Megmérgeztek huszonkét kutyát Sárváron?

Tömeges pusztultak el kutyák a városban, a rendőrség huszonkét eb megmérgezésének gyanúja miatt indított vizsgálatot. A helyi zöldek kérdőíves felmérést végeztek.

Angyal László

Szándékos mérgezés történt, ez a véleménye dr. Kereszty Gábornak állatorvosnak és Horváth Borbála környezetgazdálkodási szakmérnöknek. A két szakember a Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület (SKTE) segítségével kérdőíves felmérést végzett azok után, hogy Sárvár-Hegyközségben tavaly december vége  és január eleje között mérgezés következtében nagy számban pusztultak el kutyák.

Bokorné Csonka Judit, a SKTE elnöke lapunknak elmondta: a Pohárszárogató út környéke volt a szomorú események helyszíne. Drága, fajtiszta kutyák is voltak a megmérgezett kutyák között: labrador, németjuhász. Mivel a labradort lakásban tartották, vélhetően megfigyelhették az állat mozgását, s azután mérgezték meg. A németjuhász  pedig boxban volt, éjszaka a szomszéd hallott némi mozgást, reggelre pedig a tulajdonos azzal szembesült, hogy kimúlt kutyája ott fekszik a kapunál...

Az egyesület tagjai a szakemberek által összeállított kérdőívvel járták végig az elhullott állatok gazdáit. Azt kérdezték:  milyen tünetei voltak a beteg kutyának, elhagyta-e a telekhatárt az állat, mennyi idő telt el a mérgezéstől az elpusztulásig, talált- e kertben gyanús tárgyat?

A kérdőíveket feldolgozták, a fenti sommás megállapítást részleteiről kérdeztük dr. Kereszty Gábor állatorvost.
- Az idegrendszeri tünetű mérgezések egy kivételtől eltekintve  rendkívül szűk körben, mintegy egy kilométeren belül történtek. Más típusú esetekkel ellentétben itt olyan gyors lefolyású volt  a mérgezés, hogy az állatok nagy részével nem jutottak el az állatorvoshoz. 

 

A Sárvári Rendőrkapitányságon Erőss Péter osztályvezető-helyettestől megtudtuk, hogy huszonkét elpusztult  kutya ügyében indult vizsgálat.

Sajnos csak hetekkel az állatok kimúlása után jutottak tudomásunkra  a mérgezésgyanús esetek, így nem volt értelme szakértő  bevonásának, hiszen az elhantolt kutyák testében addigra  lebomlott a méreganyag. Az elmúlt hetekben adatgyűjtő munkát végeztünk, az így beszerzett információnk nyomában járva  próbáljuk  kinyomozni, miért pusztultak el  a kutyák.

Végezetül dr. Kereszty Gábor állatorvost arról kérdeztük milyen tünetek utalnak arra, hogy megmérgezték kedvenc  háziállatunkat,  és mi a teendő ebben az esetben? 

A magatartás változása, remegés, nyálfolyás,  étvágytalanság, vagy ha hirtelen  nagyon bújós lesz a kutya: ilyen esetekben  kell nyomban  állatorvos segítségét  kérni.   

Az állatkínzás büntetési tétele

Aki elpusztította a háziállatokat, vélhetően nem tudta, hogy bűncselekményt követett el. A Btk. vonatkozó passzusa szerint: Aki gerinces állatot  indokolatlanul oly módon bántalmaz, amely  alkalmas arra, hogy pusztulását okozza, az vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával, pénzbüntetéssel büntetendő. Három év a büntetési tétel, ha a bűncselekményt oly módon követi el, hogy az az állatnak különös szenvedést okoz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!