Szélsőbaloldali összetűzésektől tartanak Németországban május 1-jén

Szélsőséges csoportok erőszakos cselekményeitől tart a német belső elhárítás május elsején. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal szóvivője a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lapnak adott nyilatkozatában elmondta: értesüléseik szerint elsősorban szélsőbaloldali, úgynevezett autonóm csoportok terveznek megmozdulásokat, mindenekelőtt Berlinben és Hamburgban.

MTI

A hatóságok egyúttal szélsőjobboldali szervezetek tüntetéseitől és ennek kapcsán attól tartanak, hogy a szélsőséges tüntetők egymással is összecsapnak.
   
A hivatal információi szerint a neonácinak bélyegzett Német Nemzeti-demokrata Párttal (NPD) az élen a szélsőjobboldali szervezetek május 1-jén akarnak elégtételt venni a február 13-i drezdai "kudarcért".  Akkor ugyanis a különböző parlamenti pártok és társadalmi szervezetek felhívására a város lakói békés megmozdulás keretében akadályozták meg a szélsőjobboldal tüntetését Drezda világháborús, a szövetségesi légierő által történt bombázásának 65. évfordulóján.
   
A hatóságok aggodalmait növeli az is, hogy az elmúlt hónapokban elsősorban Berlinben és Hamburgban - de más városokban is - szélsőbaloldali csoportok tagjai több alkalommal is rendőrökre támadtak, és személygépkocsikat gyújtottak fel. Ebből kiindulva az alkotmányvédelmi hivatal arra számít, hogy a szélsőbaloldal hasonló cselekményekre készül május 1-jén.
   
Thomas de Maiziere belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban május elsejére fokozott rendőri készültséget helyezett kilátásba. A miniszter felszólította liberális kollégáját, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi minisztert, hogy dolgozzon ki az eddiginél szigorúbb jogszabályokat a rendőrök védelmére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!