településen nem divat a kerítés, így a helyiek kutyái is csatlakoztak a kóbor kutyákhoz, s csapatba verődve cirkáltak a faluban. Éjszaka egyszerűen lehetetlenség volt aludni a folyamatos csaholástól. A kutyabefogáshoz senkitől sem kaptunk segítséget, pedig sok helyre fordultunk a gondunkkal. Végső elkeseredésemben a szüleimmel együtt felkerestem  az állatvédőket, akik azonnal felajánlották nekünk a segítségüket - meséli Dankovits Kitti.  - Az első hívó szóra eljöttek Nemesrempehollósra, s befogták a kóbor ebeket, amiért az egész falu hálás lehet nekik.
   
- Három kutyust hoztunk el a faluból - folytatja a történetet Tölgyesi Judit, a Fekete István Állatvédő Egyesület tagja, aki három társával együtt vett részt az akcióban. -  A helyiektől megtudtuk, hogy a kis foxikeverék, amelyet azóta Lédinek neveztünk el, immár két éve kóborol  a falu utcáin. A tulajdonosa két évvel ezelőtt elköltözött Nemesrempehollósról, s a kutyát nem vitte magával. Azóta többször is szült már, most egy öt-hat hónapos kölyökkutyával, Maszattal együtt kóborolt. Nem volt egyszerű befogni őket, mivel emberi kéz az utóbbi időben nem érintette őket - hangsúlyozza az állatvédő.  - Vicsorogtak ránk, s elmenekültek előlünk. Másfélórás küzdelem után kolbászdarabkákba enyhe nyugtatót tettünk. Éhesek voltak, ezért megették a falatkákat, amelyektől egy kissé elkábultak. Ekkor már minden gond nélkül meg tudtuk fogni őket. A harmadik ebet egy idős nőtől hoztuk el, aki évek óta befogadja a Nemesrempehollóson  kóborló kutyákat. Azért adta oda nekünk a zsemlyeszínű labradorszerű keveréket, mert nem tudott róla megfelelően gondoskodni. Ezt a kutyust  hamar sikerült örökbeadnunk. A másik két befogott eb még mindig gazdára vár. Az elmúlt hetekben teljesen hozzászoktak az emberekhez, már bíznak bennük. Nagyon jó jelzőkutyák, lakásban udvaron egyaránt tarthatók. Ha újra hívnak minket Nemesrempehollósra, akkor begyűjtjük a többi utcán kóborló ebet is.

Megkínzott állatokon segítenek

A Fekete István Állatvédő Egyesület tagjai elsősorban a gazdátlan, kidobott, megkínzott, sérült állatokon segítenek, valamint   megfelelő gazdát  keresnek a magárahagyott állatoknak. Mivel még mindig nincsen telephelye az egyesületnek, ezért a gazdátlan kutyák ideiglenes befogadókhoz kerülnek. Számos örökbefogadónapot szerveznek, ma a Szombathely Centernél, vasárnap pedig az Oladi ÁMK udvarán megrendezett kisállatvásáron lehet kutyákat örökbefogadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!