Zavarják a lakókat a laktanya területén rendezett szlalomversenyek?

Lapunk lakossági fóruma után a közgyűlésen is szó esett a szombathelyi laktanya B területén rendezett autós versenyekről. Szombaton az országos szlalombajnokság futamát rendezték itt.

Angyal László

Két évvel ezelőtt kereste meg a szombathelyi önkormányzatot Rácz Attila és Rácz Szabolcs. A  testvérpár szlalomversenyekre szerette volna bérbe venni a volt orosz laktanya úgynevezett  B területének egy részét: az egykori alakuló teret és környékét.  Az üzletet megkötötték: a város alkalmanként bérbeadja a területet.

Lapunk nemrégiben az északi városrészen élők számára szervezett fórumot, ahol  egy, a B terület közelében élő lakó azt mondta, zavarja őt a pihenésben az autók versenye. Ez a vélemény  a legutóbbi közgyűlésen is nyilvánosságot kapott, annak kapcsán, hogy  a laktanyai versenyek ügye szerepelt az előterjesztések között:  Rácz Attila szerette volna a fizetendő  bérleti díjat csökkenteni. Az ok: nem a teljes területet, hanem annak csak egy részét használják.


- A  képviselők a közgyűlésen nem döntöttek a kérelmemről, így százezer forint bérleti díjat fizettünk ki  egyetlen napért, miközben a számításaim szerint a valóban használt terület után legfeljebb 25 ezer forint lenne ez a díj - kesereg Rácz Attila.

Szombat van, az országos szlalombajnokság első futamának vége, most van szusszanásnyi ideje beszélni arról, mi minden történt a volt orosz laktanya alakuló terével az elmúlt két évben.

- Ahogyan most kinéz, vagyis hogy  versenyre alkalmas a beton és az aszfalt, az  kemény munka erdeménye. Itt  karvastagságú fák nőttek ki a betonból, térdig ért  a gaz és a fű. Elfogytak a  szlalomversenyre alkalmas területek, a térinformatikai rendszeren találtunk rá erre a  helyre. Amikor kiderült, milyen célra szeretnénk bérbe venni az ingatlant, hatástanulmányként  zajmérést végeztünk a terület képviselője, Kővári Attila jelenlétében. Az én versenyautómmal és a kerítés mellett, tehát nem a versenypályán, mentünk fel és alá. Érdekességként jegyzem meg, hogy a  műszer a legmagasabb értéket akkor mutatta, amikor elment az utcán egy autóbusz... Tavaly hat-hét versenyt rendeztünk idén négyet tervezünk, abból is kettőt Vépen, egy fuvarozó cég telephelyén. Ha minden vasárnap jönnénk ide, akkor lehet,  hogy a környékbeliek helyében  én is felszólalék egy fórumon. De így?

Rácz Attila egyébként nem tett le arról, hogy módosítsa a bérleti szerződés kondícióit.
- A legközelebbi közgyűlés, remélem, tárgyalni fog a kérelmemről. 
 

Az életveszélyes, ugyanakkor műemléki védelem alá helyezett épületekkel teli területet húsz évvel az orosz csapatok kivonulása után is őrzik: egy biztonsági cég munkatársa reggel nyolctól este nyolcig felügyel a laktanya B területének ezen részére. Ottjártunkkor egy oldtimer autóval érkező néző elmondta: tavaly itt rendezték a veterán autók találkozóját és versenyét, de az öreg autók futóművét meggyörte a nagyon rossz minőségű aszfalt és beton. Az idén már nem ide szervezik a találkozót. Pedig, mint hallottuk, néhány tízmilliós befektetés  aszfaltozni kellene  után autós találkozókra, versenyekre tökéletesen megfelelne az egykori alakuló tér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!