Zsidókat mentett a szombathelyi püspök

Történelmi esemény színhelye volt szerdán a püspöki palota. A holokausztról, Kovács Sándor püspökről szólt egy konferencia.

Némethy Mária

Kovács Sándor püspököt eddig leginkább arról ismertük Szombathelyen, mint aki az 1945. március 4-ei bombázáskor súlyosan sérült székesegyházat statikailag helyreállíttatta. Szombathely 1944-1972 közötti püspökéről szerda óta azt is tudjuk: zsidókat mentett a vészkorszakban.

Mondd el a fiaidnak címmel erről, a holokausztról rendezett megemlékező konferenciát a püspöki palota dísztermében a Szombathelyi Egyházmegye és a Szombathelyi Zsidó Hitközség. A rendezvény házigazdája, dr. Veres András szombathelyi megyés püspök köszöntőjében elmondta: a szombathelyi zsidó hitközség kezdeményezte a konferenciát, előzménye egy tőlük kapott levél volt. Prof. dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi történelmi jelentőségű eseménynek, a zsidókeresztény párbeszéd megnyilvánulásaként értékelte a tanácskozást, s a katolikus főpapok közül Kovács Sándor mellett megemlítette a zsidókért annak idején szót emelő győri püspököt, báró Apor Vilmost, s az erdélyiek híres püspökét, Márton Áront is.

A megemlékező konferencián neves közéleti személyiségek vettek részt. Itt volt Josef Smej püspök Mariborból, ő akkoriban itt tanult Szombathelyen, Feldmejer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, a megyei közgyűlés elnöke és helyettese, országgyűlési képviselők, a vasi városok polgármesterei, művészek, orvosok. Hallhattunk verseket, zenei részleteket is.

Dr. Veres András után Benny Sharon, Izrael magyarországi nagykövetségének első beosztott diplomatája köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: annak idején, 1942-ben 15 férfi döntötte el a zsidóság megsemmisítését, de hatmillióan estek áldozatul. Hallhattuk dr. Görög János, Izrael első magyarországi nagykövetének levelét, amelyben a megértést elősegítő zsidókeresztény párbeszéd fontosságáról írt.

Nagyon érdekes előadást tartott a sárga csillag korának Magyarországáról, Szombathelyéről,  és Kovács Sándor püspök tevékenységéről, akkori  lehetőségeiről dr. Katona Attila egyetemi docens. Ugyancsak ezt a kort idézte fel, tett tanúságot dr. Sill Aba Ferenc ferences szerzetes, aki két évtizeden át élt Kovács Sándor püspök mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!