Wagner-baleset: felfüggesztett fogház a médiavállalkozónak

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt jogerősen 1 év 8 hónap - két év próbaidőre felfüggesztett -, fogházbüntetést kapott az a 68 éves zalaegerszegi férfi, aki 2007 május 6-án a 84-es főúton a kelédi elágazónál autójával kihajtott Wagner András néhai szombathelyi polgármester kocsija elé. A korábbi városvezető édesanyja a helyszínen halt meg, Wagner András 25 nap múlva a kórházban.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Előzmények: a baleset körülményei, halál a kórházban

Szombathely rendszerváltás utáni első polgármestere a 84-es főúton karambolozott 2007 május 6-án.

A kelédi elágazó és a 84-es főút kereszteződésében egy zalaegerszegi idős férfi vezette Hondáját. A kereszteződésben át akart menni Jánosháza irányába. Eközben nem adott elsőbbséget a 84-es főúton, Sárvár felől a Balaton felé haladó szombathelyi Wagner Andrásnak, aki el akarta kerülni a frontális ütközést, ezért elrántotta autója kormányát. Így a két autó csak érintőlegesen ütközött.

Egészen pontosan a Seat jobb oldala érintette a Honda elejét, de csak annyira, hogy a Honda rendszámtáblája leszakadt. A Seat vezetője azonban elvesztette uralmát gépjárműve felett. Az átsodródott először a menetirány szerinti szemközti (bal oldali) sávba, majd onnan félkörívet leírva a jobb oldalon lévő, 1 méter 40 centiméteres árokba vágódott, ott még megpördült, végül egy fának csapódva megállt.

A baleset során Wagner András édesanyja a helyszínen életét vesztette, őt combcsonttöréssel szállították kórházba.

A hajdani polgármester május 31-én a kórházban hunyt el, halálát tüdőembólia és keringési összeomlás okozta.

Szakértő kimondta: orvosi mulasztás, gondatlanság, vagy a szakmai szabályok megszegése nem állapítható meg.

Tárgyalás három év elteltével

A balesetet elfogultság miatt nem Szombathelyen tárgyalták, hanem Győrben, a Városi Bíróságon.

A vádlottat - egy zalaegerszegi médiavállalkozót, a 68 éves Lukácsffy Dénest -, halálos közúti baleset gondotlan okozásának vétségében bűnösnek találta a bíróság, büntetése 1 év 8 hónap fogházbüntetés, aminek letöltését két év próbaidőre felfüggesztették.

A büntetés jogerős, az ügyész maga kért felfüggesztett büntetést - enyhítő körülményként értékelték a vádlott korát (a baleset időpontjában 65 éves volt, most 68), és azt a tényt, hogy korábban harminc éven át balesetmentesen vezetett.

Lukácsffy Dénest 3 év 6 hónapra eltiltották a közúti járművezetéstől is.

Szakértők megállapították, Wagner András a 90-es táblánál mintegy 115-118 km/órával közlekedett, de a gyorshajtás nem játszott közre a balesetben, Lukácsffy manővere olyan hirtelen történt, hogy korrigálni a KRESZ betartása esetén sem lehetett volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!