Megálmodta a jövő mosógépét és porszívóját

Egykori iskolájában, a Művészeti Szakközépiskolában mutatta be terveit és munkáit Szabó Levente formatervező művész, aki jelenleg az olaszországi Pordenonéban dolgozik.

Nagy Ildikó

Már a megjelenése is dizájnos, de akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy olaszos. Nem tévedünk nagyot, elvégre a design és Olaszország nagyon is rokon fogalmak.

Második ránézésre inkább gondolnánk mérnöknek, mint művésznek. Pedig Szabó Levente  aki a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában grafika szakirányon sajátította el az alapokat  mesterdiplomás formatervező művész. Méghozzá nem is akármilyen.

A fiatalember már a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójaként szép sikert ért el, amikor 2007-ben megnyerte az Electrolux cég által kiírt nemzetközi pályázatot. Pályamunkája egy különleges mosógép volt, amely mosópor helyett környezetkímélő mosódióval használható. Ráadásul a szerkezet egy másik problémára, a helyhiányra is remek megoldást kínál lapos, ám tetszetős külsejével. Az ősi tudást és a modern technológiát ötvöző ötlet elnyerte a döntéshozók tetszését, így Levente fél éves ösztöndíjat kapott a cég svédországi, illetve olaszországi tervező központjába. És mivel a fél év alatt is számtalanszor bizonyította tehetségét, tavaly állásajánlatot kapott az Electrolux olaszországi tervező központjában.

Az egykori diák legizgalmasabb terveit hozta el az egykori iskolájában rendezett kiállításra. A terveken láthatunk folyékony szappant adagoló zuhanyfejet, vezeték nélküli porszívót, és borotvával, fogkefével, masszírozófejjel felszerelt csaptelepet és mosdót. A fő helyen temészetesen a mosódiós mosógép terve látható.

Levente  akit a kiállításmegnyitón egykori tanára, Nagy Csaba faggatott  arról is őszintén beszélt a diákoknak, hogy mi minden kell a szakmai érvényesüléshez, sikerhez.

Az angol nyelvtudás alapvető ezen a pályán hangsúlyozta a fiatal tervező, aki példaként elmesélte, hogy az általa tervezett mikrohullámú sütőt Kínában gyártják, ő pedig videotelefonon értekezik a gyártást irányító kínai mérnökkel.
De más tanulsággal is szolgált Levente: sokan azt hisszük, hogy a formatervezők földtől elrugaszkodott művészemberek, pedig ez egyáltalán nincs így. A művésznek ugyanis  egyéni ambícióit háttérbe szorítva  egy csapatban kell dolgoznia a mérnökkel, a marketingessel, a pénzügyessel. És bizony tervezésnél sem a forma, hanem a funkció az elsődleges szempont.

Levente elmesélte, hogy az egyetemen annak idején egy teljes szemeszter telt el azzal, hogy egyetlen egyszerű tárggyal, a késsel foglalkoztak. Nézegették, kézbe vették, kutatták a múltját, a funkcióját, lerajzolták, megfestették, és csak hónapok múlva jutottak el oda, hogy újragondolják magát a tárgyat.

Akkoriban nem értettük, miért van erre szükség, de ma már tudom, hogy ez a tervezői munka alapja mesélte a megnyitón.

A sikeres tervező elárulta: legutóbb azt kapta feladatul, hogy képzelje el a jövő porszívóját. Megtervezte, megcsinálta, ám a részletekről nem beszélhet, hiszen ebben a szakmában a titoktartás is legalább olyan fontos, mint a tehetség. A jövő porszívóját nemsokára nyilvánosan is bemutatja a cég egy milánói kiállításon.

Adódik a kérdés: nem nehéz-e egy fiatalembernek egy kicsit női fejjel is gondolkodni, hiszen a háztartási gépeket főleg a gyengébbik nem tagjai használják?

Ez tényleg így van, egy kicsit női aggyal is kell gondolkodni, ráadásul a feladatot tovább nehezíti, hogy szerethetővé is kell tenni az adott háztartási gépet. Így aztán néha masculin jegyekkel is felruházom a tervezett háztartási gépet. A trükk nem újkeletű, hiszen például a legendás autó, az Aston Martin egyik modellje is nőies idomainak és formájának köszönhette sikerét felelte Levente.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!