Videókonferencia-termet avattak a Savaria Egyetemi Központban

Immár videókonferenciát is lehet tartani a Savaria Egyetemi Központban, az intézményben ugyanis a napokban átadták az első videókonferencia-termet. A technika segítségével leomlanak a falak, s az internetnek köszönhetően kitárul a világ.

Bajdó Bettina

Bodorkós László, a Savarai Egyetemi Központ Minőségfejlesztési és Informatikai Központjának igazgatója elmondta, hogy a B-épület földszintjén található helyiség húsz négyzetméteres és legfeljebb tizenöt fő befogadására alkalmas. 

- A korszerű rendszer segítségével akár a Nyugat-magyarországi Egyetemen (NYME) belül, akár külső helyszínekkel kiváló minőségű kép- és hangkapcsolatot lehet létesíteni - folytatta az igazgató.

A két darab 106 centiméter képernyő-átmérőjű televízión a konferencia résztvevői egyszerre minden felet láthatnak és hallhatnak is. A rendszernek számos előnye van, sok idő és költség takarítható meg például azzal, hogy egy-egy konferencia miatt nincs szükség utazásokra. A próbaüzem is sikeres volt, a szombathelyi egyetemi központ az NYME győri, mosonmagyaróvári, soproni és székesfehérvári egyetemi városaival egyszerre teremtett kapcsolatot. A termet egyelőre az egyetem oktatói vehetik igénybe, főként a vezetői munkához nyújt segítséget.

Az igazgató hozzátette: nemrég a könyvtárosok tartottak egy konferenciát, s nem kellett egy helyszínen összegyűlniük, hanem a modern technika segítségével vitatták meg egymással az aktuális kérdéseket. A Berzsenyi emlékünnepségen részt vettek külföldi egyetemek delegáció, ők is bejelentették kérésüket, mely szerint szeretnék az egyetemmel online is felvenni a kapcsolatot.

- A Nyugat-magyarországi Egyetem pályázati pénzből tudta kialakítani a modern termet, s szerencsénk volt, mivel rendelkeztünk megfelelő hálózattal, így csak a szükséges eszközöket kellett beszereznünk - emelte ki Bodorkós László. 

- Egyelőre a diákoknak nem áll rendelkezésére a terem, nekik más módon próbáljuk meg helybe hozni a világot. Egy éven belül bekamerázzuk az előadótermeket, s hangot és képet is tudunk közvetíteni. Emellett archiválni is fogjuk az előadásokat, így a diákok saját felhasználónevükkel és jelszavukkal bármikor visszakereshetik az órákat. Ha például valaki nem tudott részt venni az órán, vagy vizsgaidőszakban újra meg szeretné hallgatni az előadást, elég párat kattintania, s máris hozzáfér majd az anyagokhoz. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!