Keményebb fellépést ígér a rendőrség a koldusok ellen

A rendőrség keményebben lép fel ezentúl a kéregetőkkel szemben, és ezt kedden a média előtt is kinyilvánították. A kéregetők viszont úgy vélik, zaklatják őket a rendőrök.

Peltzer Géza

Szokatlan sajtótájékoztatóra invitálta kedden a rendőrség a sajtó munkatársait: azt kívánták demonstrálni egy belvárosi ellenőrzés során, hogy kíméletlenül fellépnek a járókelőket, külföldieket zaklató kéregetőkkel szemben.

Jelentős médiaérdeklődés mellett intult el a rendőrség kisbusza a kapitányság elől, majd a megyeháza előtti téren szállt ki a csapat. Két hajléktalant igazoltattak itt a járőrök a kamerák kereszttüzében. A járőrök saját állításuk szerint már szemmel tartották a kéregetőket, akik minduntalan azt igyekeztek bizonyítani, hogy van pénzük, és nemrég érkeztek egy közeli kocsmából. Utóbbihoz nem is fért kétség, amikor viszont azt állították, hogy a rendőrség kíméletlenül zaklatja őket mondvacsinált ürügyekkel, sőt a Parkerdőbe is kiviszik, és megverik időnként a hozzájuk hasonlókat, ezt már határozottan cáfolta Szalai Ferenc sajtóreferens.

Az igazoltatás, az adatok felírása után közölték a két férfival, hogy feljelentést tesznek ellenük. Ők ezt tudomásul vették, de megjegyezték, amint jön a Fidesz-kormány, ennek az egésznek vége lesz és végre nyugton hagyják őket. Az egyik férfi maroknyi szentképet vett elő, mondván, ezeket osztogatják, ha kapnak érte pénzt kapnak, ha nem, nem  vagyis ők nem kéregetnek, különösen nem erőszakosan.

Ezt az állítást határozottan cáfolta dr. Pólay Veronika, a Nyugatmagyarországi Egyetem Bölcsészkarának dékánhelyettese, aki a tér keleti oldalát lezáró épületben dolgozik. Kijelentette, előfordult, hogy a hajléktalanok sorfalat álltak előtte, nem engedték tovább menni, amíg pénzt nem adott nekik. Rendkívül agresszívek, büdösek, mosdatlanok.

- Volt úgy, hogy hazafelé menet bementem a rendőrségre panaszt tenni. Az épület körül lévő padokon töltötték töltötték az éjszakákat, itt végezték a dolgukat, sőt még ők tettek panaszt, amikor a padokat eltávolíttattuk - tette hozzá. Megfigyelték, hogy az automatákat eldugítják, a visszajáró pénzt kimarkolják.

-A kéregetés szabálysértésnek minősül, helyszíni bírságot szabhatunk ki, de tehet a rendőr feljelentést is - tudjuk meg Knob Ernő körzendvédelmi osztályvezetőtől. Ennek következménye pénzbírság, aki ezt nem tudja kifizetni, akkor elzárás lesz belőle, amely hónapokat is jelenthet.

Tény viszont, ha kijönnek, folytatják a kéregetést, koldulást.

A helyes koldulás szabályai

A bűnmegelőzési osztály szórólapot  készíttetett, amelyből a hajléktalanok megtudhatják, mi számít jogsértő magatartásnak. E szerint 30 ezer forintos pénzbírsággal sújtható, aki másokat zaklató módon koldul. Ha gyermekkel teszi ugyanezt, már százezer forint a tétel.

A garázdaság (megbotránkozás, riadalom keltése másokban) büntetési tétele elzárás, vagy 150 ezer forintos pénzbírság.

A lényeg az, hogy koldulni csak emberek leszólítása, zaklatása nélkül szabad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!