Választás 2010: meglesz a Fidesz kétharmada?

Minden megyében és a fővárosban is érvényes a 2010-es országgyűlési választások területi listás szavazása, mert a 17.30-as részvételi adatok szerint már mindenhol megjelent a választók legalább 50 százaléka. A közvéleménykutatók adatai szerint meglesz a Fidesz kétharmada, második az MSZP, utána Jobbik, bejuthatott az LMP. Kövesse velünk!

Vas Népe

21.40: Kilencven-száz ember vár még szavazásra az Erzsébet körúti szavazókör előtt

Még körülbelül kilencvenen, százan állnak sorba a főváros VII. kerületében a 14-es szavazókörénél este negyed tízkor - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. Ez egyike azoknak a szavazóköröknek, amelyekben a lakóhelyüktől távol, igazolással szavazni akarók adhatták le voksukat. Az Erzsébet körúti polgármesteri hivatalban kialakított szavazókörben a legutolsó kiadott sorszám a 754-es volt, de még mindig nagyjából százan várakoznak arra, hogy leadhassák szavazatukat. Ők azok, akik igazolással szavazhatnak ebben a szavazókörben.

Az MTI tudósítójának a sorban állók közül többen azt mondták, hogy időközben elmentek vacsorázni, majd visszaálltak helyükre a sorba. Mások elmondták, hogy napközben is több órát kellett várni a voksolásra, ezért gondolták azt, hogy ha később visszajönnek, gyorsabban sorra kerülnek.

21.38:Kósa Lajos: mondjanak le az OVI és az OVB vezetői!

Lemondásra szólította fel az Országos Választási Iroda (OVI) és az Országos Választási Bizottság (OVB) vezetőit és nem pártok által delegált tagjait a parlamenti választások után Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere a cívisvárosban tartott vasárnap esti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A politikus azon véleményének adott hangot, hogy az OVB túllépte a hatáskörét és egyben megsértette a választási törvényt azáltal, hogy meghosszabbította a kampánycsendet, illetve, hogy 19 órakor nem zárták le azokat az épületeket, ahol a szavazókörök helyet kaptak.

Hozzátette: a történtekért az önkormányzati minisztert is felelősség terheli. "A kormány ebben is betlizett, ezt sem tudta botrány nélkül lebonyolítani. Sajnos azt mondhatjuk, hogy a nyolcéves kormányzásuk után feltették az i-re a pontot" - fogalmazott.

A Hajdú-bihari 3-as, debreceni körzetben indult politikus kitért arra, hogy a városban rendkívüli események nélkül zajlott a szavazás. Ahol látszott, hogy tumultus alakul ki - folytatta - ott új tagokkal egészült ki a bizottság és három csoportra osztva folytatták a munkát, betartva a törvényességet és orvosolva a problémát. Érthetetlennek tartotta, hogy miért nem így jártak el az ország más részein is. 

Elmondta: a Fidesz saját, alternatív szavazatszámláló rendszert működtetett. Hajdú-Biharban a sajtótájékoztató idején körülbelül 12 százalékos feldolgozottságnál tartottak. Leszögezte, hogy ilyen feldolgozottságnál még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de bíznak benne, hogy most először öt képviselőt is küldhetnek a parlamentbe megyei listájukról.

A debreceni részvételi arány mintegy 2 százalékkal maradt el a négy évvel ezelőttitől, de valószínű, hogy mind a három városi körzetben a Fidesz jelöltjei első fordulós győzelmet aratnak - zárta szavait Kósa Lajos.

21.32: Rendhagyó módon a pártok delegáltjai előbb ismerik a szavazás részeredményeit, mint a nyilvánosság

Az Országos Választási Iroda egyelőre nem közöl adatokat az országgyűlési képviselő-választás első fordulójának adatairól, így az a rendhagyó helyzet állt elő, hogy a pártok - a szavazatszámláló bizottságokba delegált tagjaikon keresztül - már ismerik a voksolás részeredményeit, míg a nagyközönség nem.

Az Országos Választási Bizottság nem sokkal vasárnap este 7 óra előtt úgy döntött, fenntartja a kampánycsendet, amíg valamennyi szavazókörben nem fejeződik be a voksolás. 

A választáson jelöltet, illetve listát állító pártok a választások tisztaságáról saját megbízottaikon keresztül győződhetnek meg közvetlenül a szavazatszámláló bizottságokban. A törvény éppen azért biztosít lehetőséget a delegálásra, mert a bizottságok így széles körű társadalmi ellenőrzés keretében végezhetik a voksok számolását, és állapíthatják meg a szavazóköri eredményeket.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint összesen közel 30 ezer pártdelegált vesz részt a választási bizottságok munkájában. Ez tehát azt jelenti, hogy a pártok delegáltjai folyamatosan "lejelentik" saját pártjuknak a szavazatszámláló bizottságuk "részeredményeit".

21.21: Pécsett még másfél órát eltarthat a szavazás

Mintegy másfél óráig tarthat még a szavazás Pécsett, ugyanis még több mint hetven "igazolásos szavazó" várakozik, hogy leadhassa voksait.

A Kossuth téri okmányirodában található 46-os számú szavazókörben este fél 11 körül fejeződhet be a voksolás, miután még több mint hetvenen szeretnék leadni a szavazatukat. 

A szavazókörben lassan halad a voksolás, annak ellenére, hogy a tíztagú bizottsághoz az elmúlt órákban kétfős erősítés érkezett. Az emberek némelyike türelmesen vár, de vannak, akik ingerültebbek, elégedetlenkednek, s ennek hangot is adnak a bizottság előtt.     A várakozók többsége fiatal, Pécsett dolgoznak vagy tanulnak, de akadnak olyanok is, akik egy kulturális fesztiválon vesznek részt, ezért kértek igazolást, hogy máshol szavazhassanak.

21.20:Több mint 66 ezer ember kérte, hogy ne a lakóhelyén szavazhasson az első fordulóban

A négy évvel ezelőttihez képest nyolcezerrel többen, mintegy 66 ezren kérték idén, hogy lakhelyüktől távol, Magyarország területén szavazhassanak a parlamenti választás első fordulójában.

Idén az első fordulóra 66.082 ember kért, míg 2006-ban 57.999-en kértek igazolást. Péntek reggel még csak 61.756-an jelezték igényüket erre. Az igazolást péntek 16 óráig lehetett kérni.

Lövétei: hibázott az OVB

Lövétei István szerint hibázott az Országos Választási Bizottság (OVB), amikor több órával meghosszabbította a hét órakor lejáró kampánycsendet vasárnap este. Az alkotmányjogász az MTI-nek azt mondta: a testület ezzel egy kis problémából nagyot csinált.

Lövétei István elmondta: az OVB döntésével országosra szintre emelt egy mindössze néhány szavazókörben jelentkező gondot, így a választás estéje tragikomédiává vált.

Az alkotmányjogász hozzátette, a kampánycsend meghosszabbítása felesleges volt, mivel elképzelhetetlen, hogy akár közvélemény-kutatási adatok, akár pártvezetői nyilatkozatok, akár előzetes eredmények miatt a szavazókörök előtt sorban állók eredeti szándékukat megváltoztatva másik pártra szavaztak volna, mint tervezték.

Lövétei István szerint a kampánycsend betartásához elegendő lett volna, ha az egyes, még nyitva tartó szavazókörökben a választási bizottságok garantálják, hogy a sorban állók körében senki ne fejthessen ki politikai propagandát. Hozzátette: az OVB döntését tiszteletben kell tartani - ebből azonban nem következik, hogy az helyes is.

 Az MSZP reméli, nem a jobboldali szavazók miatt várakozik az egész ország

Az MSZP reméli, hogy nem a központilag szervezett jobboldali szavazók miatt várakozik az egész ország az országgyűlési választások eredményére.

Budai Bernadett szóvivő az MTI-nek azzal indokolta, hogy korábbi nyilatkozatuk ellenére mégis megszólalnak a kampánycsend alatt, hogy ez nem sérti a jogszabályokat.
   
Emlékeztetett arra: az MSZP az utolsó héten többször is aggályokat fogalmazott meg az igazolással nem a lakhelyükön szavazók megnövekedett száma miatt.
   
Mint mondta, az egyes választókerületekben tapasztalható tumultuózus jelentek és a voksolások befejezésének bizonytalansága újra ráirányították a figyelmet erre a félelemre.
   
"Okkal tartottunk attól, hogy ez szervezett módon, a jobboldal érdekében történt" - jelentette ki. Ugyanakkor hangsúlyozta: remélik, hogy ez nem igaz, mert bíznak a demokratikus versenyben.

Elemzők: az MSZP-nek és az LMP-nek kedvezhet a magas részvétel

Az MSZP-nek és az LMP-nek kedvezhet a vártnál magasabb választási részvétel a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója és a Progresszív Intézet elemzője szerint. A Nézőpont Intézet munkatársa úgy véli: a kis pártok járhatnak jól.

A választás első fordulójának részvételi aránya várhatóan jócskán meghaladja a legtöbb közvélemény-kutató 60 százalék alatti szavazási hajlandóságot valószínűsítő prognózisát - mondta az MTI-nek Filippov Gábor, a Progresszív Intézet munkatársa.
   
Hozzátette, az előre borítékolható eredmény, azaz a Fidesz győzelme, és az ellenzéki párt stratégiájából következő, alacsony intenzitású kampány arra engedett következtetni, hogy "a választók nem élik meg élénk érzelmekkel a választások tétjét", erre azonban részben rácáfolt a részvételi arány.
   
Filippov Gábor szerint könnyen elképzelhető, hogy a nem várt szavazók elsősorban a "hontalan liberálisok" táborából érkeztek. "Megfigyelhettük, hogyan növekedett a kampány hajrájában az LMP ismertségével egyenes arányban a párt népszerűsége" - mondta.
   
A politológus szerint az is lehetséges, hogy a választás előtti napokban nyilvánosságra került Kubatov-beszéd az utolsó lökés volt az alulmotivált baloldali szavazók egy részének, akik így korábbi szándékuk ellenére elmentek szavazni.
   
A Progresszív Intézet elemzője úgy véli, valószínűleg a Jobbik fog rosszul járni a részvételi adatok alakulásával. Mint közölte, a párt szavazóbázisának aktivitása a kampány alatt végig igen magas volt, és az elmúlt hetekben nem történt olyan esemény, amely arra engedne következtetni, hogy új Jobbik-szavazók jelentős mértékben gyarapíthatták a részvételüket korábban ígérők táborát.
   
A győzelmi hangulat és a korábban magas részvételi szándék új Fidesz-szavazók tömeges megjelenését sem teszi valószínűvé - mondta Filippov Gábor.
   
A viszonylag magas szavazási hajlandóság Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója szerint is az MSZP-nek kedvezhet, az pedig, hogy Budapesten az országosnál átlagnál is magasabb a választási részvétel, az LMP-t segítheti.
   
Závecz Tibor az MTI-nek rámutatott, hogy az LMP támogatottsága az utóbbi hetekben folyamatosan nőtt, a párt potenciális támogatóinak fele azonban korábban nem ígérte biztosra a részvételét. Mint mondta, a magas részvételi arány bizakodásra adhat okot az LMP számára.
   
A Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója is annak a véleményének adott hangot, hogy az országosan 65 százalék körüli eredmény feltehetően a Jobbik esélyét rontja.
   
Milován Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője ezzel szemben hangsúlyozta az MTI-nek: miközben a késő délutáni adatok szerint a részvétel egyre inkább megközelíti a 2006-ban tapasztaltat, Budapesten egy százalékkal nagyobb az eltérés a két adat között, mint országosan, azaz a fővárosban kora estig nem voltak annyira aktívak a választók, mint négy éve.
   
A vártnál magasabb részvétel Milován Orsolya szerint azon kis pártoknak kedvezhet, amelyek nem rendelkeznek masszív szavazótáborral.

20.20: Kéri László: a kampánycsend meghosszabbítása ellenkezik a törvény szellemével

OLDALTÖRÉS: 20.20: Kéri László: a kampánycsend meghosszabbítása ellenkezik a törvény szellemével

 

 

 

A kampánycsend meghosszabbítása ellentétes a törvény szellemével - jelentette ki Kéri László politológus az ATV műsorában vasárnap este. Mint mondta, az országban több televízió választási műsoraiból milliók várják a választási híreket, és ők nem tudnak információhoz jutni amiatt, hogy néhány száz szavazó még hét óra után is sorban állt a szavazóhelyiségek előtt. Vagyis "néhány száz ember joga áll szemben ötmillióéval" - mondta Kéri László.

Megjegyezte, hogy az idei választás emiatt marad majd emlékezetes. Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke vasárnap este negyed nyolckor jelentette be, hogy a kampánycsendet meghosszabbítják, egészen a szavazás befejezéséig.

19:51: Még órákig tarthat a szavazás a fővárosban - 17 kerületben nem tudtak urnát zárni 19 órakor

Tizenhét fővárosi kerületben nem tudtak urnát zárni 19 órakor, több helyen is órákig eltarthat még a szavazás - mondta vasárnap este a Fővárosi Választási Bizottság szóvivője az MTI-nek.

A hosszú várakozás azokban a szavazókörökben alakult ki, ahol a lakóhelyüktől távol, igazolással szavazni akarók adhatták le voksukat. Minden fővárosi kerületben egy-egy ilyen szavazókör van. Este 7-ig csupán a XII., a XV., a XVI., a XX., a XXI. és a XXIII. kerületben zárhatták az urnákat, a többi 17 kerületben a lakóhelyüktől távol lévők szavazására kijelölt szavazókörökben tovább folyik a szavazás - közölte Agócsné Darai Terézia.

A XI. kerületben 19 órakor még mintegy nyolcszázan várakoztak arra, hogy leadhassák szavazatukat, és a VIII. kerületben is mintegy félezren - tette hozzá a Fővárosi Választási Bizottság szóvivője.

OLDALTÖRÉS: Megváltozott az igazolással szavazás szabályozása (háttér)

Országszerte több szavazókörben még sokan várakoznak vasárnap este, hogy leadhassák voksaikat az országgyűlési választások első fordulójában, holott a szavazóköröknek 19 órakor be kellett volna zárniuk. A fővárosban néhány szavazókörnél még több százan várnak. A várakozás összefügghet azzal, hogy 2007-ben megváltozott az igazolással szavazás szabályozása.

Országszerte több szavazókörben még sokan várakoznak vasárnap este, hogy leadhassák voksaikat az országgyűlési választások első fordulójában, holott a szavazóköröknek 19 órakor be kellett volna zárniuk. A fővárosban néhány szavazókörnél még több százan várnak. A várakozás összefügghet azzal, hogy 2007-ben megváltozott az igazolással szavazás szabályozása.

Országszerte több szavazókörben még sokan várakoznak vasárnap este, hogy leadhassák voksaikat az országgyűlési választások első fordulójában, holott a szavazóköröknek 19 órakor be kellett volna zárniuk. A fővárosban néhány szavazókörnél még több százan várnak. A várakozás összefügghet azzal, hogy 2007-ben megváltozott az igazolással szavazás szabályozása.

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke negyed nyolckor kezdődött sajtóértekezletén azt mondta, néhány szavazókörben - ahol az igazolással szavazók adhatják le voksukat - az igazolással szavazók nagy száma miatt elhúzódik a szavazás. Szigeti Péter felidézte: az OVB délutáni állásfoglalása értelmében a sorban álló jogosultaknak is biztosítani kell, hogy élhessenek a szavazati jogukkal. Ennek következményeként a kampánycsend egy-másfél órával kitolódik, addig exitpoll-eredményeket sem lehet közzétenni.
   
Négy évvel ezelőtt az országgyűlési képviselők választásán a választópolgár - amennyiben lakóhelyétől távol, de más Magyarországi településen kívánt szavazni - olyan igazolást kapott, amellyel a kiválasztott település bármely szavazókörében voksolhatott.
   
Amikor megjelent a szavazókörben, a szavazatszámláló bizottság ellenőrizte, hogy a településre szóló igazolást állítottak-e ki a választópolgár számára, és amennyiben igen, a választót felvették a névjegyzékbe.
   
2007-ben azonban módosították a választási eljárási törvényt, és rögzítették, hogy minden településen ki kell jelölni egy szavazókört, ahol az igazolással szavazók leadhatják voksukat. Vagyis, míg korábban valamennyi szavazókör az igazolással szavazók rendelkezésére állt, addig a törvénymódosítás óta csak településenként egy.

19.49: Vas megyében bezárt az összes szavazóhelyiség, közölte Kun László, a területi választási bizottság vezetője. Közben az MTV választási műsorában megpróbálván betartani a kitolt kampánycsend intézményét, a választásokról beszélgetnek - pártok említése nélkül. Érdekes.

A Fidesz helyi választási főhadiszállásáról jelenti munkatársunk:

19.39: "18 órától zártkörű rendezvény" olvasható a Café Móló ajtaján. 19 óra után pár perccel 20-25-en lehetnek az asztaloknál, az átlagéletkor cirka 22 év , politikust - az egykori megyei alelnök, Radnai Endre(?) kivételével - nem látunk. Az asztalokon vörösbor, ásványvíz, sajtos pogácsa, a sarokban lévő aszalokon sorakozó edények minden bizonnyal komolyabb étkeket rejtenek. A sarokban televízió, amin a Hír TV választási műsora megy, a bejárattal szemközti kivetítőn ugyanaz nagyban. Újabb asztalhoz telepednek le fiatalok. De hol vannak anyuék????

Példátlan: kitolódik a kampánycsend

Egy-másfél órával kitolódik a kampánycsend, addig exitpoll-eredményeket sem lehet közzétenni - jelentette be Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke az Országos Választási Központban vasárnap este negyed 8-kor kezdődött rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Szigeti Péter közölte: ez azt is jelenti, hogy jóval magasabb feldolgozottság mellett érkeznek meg az első tájékoztató adatok a szavazókörökből.

Autóval üldözték a Jobbik aktivistáit Szabolcsban

Autóval üldözték, s megpróbálták leszorítani azokat a jobbikos aktivistákat, akik videóra vettek több olyan buszt, melyek Vásárosnaményba szállítottak romákat szavazni - közölte Gyüre Csaba, a Jobbik képviselőjelöltje vasárnap sajtótájékoztatón Nyíregyházán. Az ügyben a rendőrség közúti veszélyeztetés megalapozott gyanújával indított eljárást.

A Jobbik politikusának állítása szerint Heves megyéből szervezett formában, több busszal szállítottak romákat szavazni Vásárosnaményba, s ezt a párt aktivistái videofelvételen rögzítettek. Ezt követően a járművüket egy másik autó megpróbálta leszorítani a 41-es főútról, az autóban ülő jobbikosok telefonon keresztül értesítették a rendőröket, akik megállították az üldöző autót - közölte a képviselőjelölt.
   
Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta: vasárnap egy férfi telefonos bejelentést tett a rendőrségre, hogy a 41-es úton Vásárosnamény közelében autóval üldözik, és megpróbálták leszorítani a főútról.
    
Az azonnali rendőri intézkedések eredményeként Baktalórántháza közelében megtalálták a bejelentésben szereplő járművet, vezetőjét előállították - ismertette a százados, hozzátéve, hogy az ügyben közúti veszélyeztetés megalapozott gyanújával indult eljárás.
   
Gyüre Csaba a tájékoztatón elmondta még, hogy tapasztalatuk szerint Gávavencsellőn és Tiszabercelen is szervezetten szállították a romákat szavazni, utóbbi helyszínen még csomagokat osztogattak. Hozzátette: Ibrányban egy férfi az utcán bántalmazta a párt egyik aktivistáját, amiért az videofelvételeket készített. Az ügyben garázdaság megalapozott gyanújával rendelt el nyomozást a rendőrség.
   
A képviselőjelölt közlése szerint a párt mindkét esetben megtette feljelentését, emellett beadványt is benyújtanak a területi választási bizottsághoz.

Szonda Ipsos: négypárti parlament alakul, Fidesz-KDNP, MSZP, Jobbik, LMP a sorrend

A Fidesz-KDNP 57, az MSZP 19, a Jobbik 15, az LMP 5 és fél százalékos eredménnyel kerül be a következő Országgyűlésbe a Szonda Ipsos becslése szerint.

Az intézet a Magyar Televízió megrendelésére készítette el kutatását a választás előtti csütörtökön és szombaton, kétezer fő személyes megkérdezésével. Az adatokat az MTV választási műsorában ismertették.
   
A Szonda Ipsos kutatása szerint 3 százalékos eredményével az MDF nem jut be a parlamentbe.

Nézőpont: négypárti parlament

A Fidesz-KDNP 54, az MSZP 20, a Jobbik 17, az LMP 6 százalékos eredményre számíthat a választáson a Nézőpont Intézet MTI-hez eljuttatott becslése szerint.

Az intézet a választás napján készült telefonos felmérése alapján az MDF nem jut be az Országgyűlésbe.

Medián: kétharmados többséggel első a Fidesz, utána MSZP, Jobbik, LMP sorrend

Medián: kétharmados többséggel első a Fidesz, utána MSZP, Jobbik, LMP sorrend

Meglehet a kétharmados többsége a Fidesz-KDNP-nek a következő Országgyűlésben - derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet az RTL Klub megbízásából a Medián készített, és amelyet a csatorna vasárnap esti választási műsorában ismertettek. A párt 270, az MSZP 55, a Jobbik 49, az LMP 12 képviselői helyet szerezhet.

A Medián kutatása szerint a Fidesz-KDNP a listás szavazatok 55 százalékát kapta meg. Az MSZP-re a választók 19, a Jobbikra 17 százalékuk szavazott.
   
Az LMP bekerül az Országgyűlésbe a Medián kutatása szerint, az intézet 6 százalékos támogatottságot mért a pártnak. Az MDF 2 százalékos eredményével kiesik - véli a Medián, amely 1 százalékot mért a többi párt együttes támogatottságaként.

Mindez azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP a kétharmados parlamenti többséghez szükséges 258 képviselőnél tizenkettővel többel rendelkezhet a következő ciklusban a Medián felmérése alapján. A kutatás 3.000 fő személyes megkérdezésével készült a választást megelőző péntek délutántól vasárnap estig.

Századvég: szoros kétharmadot érhet el a Fidesz-KDNP, két rendszerváltó párt kiesik a parlamentből

A Századvég Alapítvány nagymintás közvélemény-kutatása a Duna Televízió megbízásából

Szűken bár, de meglesz a Fidesz kétharmada az új Országgyűlésben; két rendszerváltó párt – az MDF és az SZDSZ – nem jut be a parlamentbe. Ezek a főbb megállapításai a Századvég Alapítvány nagymintás felmérésének, amelyet a Duna Televízió megbízásából készített 2010. április 10-én, szombaton, háromezer fő megkérdezésével.

Jelentősen átalakul a parlamenti patkó a mostani országgyűlési választások után – ezt vetíti előre a Századvég Alapítvány friss felmérése. A legtöbb képviselőt – szám szerint 260-at – a Fidesz-KDNP küldhet az Országgyűlésbe. Ezzel szűken bár, de meglesz az ellenzéki pártszövetség kétharmados többsége.

A kutatás szerint erősorrendben az MSZP-frakció lesz a második, 66 fővel.

A Jobbik 47 mandátumot tudhat magáénak. A Lehet Más a Politika (LMP), amely éppen eléri az öt százalékos parlamentbe kerülési küszöböt, 13 parlamenti széket foglalhat el.

A Századvég felmérése szerint a választók nem juttatják be az új összetételű parlamentbe az MDF-et és az SZDSZ-t, így ez a két rendszerváltó párt kiesik az Országgyűlésből.

Pártok támogatottsága a biztos szavazó pártot választók körében 

A választásokon biztos részvételt ígérő és pártot is választó szavazók körében szombaton is a Fidesz volt a legtámogatottabb politikai erő, 56 százalékkal. Ugyanebben a körben az MSZP-t a választók 19, a Jobbikot 15, az LMP-t 5, az MDF-et pedig a polgárok 4 százaléka támogatta. A többi párt összesen 1 százalékot ért el ebben a választói csoportban.

Pártok támogatása a választók életkora, lakhelye és iskolai végzettsége szerint

A különböző korosztályokban meglehetősen egyenletes a Fidesz-KDNP támogatottsága, néhány százalékkal alacsonyabb csak a 18-29 évesek körében.

Az MSZP-t jobbára a 40-60+ korosztály támogatja. A Jobbikot inkább a 18-49 év közöttiek preferálják, ahogy az LMP szavazói is zömmel e korcsoportból kerülnek ki.

A lakóhely szerinti csoportosításban látható, hogy a Fidesz-KDNP-t leginkább a községek és városok lakói választják előszeretettel; némileg kevesebb támogatójuk van a fővárosban és a megyei jogú városokban, ám az eltérés nem túl jelentős.     

Az MSZP-t inkább a városi lakosság választaná. A Jobbik preferenciái egyenletesen oszlanak el a különböző településtípusok között, az LMP Budapesten a legerősebb.

Az iskolai végzettség szerinti támogatottságból az látszik, hogy a győzelemre esélyes pártszövetség, a Fidesz-KNDP viszonylag egyformán népszerű valamennyi csoportban. Hasonlóan egyenletes eloszlást mutat az MSZP-is.

A Jobbikot leginkább a szakmunkások és az érettségivel rendelkezők favorizálják. Az LMP-t ugyanakkor főként az érettségizettek és a diplomások szeretnék az Országgyűlésben látni.

Érvényes a listás szavazás

Az Országos Választási Iroda 17.30-kor összesített legutóbbi adatai szerint minden megyében és Budapesten is meghaladta a szavazási részvétel az érvényességi küszöböt.
   
A vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában 17.30 óráig a szavazásra jogosultak 59,28 százaléka adta le szavazatát.
   
A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt: Baranya megye 55,58 százalék, Bács-Kiskun megye 57,09 százalék, Békés megye 57,81 százalék, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 57,23 százalék, Csongrád megye 56,91 százalék, Fejér megye 59,43 százalék, Győr-Moson-Sopron megye 60,41 százalék, Hajdú-Bihar megye 57,49 százalék, Heves megye 60,09 százalék, Jász-Nagykun-Szolnok megye 56,57 százalék, Komárom-Esztergom megye 57,18 százalék, Nógrád megye 58,65 százalék, Pest megye 61,45 százalék, Somogy megye 56,66 százalék, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 58,96 százalék, Tolna megye 56,92 százalék, Vas megye 60,82 százalék, Veszprém megye 59,99 százalék, Zala megye 58,25 százalék.
   
Ez azt jelenti, hogy várhatóan nem kell megismételni a területi szavazást, és így az OVB a jövő héten meg tudja állapítani a területi és országos mandátumok kiosztásához szükséges 5, illetve 10 százalékos határt.

OLDALTÖRÉS: Korábbi választások mandátumai

19 órakor elindul a tájékoztató rendszer

19 órakor elindul a tájékoztató rendszer

19 órakor elindul a tájékoztató rendszer

A tervek szerint este 19 órakor elindítja tájékoztató rendszerét az Országos Választási Iroda (OVI) annak ellenére, hogy lesznek olyan budapesti és vidéki szavazókörök, ahol még ebben az időben is tart a voksolás.

A részeredmények közlését tehát megkezdik annak ellenére, hogy többek között Budapesten, Szegeden, Pécsett és Debrecenben még sorok állnak az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörök előtt.
   
Az MTI úgy tudja, a fővárosban legalább 3-4 helyen nem zárnak be a szavazókörök 19 órakor.
   
Az OVB vasárnap állásfoglalást adott ki a kérdésben és felidézte a választási eljárásról szóló törvényt, amely szerint a szavazatszámláló bizottság elnöke 19 órakor a szavazóhelyiséget bezárja, de azok a választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy az előterében tartózkodnak, még szavazhatnak.
   
A testület állásfoglalása szerint ennek az az eljárás felel meg, ha a szavazatszámláló bizottság a 19 óráig a szavazásra megjelent, még sorban álló valamennyi választópolgár részére biztosítja a szavazás lehetőségét.
   
Az OVB állásfoglalásában kitért arra is, hogy a szavazatszámláló bizottságnak meg kell teremtenie annak a technikai feltételeit, hogy a 19 órás határidő után érkező választópolgárok már ne szavazhassanak.
   
Az OVB azért foglalkozott a kérdéssel, mert több helyről is olyan jelzés érkezett, hogy hosszú sorok kígyóznak azon szavazókörök előtt, ahol az igazolással szavazók is leadhatják voksukat.

A nap krónikája, összehasonlító diagram, elemzés

A nap történéseiről ide kattintva tájékozódhat bővebben, addig is egy kis emlékeztető a listát állító pártok korábbi szerepléséről, plusz egy áttekintés a korábbi szavazások részvételi arányairól Török Gábor politikai elemző blogjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!