Nagy Botond eddig 7500 olimpiai érmes sportolótól kapott autogramot

A szombathelyi Nagy Botondnak különleges hobbija van: sportolók aláírásait gyűjti. Eddig 7 ezer 500 olimpiai érmes sportolótól kért és kapott autogramot. Még gyermekként találkozott Cziborral, később pedig Pelével és lefotózták.

Nagy Ildikó

Hát, így kezdődött mondja Nagy Botond, és egy fényképet tesz elém. A fotó 1989-ben készült a Fradi pályán. Az akkor tizenöt esztendős Botond Czibor Zoltán oldalán áll. Tőle kapta az első aláírást.

A ma már nyomdászként dolgozó fiatalember először csak a focisták aláírásaira specializálódott, később azonban szélesedett a paletta. Mára 7 ezer 500 olimpiai érmes kézjegyét szerezte meg, de ezen kívül számos európai- és világbajnoki helyezett aláírásával is büszklkedhet. Gyűjteményét nem sportáganként, nem is olimpiánként, hanem abc-sorrendben kezeli.

A különös hobbi egyúttal azt is jelenti, hogy Botond számos sporteseményen jelen van. Az országban heten-nyolcan vagyunk komolyabb gyűjtők, sokszor összehangoljuk az utazást mondja, és elárulja azt is, hogy egy-egy sportolótól nem egy, hanem több autogramot kérnek, hogy később tudjanak egymás között cserélgetni.

Ki a legnagyobb hal Botond gyűjteményében? Mosolyogva mutat egy fotót, amin a legendás brazil futballista, Pelé mellett áll. A polaroid kép alján személyes hangvételű, Botondnak szóló dedikáció olvasható.

Pelé aláírásának értéket tovább növeli, hogy a biztonsági emberek szigorú gyűrűjében közlekedő sztárt nagyon nehgéz volt megközelíteni. Nem úgy az argentín futballválogatott Magyarországra érkező tagjait, akik közvetlenségükkel is kivívták a rajongók szimpátiáját.

És bár Pelé kétségkívül nagy hal volt, az egyik legnagyobb becsben lévő aláírás mégis egy magyar sportolóé Botond gyűjteményében. Méghozzá Kis Istváné. Az egykori vízipólósról, aki az 1980-as olimpián bronzérmet nyert a magyar csapattal, szinte egy gyűjtő sem tudta, hogy hol él, mi van vele.

Mígnem márciusban Botond a Vas Népe sportrovatában közölt cikkből megtudta, hogy Kis István a Szombathelyi Vízilabda Klub vezetőedzője, vagyis: nem kell mást csinálnia, mint besétálni az uszodába, és megszólítani az egykori vízipólóst.

Húsz aláírást kértem tőle, de mára már csak négy maradt meséli a gyűjtő, érzékeltetve, mekkora kincsnek számít Kis István aláírása a magyarországi gyűjtők körében.

Ki lehet-e nőni ebből a szenvedélyből? - faggatom a fiatalembert, ő pedig a fejét rázza. Főleg, hogy még mindig van olyan aláírás, amelyet meg kell szereznie. A magyar olimpiai érmesek közül például még hét személy aláírása hiányzik, közülük kettőről az olimpiai bizottság sem tud, így feltehetően sohasem lesz teljes Botond gyűjteménye.

Ám érmesekből is mindig vannak újak, így a szombathelyi fiatalember több potenciális dobogóstól előre megszerzi az aláírást. És amikor a sportoló dobogóra áll, kezdődhet a cserebere.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!