Megerősíti a megyéket a Fidesz?

A Népszabadság úgy tudja, hogy az új Fidesz-kormány megerősíti a megyéket, az önkormányzatoktól pedig elvonja az államigazgatási feladatokat.

MTI

A lap keddi számában azt írja: komoly egyetértés mutatkozik abban, hogy az önkormányzati feladatrendszert "le kell tisztítani". Becslések szerint 2.500-3.000 ilyen feladat van, és a lap megemlíti: állami kézbe vehetik például az okmányirodákat vagy az építési engedélyezési eljárásokat.
 
Ezzel egyidejűleg összevonnák a területi államigazgatási szerveket, az úgynevezett dekókat - írja a lap.

A cikkben kérdésesnek nevezik, hogy mit kezd a Fidesz az önkormányzati szolgáltatásokkal, így például az egészségüggyel vagy az oktatással. Bár még nincs végleges döntés a közigazgatási struktúra átalakításának minden részletéről, a párt egészségügyi programján dolgozó munkacsoportok javaslatai közt van olyan is, amely erős, központi állami irányítású rendszerrel működtetné a közszolgáltatásokat. Ez a modell éppúgy szolgálhatja a Fidesz kórházvisszaállamosítási szándékát, mint az az elgondolás, amelyben az állam kifizetné a nagy kórházi tartozásokat, cserébe az intézmény tulajdonrészének döntő hányadáról a működtető önkormányzatnak az állam javára kellene lemondania - írja a Népszabadság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!