Megyegyűlés: vita a pénzügyi kérdésekben

Többségükben pénzügyi, illetve adminisztrációs teendőket tárgyalt péntek délelőtt a megyegyűlés.

Tersztyánszky Krisztina

A képviselők elfogadták a 2009. évi zárszámadást, az önkormányzati vagyongazdálkodást és adminisztratív feladatokat érintő rendeleteket. Módosították az evangélikus egyházzal kötött feladat-ellátási megállapodást, döntöttek önkormányzati intézményekkel kapcsolatos kérdésekben.

Vita kerekedett az ötmilliárd forint értékben kibocsátott kötvényekkel kapcsolatosan. A képviselőknek óvadéki-letéti szerződés kötésére kellett volna igent mondaniuk, amely a jövőben csökkenthetné a kötvény jövedelmezőségével kapcsolatos, árfolyam ingadozásból fakadó bizonytalanságokat.

Patyi Elemér képviselő kifejtette, hogy nem látja a tranzakció mögötti fejlesztési célt, jobbnak látná az attól való visszavonulást. Kovács Ferenc közgyűlési elnök erre azt válaszolta, hogy az összeget a várható uniós pályázatok önrészének fedezésére szánják.

Így a kötvény kibocsátás és az óvadéki összeg letétbe helyezése hosszú távon közügyet, költségtakarékos fejlesztéseket szolgál. A grémium végül abban állapodott meg, hogy a jövőben a pénzügyi bizottságnak azokon az ülésein, ahol a kötvényekről szó esik, minden frakció delegáltja részt vehet.

Szó esett még pályázatokról, óvoda átszervezésekről, gyermekvédelemről. Igent mondtak a képviselők a Közép-Európai Közlekedési Folyosó kezdeményezés közös pályázatában való részvételre, valamint az Európai Borostyánút projektre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!