Mit tenne, ha megválasztanák? Gergácz, György, Kovács, Szabó (4-es körzet)

Április 11-én országgyűlési választások lesznek Magyarországon. A vasi 4-es egyéni választókerületben négy jelölt - Gergácz Ildikó, György Tamás, Kovács Ferenc és Szabó Lajos - indul. Őket kérdeztük terveikről.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Gergácz Ildikó, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselő-jelöltje a vasi 4. számú   egyéni választókerületben, az LMP Vas megyei koordinátora

György Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje, tagja a HVIM Vas vármegyei szervezetének. Egy sárvári étteremben dolgozik

Kovács Ferenc,  országgyűlési képviselő,Fidesz megyei elnöke, Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Sitkei Kápolnáért Egyesület elnöke,Magyarországi Kastélyút Egyesület elnöke

Szabó Lajos,  országgyűlési képviselő,  a parlament  költségvetési és pénzügyi bizottság alelnöke. Közgazdász,  2002  előtt az egyik bank  fiókigazgatójaként dolgozott
 
Hogyan ítéli meg a  térség gazdaságának helyzetét? Milyen intézkedéseket tartana szükségesnek?

Gergácz Ildikó: A választókerület gazdasága jól körülhatárolható szerkezeti problémákkal küzd. Lényeges a meglévő ipari bázis fenntartása, ugyanakkor szükséges a vállalkozások megtartása és beágyazása a térség gazdaságába, valamint további külső befektetés-ösztönzés kizárólag környezetkímélő megoldások alkalmazásával. Javítani kell azokon a szabályozási és adózási feltételeken, amelyek a munkaerő iránti keresletet befolyásolják. Fontos  egy zöld és foglalkoztatási szemléletű fordulat elérése a fejlesztéspolitikában és a mezőgazdaságban.

György Tamás: Térségünk gazdasági helyzete finoman szólva hagy némi kívánnivalót maga után. Itt elsősorban arra gondolok, hogy a rendszerváltást követő időszakban folyamatosan szűntek meg gyárak, üzemek. Csak néhányat említenék: cukorgyár, tejüzem, húsüzem, kenyérgyár de még hosszan folytathatnám. A foglalkoztatás bővítése és megtartása érdekében elengedhetetlennek tartom az adó és járulékterhek csökkentését, a kis- és középvállalkozások,  a falusi gazdaságok támogatását és előnybe hozását a multinacionális cégekkel szemben.

Kovács Ferenc:  A munkahelymegőrzés és a foglalkoztatás bővítése nemcsak választókerületemben, hanem az egész országban fontos kihívás. Tisztán látszik, hogy Európában azok az országok tudtak előbbre lépni, ahol kedvező adózási és járulékfizetési feltételeket teremtettek. Nyilvánvaló, hogy kevés csak helyi adókedvezményekkel segíteni a kis-, és középvállalkozókat, a  kormánynak kell olyan gazdasági hátteret teremtenie, hogy kedvező helyzetbe hozza a munkavállalókat és a munkaadókat egyaránt.

SZabó Lajos:  Munkahelymegőrzés, piacok megtartása, munkahelyteremtés, új piacok megszerzése - ezek a fő irányok. Most a legfontosabb, hogy a munkahelyek megmaradjanak, s a vállalkozásaink a piacok újraindulásakor fogadóképesek legyenek,  s  a munkahelyek száma  ismét   gyarapodhat. Továbbra is segíteni kell a vállalkozásokat a munkahelymegtartó támogatásokkal. A versenyképesség javításáért folytatni kell a munkára rakódó terhek  fokozatos csökkentését. Ezt az adótörvények módosításával már elkezdtük.

A térségben rendelkezésre áll-e a gazdaság továbbfejlesztéséhez szükséges felkészült munkaerő?

G.I: Szembetűnő az ellentmondás, a munkaerő-piaci képzés és a helyi munkaerőpiac által nyújtott kereslet között. Elkerülhetetlen a munkaadók és a munkaerőpiac igényeinek folyamatos vizsgálata, az eredmények továbbítása a szakképző intézmények felé.  Lényeges a szakképzetlenek képzésbe vonása, az oktatási intézmények fejlesztése. Az oktatási rendszert kell úgy átalakítani, hogy a technológiaigényes munkakörök betöltéséhez, szakmaváltásokhoz, felnőttkori tanuláshoz szükséges alapkészségeket kivétel nélkül mindenki megszerezze.

GY.T: Egyik kiugrási lehetőséget a jelenlegi helyzetünkből a mezőgazdaságunk és feldolgozó-iparunk talpra állításában látom. Úgy gondolom, hogy az ehhez szükséges szakképzett munkaerő rendelkezésre áll, mivel az itt élők nagy része még néhány évvel ezelőtt ezekben az ágazatokban dolgozott és nem multicégek összeszerelő üzemeiben. Fontos az utánpótlás is, ezért a szakképzési rendszerben is erősíteni kell ezen ágazatokhoz kötődő szakmák oktatását. Vissza kell adni a munka, a mezőgazdasági munka becsületét.

K.F:  A Vasi TISZK megalakulásával megyénkben a munkaadók igénye szerint alakul a szakképzés. Azt azonban látni kell, hogy jelenleg a tömeges munkarőt foglalkoztató cégeknél szakképzéstől függetlenül betanított munka folyik. Kitörési lehetőségünk a turizmusban rejlik - akár Sárvár, akár Celldömölk vonzáskörzetében -, hiszen ennek az ágazatnak az egyik legnagyobb a munkaerőigénye. Az idegenforgalom lehetőséget ad a helyi kistermelők számára is, hogy termékeiket a lehető legjobb áron értékesítsék.

SZ.L: Jól képzett szakembereink vannak, akik az itthoni munkalehetőségek mellett a hiányszakmákban akár külföldön is elhelyezkedhetnek. Fontos az itthoni megbecsülésük, hogy a válság után ne jelentkezzen a munkaerőhiány. A hiányszakmáknál a képzésre kell összpontosítani, ennek érdekében vezettük be a szakmunkás ösztöndíjat, és az intézmények közötti együttműködés is jó irányba mutat. Jó hír, hogy a celldömölki és a sárvári szakképző iskolák együttesen mintegy 370 millió forintot nyertek fejlesztésre.

Mit jelenthet a választókerület számára a Vát-Porpác térségében tervezett repülőtér megvalósítása?

G.I: A repülőtér megvalósítása esetén, fejlődést és környezetterhelést egyaránt eredményez a térségben és ez nem korlátozódik a választókerületre. A beruházó  légikikötőt álmodott meg Vát és Porpác  közé, hatása érintené Nemesbődöt, Vasszilvágyot, Vépet, Csényét, Acsádot, Bögötöt, Kenézt, Pecölt, Megyehidat és Sárvárt. A  reptér  megépülése nagymértékű légi és közúti forgalmat generál majd, ugyanakkor a reptér és logisztikai központ, valamint az ipari park a tervek szerint mintegy 2000 embert foglalkoztatna.

GY.T: A Vát melletti repülőtér megvalósítása sok lehetőséget rejt magában mind a gazdaság,  mind pedig az idegenforgalom terén. Úgy gondolom, mindenképpen munkahelyeket fog teremteni,  valamint nagyon fontos szerepet játszhat majd a kereskedelmünkben, különösen annak   keletre történő nyitásában, továbbá az áruforgalom lebonyolításában. Nem utolsósorban lehetőséget kínál arra is, hogy nemcsak a közelebbi, de a távolabbi országokból is jelentősebb mennyiségű turistát tudjon fogadni a térségünk. 

K.F: A repülőtér megépítése nemcsak a térség, hanem egész Nyugat-Dunántúl számára fontos beruházás. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy egy ilyen méretű reptér mindennapi működésének óriási hatása lesz a térség gazdasági fellendülésében. Szakértők szerint létrehozása hosszútávon mintegy 8-12 ezer munkahely stabilitását garantálja Vas megyében. Úgy vélem, ez a 4-es számú választókerületben élőknek és az itt működő kis-, és középvállalkozónak is sok új lehetőséget és egyben kihívást fog teremteni.

SZ.L: A nemzetközi cargo repülőtér kialakítása iránt már most jelentős a külföldi érdeklődés. Remélem, megvalósítása a helyben élők életvitelére nem lesz negatív hatással, inkább új munkahelyeket jelent nekik. A repülőtér a helyben lévő és az itt letelepülő ipar számára új lehetőségeket nyújt, hiszen megkönnyítheti az Európán kívüli gazdasági kapcsolatokat. A dinamikus fejlődés egyik záloga lehet, nemcsak a térségnek, hanem az ország egészére nézve is. Turisztikai szempontból is jelentős beruházás lehet.

Ön szerint mennyire kihasználtak a választókerület turisztikai adottságai? Mi az, amin változtani kellene?

G.I: A választókerületre   jellemző a gyógyidegenforgalom.   A térség idegenforgalmi adottságai  kedvezőek, különösen a termál és a falusi turizmus tekintetében, azonban a turisztikai arculat jellemzően kialakulatlan. Fejletlen az ökoturizmus, jellemző az alternatív turisztikai termékek, idegenforgalomhoz kapcsolódó szolgáltatások hiánya. Kevés az olcsó szállásférőhely. Az öko-turizmus ösztönzése, a Rába viziturizmus fejlesztése, csatlakozás a regionális szintű programokhoz jelentős idegenforgalmi vonzerőt jelenthetne.

GY.T:  Hála istennek,  Sárvár és térsége idegenforgalma szépen fejlődik, viszont ezután sem szabad megállni, folyamatosan újítani kell. Vannak még kihasználatlan lehetőségek szép számmal. Fontos lenne a vidék bevonása a városok idegenforgalmi körforgásába. Be lehetne mutatni az ide látogatóknak a vidéki, környékünkre jellemző életformát, állatvilágot. Akár borutakat és olyan túraútvonalakat lehetne  létesíteni, ahol lehetősége nyílna az ide látogatóknak megismerkedni a környékkel és a helyi gazdák termékeivel.

K.F: Úgy hiszem, e téren jó irányba tart Sárvár. A fürdőfejlesztés, a Nádasdy vár felújítása, az önkormányzati és a civil kezdeményezések - hogy mást ne említsek, a tavaly először megszervezett Nádasdy fesztivál - mind-mind a turizmust szolgálják. Fontos lenne német nyelvterületekről a vendégek visszacsábítása, emellett új vendégkör megszólítása. Celldömölkön a Vulkán park projektjének magvalósítása nyújthat újabb előbbrelépést a Ság hegy és a fürdő népszerűsítésében, látogatottságának növelésében.

SZ.L:  A települések beruházásai hozzájárultak a turisztikai potenciál fejlődéséhez. Sárvár a legdinamikusabb fejlődésen megy keresztül, így például a fürdőre most  3 milliárd forintot fordíthatunk. A celldömölki fürdő is újabb szolgáltatásokkal gyarapszik. A jövőben a magánberuházások lehetnek a fejlődés lépcsőfokai. Egyre színvonalasabban jelenik meg a falusi turizmus. A vendégek térségben tartásához fontos, hogy összehangoljuk a programkínálatot. Hiányzik   viszont a szervező erő, amely az összhangot megteremti.

A térség közlekedési hálózatában milyen fejlesztések megvalósítását  tartaná sürgető feladatnak?

G.I:  A kedvező közlekedési helyzet hatása hogy nőttek a befektetések és a tranzit vendégforgalom. A közutak, valamint a településeket összekötő utak minőségén feltétlenül javítani kell. Cél a regionális és kistérségi központok elérhetőségének  biztosítása, elsősorban a közösségi közlekedés fejlesztésével, illetve a települések egymás közötti kapcsolatának javításával.  Az ökoturizmus fejlesztése érdekében lényeges a kerékpáros turizmus infrastruktúrájának megteremtése, kerékpárutak építése, kölcsönzők, tárolóhelyek telepítése.

GY.T: Térségünk úthálózata - hogy mást ne mondjak - katasztrofális: sürgető feladat lenne ennek rendbetétele,  ugyanis emiatt rengeteg turistát veszíthetünk el. Igény lenne egy, az osztrák határtól a Balatonig térségünkön keresztülvezető autópályának a megépítésére is. Ezzel is növelhetnénk a hazánkba, térségünkbe látogatók számát. Valamint nagyon fontos lenne még a hatalmas méreteket öltött kamionforgalom kordában tartása, a nehézgépjárművek lehetőség szerinti vasútra kényszerítése, ezzel is óvhatnánk útjaink minőségét.

K.F: Egész Vas megye számára fontos, hogy végre autópályával csatlakozhasson az európai autópályarendszerekhez. Megközelíthetőségünk javítása szintén az idegenforgalom további fellendülését szolgálná. Személy szerint pedig elkötelezett híve vagyok a vasúti fejlesztéseknek, hiszen mind a mai napig ez az egyik legkörnyezetkímélőbb szállítási forma. Celldömölknek és Bobának, a térség két vasúti csomópontjának, de úgy hiszem,  hogy Sárvárnak is e téren még komoly gazdasági tartalékai vannak.

SZ:L: Közúton jelentős előrelépés történt, hiszen a Sárvárt elkerülő út két szakaszának építésével a nemkívánatos forgalom kikerüli a várost.   A  86-os út már zajló  fejlesztésével Budapest  megközelíthetősége  válik könnyebbé, Közép- és hosszabb távon a 8-as főút országhatárig történő fejlesztése,  s  a Sárvár-Celldömölk-Pápa út főúttá való fejlesztése élvez prioritást. A vasúti közlekedésnél fontos, hogy a Celldömölk-Győr vonal villamosítása mihamarabb  megtörténjen. Folytatni kell az alsóbb rendű utak korszerűsítését.

Mennyire elégedett a választókerület egészségügyi ellátásával? Mit kellene továbbfejleszteni?

G.I: Az egészségügyi rendszer minősége  15-20 százalékban befolyásolja egy ország lakosságának egészségi állapotát. Befolyásoló tényező még az életmód, a táplálkozás, testmozgás valamint a környezeti tényezők. A továbbfejlesztésként a kétszintű házi egészségügyi szolgálat bevezetését javasoljuk. A háziorvosnak így sokkal több kapacitása maradna arra, hogy azokat a feladatokat lássa el, amelyekhez az ő kompetenciája szükséges. A területi kiegyenlítés elve alapján a járóbeteg- rendeléseket lakossági igény alapján kell telepíteni.

GY.T: Választókerületünk, mint az egész  ország egészségügyi rendszere, komoly gondokkal küzd. A sárvári bezárt kórház helyén egy rehabilitációs központot és korszerű, járóbeteg- ellátó centrumot kívánnak létrehozni, ez bizakodással tölt el, és remélem, sokat javít majd az ellátás színvonalán. Viszont szükségesnek tartanám, hogy újra működjön szülészet és sebészet is az intézményben. A betegségmegelőzés szempontjából fontosnak tartom  az egészségtudatos magatartást, a sportot  és az egészséges életmódot.

K.F: Országos problémáról beszélhetünk. Az elmúlt nyolc évben egy hibát hibára halmozó egészégügyi politikának lehettünk szemtanúi. A Gyurcsány kormány bezárta a sárvári kórházat, a celldömölkit pedig cserben hagyta. A Fidesz hatalomra kerülése esetén megteremti a kórházak és a rendelők normális működéséhez szükséges feltételeket. Ehhez széleskörű társadalmi támogatottságra van szükség. Ezért állunk sorsfordító tavasz előtt, és ezért fontos, hogy április 11-én mindkét ikszet a Fidesz mellé tegyük.

SZ.L: A térségben élőknek fontos, hogy Celldömölkön megmaradt az aktív ellátást végző kórház. Szerettem volna, ha Sárvár és Celldömölk közösen látta volna el a feladatot, de a jelenlegi helyzet is jó megoldás. Sárváron rehabilitációs és ápolási osztály működik tovább, az aktív ellátást pedig az egynapos sebészet fejlesztésével pótoljuk. A meglévő épületek bővítésével és felújításával épül a Térségi Rehabilitációs Központ, és a nyár végére elkészül a járóbeteg-szakellátás 21. századi színvonalú fejlesztése is.Két egyéni választókerület települései

OLDALTÖRÉS: Két egyéni választókerület települései

 

 

 

A sárvári, valamint a körmendi székhelyű választókerületek, települések listája.

A  4. számú országgyűlési  választókerület települései:

Bejcgyertyános, Boba, Borgáta, Bögöt, Bögöte, Celldömölk, Csénye, Csönge, Duka, Egyházashetye, Gérce, Hosszúpereszteg, Ikervár, Jákfa, Jánosháza, Káld, Karakó, Keléd, Kemeneskápolna, Kemenesmagasi, Kemenesmihályfa, Kemenespálfa, Kemenessömjén, Kemenesszentmárton, Kenyeri, Kissomlyó, Köcsk, Meggyeskovácsi, Mersevát, Mesteri, Nagysimonyi, Nemeske- resztúr, Nemeskocs, Nyőgér,  Ostffyasszonyfa,  Ölbő, Pápoc, Porpác, Rába- paty, Sárvár, Sitke, Sótony, Szergény,  Tokorcs, Vásárosmiske,  Vashosszúfalu,  Vönöck

Az 5. számú országgyűlési választókerület települései: Alsószölnök, Alsóújlak, Andrásfa, Apátistvánfalva, Bajánsenye, Bérbaltavár, Csákánydoroszló, Csehi, Csehimindszent, Csipkerek, Csörötnek, Daraboshegy, Döbörhegy, Döröske, Egervölgy, Egyházashollós, Felsőjánosfa, Felsőmarác, Felsőszölnök, Gasztony, Gersekarát, Győrvár, Halastó, Ha- logy, Hegyháthodász, Hegyhátsál, Hegyhátszentjakab, Hegyhátszentmárton, Hegyhátszentpéter, Ispánk, Ivánc, Kám, Katafa, Kemestaródfa, Kercaszomor, Kerkáskápolna, Kétvölgy, Kisrákos,  Kondorfa, Körmend, Magyarlak, Magyarnádalja, Magyarszecsőd, Magyarszombatfa, Mikosszéplak, Molnaszecsőd, Nádasd, Nagymizdó, Nagyrákos, Nagytilaj, Nemesmedves, Olaszfa, Orfalu, Oszkó, Őrimagyarósd, Őriszentpéter, Pácsony, Pankasz, Petőmihályfa, Pinkamindszent, Rábagyarmat, Rátót, Rönök, Sárfimizdó, Szaknyér, Szakonyfalu, Szalafő, Szarvaskend, Szatta, Szemenye, Szentgotthárd, Szőce, Telekes, Vasalja, Vasszentmihály, Vasvár, Velemér, Viszák

Kevesebb induló a kerületben

A vasi 4. számú országgyűlési egyéni választókerületben jelenlegi jelöltek közül Kovács Ferenc és Szabó Lajos az elmúlt időszakban rendre ott volt az indulók között. A számok ugyanakkor azt is mutatják, hogy ciklusról ciklusra csökken azoknak a száma, akik vállalják a választási megmérettetést.

2002-ben rajtuk kívül összegyűjtötte a jelöltséghez szükséges ajánlószelvényeket Böcskei Ferenc (RKGP), Döme László (MIÉP), Karvalics Ferenc (Munkáspárt), Kovács Károly (FKGP), ifj. Rátz Ottó (Centrum), dr. Szabó István (SZDSZ), valamint Tarczi István (Összefogás)

2006-ban pedig Döme Ottó, a Jobbik-MIÉP, Gróf István az MDF, Rátz Ottó a Kereszténydemokratapárt, dr. Szabó István pedig az SZDSZ képviseletében indult harcba Kovács Ferenc és Szabó Lajos mellett a mandátumért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!