Árvíz: Töltésszakadás Edelényben, összedőlt egy ház Szendrőn (folyamatosan frissítve)

A Sajó áradása miatt lezárták kedd reggel a 3-as számú főutat Miskolc határában. Hajnalban átszakadt a töltés a Edelényben. Éjfélig a Dunántúlon és a Budapest-Miskolc vonalon közlekedő feláras vonatok lC pót- és helyjegy nélkül vehetők igénybe. Keddi helyzet percről-percre.

MTI

Edelényben felkészültek a kitelepítésre

Edelényben a helyi védelmi bizottság döntése szerint mindenre felkészülnek, egy esetleges gátszakadásra vagy nagyobb átfolyásra is, mert akár ezer ember kitelepítésére is sor kerülhet - mondta Molnár Oszkár, a település független polgármestere a védelmi bizottság ülése után újságíróknak.

Az edelényi belvárosi Bódva-hídon úgy fogalmazott: a híd, illetve a település északi részénél a Bódva úti gátrészt megerősítik, ugyanis hosszú idő óta óriási víztömeg terheli.
   
Hozzátette: felkészülési tervet készítettek egy esetleges gátszakadás esetére, illetve ha nagyobb átfolyás alakulna ki. Ekkor ezer embernek kellene elhagynia otthonát.

Székesfehérváron kitelepítették egy utca lakóit

Kitelepítették az áradó Gaja által elöntött székesfehérvári Székely utca lakóit; a 13 embert - köztük egy gyermeket váró asszonyt - ideiglenesen a helyi krízisközpont szálláshelyein helyezték el.
   
A zártkerti terület kiürítését a városi védelmi bizottság elnökeként Warvasovszky Tihamér polgármester (MSZP, SZDSZ, Fehérvári Polgárok Egyesülete) rendelte el, mivel az épületek vízben állnak, életveszélyessé váltak.
   
A kitelepítést végzők térdig, néhol azon is felül érő vízben segédkeztek a hétvégi házakban élő embereknek menteni a holmijukat, állataikat. A kutyákat, macskákat ideiglenesen az Alphavet állatmenhelyén helyezték el.
   
A védelmi bizottság intézkedett az épületek áramtalanításáról is. Székesfehérvárnak ezen a területén hobbitelkek vannak, de néhány hétvégi ház több család otthonául is szolgál.

Tízévente vannak ekkora viharok a Balatonnál

Tízévenként fordul elő olyan viharos és csapadékos időjárás a Balatonnál, amilyen az elmúlt két napban volt - mondta a Siófoki Obszervatórium meteorológusa kedden az MTI-nek.

Horváth Ákos közölte: a szél sebessége többször meghaladta az óránkénti 120 kilométert. A Balatontól délre, a Koppány és a Kapos folyók vízgyűjtőjén az elmúlt 72 órában jelentős, 50 milliméternyi csapadék hullott, és a térségben jóval átlag alattinak mondható a hőmérséklet is. Legutoljára hasonló hatású és hosszúságú vihar 1999. június 22-én volt a Balatonnál.
   
A jelenlegi időjárás nem nevezhető szokványos nyári zivatarnak. Ez egy ciklon, amely a Földközi tenger felől érkező meleg és az észak felől érkező hideg levegő találkozásából alakult ki Olaszország felett, majd besodródott a Kárpát-medencébe, ahol elakadt. A ciklon ezért várhatóan nem megy tovább, hanem lassan oszlik fel, így még napokig fennmaradhat a szeles időjárás - mondta a szakember.

Több mint 1300 rendőr segít a védekezésben

Több mint 1300 rendőr vett részt az árvízvédelmi munkákban, közülük közel 560-an a gátak megerősítésénél voltak jelen az elmúlt 24 órában - derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-hez is eljuttatott közleményéből.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvízvédelmi munkálatokban a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola 150 hallgatója is besegít a gátakon.
   
Az érintett településeken a rendőrség alapvető rendészeti feladatai mellett a homokzsákok megtöltésében, a gátak megerősítésében és a lakosság esetleges kitelepítésében nyújt segítséget.

Több mint 26 ezer hektárt borít belvíz az Alsó-Tisza vidékén

Több mint 26 ezer hektárt borít belvíz az Alsó-Tisza vidékén, és egy kivételével valamennyi belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben – közölte a regionális vízügyi igazgatóság ügyeletese kedden az MTI-vel.

Az igazgatóság területén 10 ezer 950 hektárnyi vetést, csaknem ugyanennyi rétet, legelőt, és mintegy 3 ezer hektárnyi szántót borít víz – mondta Bata Orsolya.
   
Huszonöt szivattyútelepen naponta több mint 1,2 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe és a közbenső csatornákba. Kisteleken, Pusztaszeren és Bordányban másodfokú vízkár-elhárítási készültség van érvényben, további hat településen pedig elsőfokú készültség mellett védekeznek.

Kétszáz szabolcsi tűzoltó és önkéntes a borsodi gátakon

Mintegy kétszáz szabolcsi tűzoltó és civil önkéntes vesz részt az árvízi védekezésben Borsod megye több településén - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője kedden MTI-vel.

Szalai Erika százados elmondta: száznegyven hivatásos és önkéntes tűzoltó, illetve önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai dolgoznak a vízzel veszélyeztetett Edelényben, Sajóecsegen és Sátoraljaújhelyen. Rajtuk kívül 49 önkéntes szakolyi civil is felajánlotta segítségét, több szakembert pedig még hétfőn küldött a szomszédos megyébe a katasztrófavédelmi igazgatóság és a polgári védelem.
   
Eközben Szabolcs számos településén a belvíz jelent gondot, a tiszaberceli, az ibrányi és a paszabi önkormányzat pedig a másodfokú belvízvédelmi készültséget is elrendelte. Újfehértón folyamatosan szivattyúznak a tűzoltók; ide kétezer homokzsákot, míg Kótajba és Demecserbe mobil szivattyúkat vitt segítségként a megyei vízügyi igazgatóság.Derékig vízben állva próbálják megelőzni a gátszakadást a tűzoltók Edelényben

OLDALTÖRÉS: Derékig vízben állva próbálják megelőzni a gátszakadást a tűzoltók Edelényben

 Derékig vízben állva próbálják megelőzni a gátszakadást a tűzoltók Edelényben. A 15 fokos vízben háromszáz tűzoltó dolgozik.

 Derékig vízben állva próbálják megelőzni a gátszakadást a tűzoltók Edelényben. A 15 fokos vízben háromszáz tűzoltó dolgozik.

 Derékig vízben állva próbálják megelőzni a gátszakadást a tűzoltók Edelényben. A 15 fokos vízben háromszáz tűzoltó dolgozik.

A Bódva gátját homokzsákokkal erősítették meg, de a víz folyamatosan szivárog a töltésen keresztül. A Bódva utca másféltucatnyi házának udvarán magasan áll a víz, a pincékből már nem szivattyúznak, mert nincs hova elvezetni a vizet.
   
Bár a lakásokból az embereket még nem költöztették ki, a jószágokat már elvitték. A házak előtt álló gyümölcsfákat kivágták, és a gallyakat magasan felhalmozták a kerítések elé, hogy egy esetleges gátszakadásnál azzal próbálják felfogni a vízzel együtt áradó iszapot, szemetet.
   
A vízügyi szakemberek szerint nagyon lassú apadás tapasztalható a Bódván, de a meggyengült gát bármikor átszakadhat, mint az a főút másik oldalán, a L'Huillier-Coburg kastélynál hajnalban két helyen is megtörtént.
   
Az áradást több tucatnyi bámészkodó, „katasztrófaturista” filmezi, a hídon ácsorgó embereket a polgárőrök próbálják elküldeni, ugyanis a híd alját alig 20 centiméter választja el a víztől.
   
A megfeszült tempóban, váltás nélkül hajnal óta dolgozó tűzoltók szerint "csak a lélek tartja a gátat". Idős helybéliek az MTI tudósítójának azt mondták: emberemlékezet óta nem volt ilyen magas a Bódva szintje.

 Csökkent a kitelepítettek száma - ÖSSZEFOGLALÓ

Az elmúlt huszonnégy órában 2093-ról 1428-ra csökkent az árvíz miatt kitelepítettek száma. Több helyen jelenleg is akadozik a vasúti közlekedés, a közutakon 96 útszakasz van víz alatt. A Sajón már megkezdődött az apadás.

Több mint 770 kilométeren tart a védelmi készültség, ebből 130 kilométeren - a Sajón és a Hernádon - rendkívüli a készültség mértéke - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára. Kóthay László beszámolt arról is, hogy egyre nő a belvízzel borított területek nagysága, jelenleg 72 ezer hektár van víz alatt az országban.
   
Észak-Magyarországon soha nem tapasztalt áradás kezdődött. Minden idők legnagyobb árvizét mérték a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán, az Ipolyon és a Sajón, ám az utóbbin már megkezdődött az apadás. Kritikus a helyzet Edelénynél, ahol az éjszaka átfolyt a Bódva a töltés fölött. A vízügyi szakemberek azóta zúzott kővel stabilizálták a gátat.
   
Harmadfokú a készültségi fokozat 338 kilométernyi védvonalon: a Zagyván, a Tarnán és a Taktán. Másodfokú készültséget tartanak fenn a vízügyi szakemberek 234 kilométer hosszon, az Ipolyon, a Túron, a Lónyay főcsatornán és a Zagyva alsó szakaszán. Elsőfokú készültség csak a Bodrogon van 68 kilométeren.
   
Varga Zoltán ügyvivő önkormányzati miniszter elmondta: mintegy négyezren védekeznek a gátakon, a költségek megelőlegezésére 800 millió forint áll rendelkezésre. Az eddigi mintegy tízezer bejelentés alapján az előzetes becslések szerint összesen 4-6 milliárdos lehet az árvízkár - közölte Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke.
   
Továbbra is akadozik a vasúti közlekedés, sokfelé nem járnak a vonatok, illetve járatok maradnak ki kedden is.
   
A Mávinform tájékoztatása szerint a Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalon Vámosgyörk és Jászapáti között, a Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között, a Miskolc-Tornanádaska vonalon Tornanádaska és Sajóecseg között, valamint a Budapest-Hatvan-Somoskőújfalu vonalon Hatvan és Pásztó között helyettesítik buszok a vonatokat.
   
Az erős szél miatt Rákos és Pécel között fák dőltek a felsővezetékre, egy mozdony áramszedője pedig eltörött, emiatt áll a vasúti forgalom. Több fővárosi elővárosi vonat még nem tudott elindulni, így a százhalombattai és tárnoki járat sem.
   
Az erős esőzések miatt keddre az előző napinál is több, összesen 96 útszakasz került víz alá a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett mintegy harmincezer kilométernyi úthálózaton belül – közölte a cég sajtószóvivője az MTI-vel.
   
A legtöbb kár az észak-magyarországi, illetve a dél-dunántúli utakon keletkezett, de a folyamatos esőzések miatt komoly gondokkal küzdenek Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest és Veszprém megyében is - mondta Pécsi Norbert Sándor, hozzátéve, hogy a társasághoz tartozó úthálózatban eddig több száz millió forintnyi kár keletkezett.
   
A sajóecsegi diákok nem a helyi középiskolában, hanem Miskolcon érettségiztek fizikából kedden az árvíz miatt - közölte Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke kedden az MTI-vel.

OLDALTÖRÉS: Kevesebb eső várható az Észak-Dunántúlon, több patak már apad

Kevesebb eső várható az Észak-Dunántúlon, több patak már apad

Kevesebb eső várható az Észak-Dunántúlon, több patak már apad

Kevesebb eső várható az Észak-Dunántúlon, több patak már apad

Egy centinél kevesebb csapadék várható a következő egy-két napban az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A Marcal vízgyűjtőjén hétfőn még esőzött, másfél-két centiméternyi csapadék hullott, a Gerence patak akkor tetőzött, azóta kismértékben apadt. A vízszint Mórichidánál elérheti az elsőfokú készültség bevezetéséhez szükséges, 250 centiméteres szintet. Ugyanakkor a Dunán, a Rábán és a Répcén továbbra sincs érdemi
vízszintváltozás - olvasható a közleményben.
   
A Mezőörsöt és Bőnyt fenyegető Cuhai-Bakony-ér áradása a százévenként egyszer kiugró vízhozamot mutatja, a tárkányi önkormányzat beszámolója szerint "az egész tárkányi határ úszik", több ház veszélyben van. Intenzív árhullám alakult ki az Által-éren is, amely Tatabányánál hétfő este óta apad, az azt tápláló Galla-patak már hétfőn délben tetőzött, 135 centiméteres szinttel, most ennél hatvan centiméterrel sekélyebb.

Ezren védik a gátat Edelényben

Ezer ember védekezik és próbálja a mederben tartani a Borsod megyei Edelényben a Bódva óriási árhullámát.

Az emberek fáradtak, kimerültek, de újabb és újabb önkéntesek érkeznek. A településen átvezető belvárosi híd alsó részét eléri a vízszint, ez visszaduzzasztja a folyót, és így a híd északi oldalát folyamatosan erősíteni kell. A szakemberek azt mondják a helyszínen, hogy talán egy nagyon kicsi apadás észlelhető. A fővárosból 45 tűzoltó érkezett, és hajnál 3 óta pakolják a homokzsákokat.
   
Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere az MTI-nek azt mondta, nagy szükségük van homokra, ezért fölhívták a lakosság, illetve más települések figyelmét, hogy amennyiben tudnak segíteni, jelezzék ezt.
   
A város István király utcájában szintén megjelent a víz, a kastély felőli oldalon ugyanis megbontotta a folyó a töltést, és az utca irányában hömpölyög az ár.
   
A helyi könyvtár raktárában szintén betört a víz, az ott dolgozók jelezték, hogy a kazán lekapcsolása is gondot okozott.

Több mint 770 kilométeren tart az árvízvédelmi készültség, nő a belvíz

Több mint 770 kilométeren tart a védelmi készültség, ebből 130 kilométeren, a Sajón és a Hernádon rendkívüli a készültség mértéke - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára kedden délelőtt; Kóthay László budapesti sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy egyre nő a belvízzel borított területek nagysága; jelenleg 72 ezer hektár van víz alatt az országban.

Mint elmondta, Észak-Magyarországon soha nem tapasztalt áradás kezdődött. Minden idők legnagyobb árvizét mérték a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán, az Ipolyon és a Sajón, ám jó hír, hogy az utóbbin már megkezdődött az apadás.

Kritikus a helyzet a Bódván Edelény fölött, ahol éjszaka átfolyt a víz a töltés fölött. A vízügyi szakemberek azóta zúzott kővel stabilizálták a helyzetet.

Harmadfokú a készültségi fokozat 338 kilométernyi védvonalon: a Zagyván, a Tarnán és a Taktán. Másodfokú készültséget tartanak fenn a vízügyi szakemberek 234 kilométer hosszon, az Ipolyon, a Túron, a Lónyay főcsatornán és a Zagyva alsó szakaszán. Elsőfokú készültség csak a Bodrogon van 68 kilométeren.

Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy hétfőn 3.300 riasztást kaptak, ez mintegy tizenötszöröse az átlagos adatnak. Közlése szerint jelenleg 1.428 ember van kényszerűségből távol az otthonától, de a kitelepítettek száma folyamatosan változik.

Az újságíróknak kiosztott sajtóanyag szerint a Balaton vízállása 117 centiméter, ez meghaladja az engedélyezett szintet, ezért az alacsony déli part érdekében a Sión keresztül tart a vízeresztés. Az elmúlt 24 órában az árvízi védekezésben csaknem 1.800-an vettek részt.

Összedőlt egy ház Szendrőben

Összedőlt egy ház a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőben kedden, miután napok óta mosta a megáradt Bódva - tudta meg az MTI.

A Lenkei úton állt régi építésű vályogházban egy idős nő lakott, ő nem sérült meg. Szaniszló János, a település független polgármestere az MTI tudósítójának a helyszínen azt mondta: "napok óta birkóznak a Bódva óriási áradatával", amely minden eddigi mértéket meghalad. Szendrőben is több százan állnak a gátakon, ahol a folyó mintegy hetven házat közvetlenül is veszélyeztet. A településen kedd délben is esett az eső.

Fojtogatták Kömlőd polgármesterét

Vízkár elleni védekezés közben egy helyi lakos fojtogatta és megütötte a Komárom megyei Kömlőd polgármesterét, aki feljelenést tett a rendőrségen - közölte az oroszlányi kistérség sajtóreferense kedden az MTI-vel.

Kiss Ferenc polgármester a szőlőhegyről lezúduló csapadék miatt figyelmeztette az M. családot, hogy tisztítsák ki a kapubejárójuk alatti átereszt. Miközben a víz egyre jobban megközelítette az épületet, feszült hangulat alakult ki. A családfő kiugrott az árokból, fojtogatni kezdte és többször arcon ütötte a polgármestert - tájékozatott Ivák István.

Rekord vízállást mértek a Zagyván és az Ipolyon is

Rekord vízállást mértek kedden a Zagyván és az Ipolyon is a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei; a szervezet több mint hatvanezer homokzsákkal segíti a védekezést.

Az igazgatóság tájékoztatása szerint a Zagyva felső szakaszán kedd reggel 6 órakor 388 centiméteres vízállást mértek, amely 23 centiméterrel haladta meg az eddig mért legmagasabb szintet, Hatvannál 53 centiméterrel volt magasabb a vízállás, mint eddig bármikor.

A Zagyva mellékfolyásainak mederteltsége 90-100 százalékos, az uszadék folyamatosan érkezik az árhullámmal, de torlasz egyelőre nem alakult ki sehol. A Zagyva teljes, Jászfelsőszentgyörgy-Jobbágyi árvízvédelmi szakaszán harmadfokú készültség van érvényben - olvasható a közleményben.

Az Ipolyon Ipolytarnócnál mérték az eddigi legmagasabb, 410 centimétert meghaladó vízállást, azóta a folyó lassan apad az Ipolytarnóc-Nógrádszakáll közötti szakaszon, alatta pedig árad. Az Ipoly teljes magyarországi szakaszán másodfokú készültség van érvényben.

A megáradt Zagyva és Ipoly mellékvízfolyásainak mentén kialakult vízkárok enyhítésére az önkormányzatokat szivattyúkkal, több mint hatvanezer homokzsákkal segíti a vízügyi igazgatóság.

Az igazgatóság adatai szerint a sok eső miatt több mint 1.600 hektárnyi terület került víz alá, de a pontos felmérés jelenleg is tart. A Ráckevei-Duna menti belvízrendszer területére, valamint az Érd-Dunafüredi területre az igazgatóság másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. A belvízhelyzet enyhítése végett beindították a ráckevei, szigetbecsei és dömsödi szivattyútelepeket is.

A további intézkedéseket sorolva az igazgatóság közölte: a selypi duzzasztó térségében a vízszint megközelíti a koronaszintet, a nyúlgátépítést megkezdték. A mátraverebélyi és a maconkai tározó árvízvédelmi szakaszokon továbbra is másodfokú készültség van érvényben.

Közölték továbbá, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot az önkormányzatokkal, az érintett területeken több mint 180 szakember nyújt műszaki segítséget.

OLDALTÖRÉS: Árvízvédelmi készültséget rendelhetnek el a Fekete-Körösön

Várhatóan szerdán elsőfokú árvízvédelmi készültséget kell elrendelni a Fekete-Körösön - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-vel..

Várhatóan szerdán elsőfokú árvízvédelmi készültséget kell elrendelni a Fekete-Körösön - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-vel..

Várhatóan szerdán elsőfokú árvízvédelmi készültséget kell elrendelni a Fekete-Körösön - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-vel..

A tájékoztatás szerint a folyók romániai szakaszain a vízszintemelkedés tovább tart, sőt hétfő óta a vízoszlopok növekedése megkezdődött a magyarországi területeken is.

A radarképek alapján szerdán a reggeli órákban a Fekete-Körös vízállása elérheti az elsőfokú (500 centiméter) vízállási szintet.

A térségben a hétfői héthez képest immár kilenc belvízvédelmi szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültég. Közöttük másodfok mellett a réhelyi, a Kettős-Körös-jobbparti, a hosszúfoki, az Élővíz-csatornai, a mezőberényi és a Dögös-Kákafoki szakaszokon van életben másodfokú készültség, míg a többi területen a legalacsonyabb szint mellett védekeznek.

Az önkormányzatok közül elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Dévaványa, Kamut, Kardos, Körösladány és Szarvas.

OLDALTÖRÉS: Lezárták a 3-as utat Miskolc határában

Lezárták a 3-as utat Miskolc határában

Lezárták a 3-as utat Miskolc határában

Lezárták a 3-as utat Miskolc határában

Csaknem ötven közút egy-egy szakasza vált többé-kevésbé járhatatlanná az árvíz és vízátfolyások, illetve földcsuszamlás miatt Észak-Magyarországon - tájékoztatta a közútkezelő társaság területileg illetékes ügyelete kedden az MTI-t.

A Hernád áradása miatt zárták le a Hernádszentandrás és Pere közötti utat. Eger és Noszvaj között földcsuszamlás miatt korlátozták a forgalmat, Kápolna és Tófalu között pedig a 3,5 tonnás össztömeget meghaladó járművek nem hajthatnak az útra.

Nem lehet közlekedni Novajidrány és Vizsoly között sem. A Bodrog áradása miatt zárták le a Bodrogolaszi és Sárospatak közötti út egy szakaszát, a Sajó áradása miatt pedig a Sajóecseg és Boldva közötti utat.

Ugyancsak víz alatt van a Sajólád és Bőcs közötti út Bőcs belterületén. Szikszón a Vadász-patak vize hömpölyög a 3-as úton, amely itt személyautóval járhatatlan.

Vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni a Csécse községet a 21-es úttal összekötő úton, lezárták a forgalom elől a Szarvasgede és Csécse közötti utat is, miként a 37-es számú főutat is Sátoraljaújhely belterületén.

Járhatatlan az Alsóvadász és Homrogd, a Ládbesenyő és Edelény, a Sajókaza és Felsőnyárád, az Adács és Vámosgyőrk, az Ináncs és Encs közötti út, a bükkszentlászlói és a martonyi bekötő út, a sajógalgóci bekötő út, a vadnai út a hosszúrévi Sajó-hídig. Víz borítja a detki, a tardonai is az izsófalvi utat is.

Több település, így Tornabarakony, Tornaszentandrás személyautóval továbbra is megközelíthetetlen.

A Bódva uralkodik Edelényben

Átszakadt a töltés a Borsod megyei Edelényben, a L'Huillier-Couburg kastély felé lévő oldalon a Bódva a holtág irányába ömlik - jelenti az MTI tudósítója.

A víz a belvárosi híd alsó peremét súrolja már, még mindig égnek az éjjeli fáklyák a töltés mentén, ahol több százan védekeztek keddre virradóra.

Az emberek folyamatosan töltik a zsákokat. A helyszínen helyiek, vízügyi szakemberek, tűzoltók illetve önkéntesek segítenek a munkában.

Az átszakadt töltéskoronán zuhog a víz, elöntötte a töltés melletti utat, ahol eddig a védekezési munkákat végezték. A helyi meteorológia szerint a Sajó és a Bódva szlovákiai vízgyűjtőjén keddre tíz milliméter körüli csapadékot jósolnak.

Bőnynél árad, Mezőörsnél apad a víz

Bőnynél árad, Mezőörsnél viszont már apad a Cuhai-Bakony-ér, amely vasárnap este öntött ki medréből; Rétalap csak munkagéppel közelíthető meg - közölte a Győr megyei katasztrófavédelem ügyeletének vezetője kedd reggel az MTI-vel.

Mezőörsön az éjjel újabb árteret nyitottak meg, így ott lassú - óránként fél centiméteres - apadás kezdődött; eközben a lejjebb fekvő Bőnyben este óta tíz centit emelkedett a vízszint. Az előbbi településen 91, az utóbbin 56 embert kellett kitelepíteni eddig - mondta Horváth László hadnagy.

Rétalapra viszont csak e két településről vezet út, amelyet több helyütt elöntött a víz, így a faluba csak munkagéppel lehet bejutni. Onnan azonban nem jelentettek veszélyhelyzetet - tette hozzá.

Jelezte ugyanakkor: továbbra is érvényben van a 81-es út Pér és Mezőörs közötti szakaszára vasárnap este elrendelt lezárás, míg a közeli 82-es út több szakaszán a vízátfolyások miatt kellett sebességkorlátozást életbe léptetni. 

Újabb patak áradt ki Nagyigmándon

A Concó után a Szendi-ér is kiöntött Nagyigmándon - közölte a település polgármestere kedden délelőtt az MTI-vel. Szijj Ferencné elmondta, hogy még senkit nem kellett kitelepíteniük, de ez nagyrészt annak köszönhető, hogy folyamatosan szivattyúzzák a vizet, illetve hétfőn hatezer, kedd délelőttig pedig már további négyezer homokzsákot helyeztek ki, hogy útját állják a víznek.

A polgármester hozzátette: feltehetően azért árad a Szendi-ér, mert a Concó - amelybe ez a vízfolyás torkollik - nem tudja levezetni a csapadékot. A helyzetet nehezíti, hogy a Szendi-ér vezeti le két helyi halastó vizét, s ha ezek is kiáradnak, az csak fokozhatja a védművekre nehezedő terhelést.

OLDALTÖRÉS: Másfél ezer ember védekezik a Sajón, a Bódván és a Hernádon

Másfél ezer ember védekezik a Sajón, a Bódván és a Hernádon

Másfél ezer ember védekezik a Sajón, a Bódván és a Hernádon

Másfél ezer ember védekezik a Sajón, a Bódván és a Hernádon

 Másfél ezer ember védekezik a Sajó, a Bódva és a Hernád mentén, mindhárom folyón rekordokat dönt, vagy ahhoz közelít az árhullám nagysága.

Csont Csaba, az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek kedd reggel elmondta: a Sajó a felső szakaszon harminc centiméterrel tetőzött alacsonyabban, mint az 1974-ben eddig mért legnagyobb vízszint, viszont a középső szakaszon minden eddiginél magasabb az ár.

Sajószentpéternél 402 centiméterrel tetőzött a folyó, 12 centiméterrel magasabban, mint az 1974-ben mért - 390 centiméteres - érték.

A szakember rámutatott: a hazai területen nagymennyiségű csapadék esett és a Sajóba torkolló mellékvizek rekord árvizei okozták Sajószentpéternél a "csúcsdöntést".

Hozzátette: azóta folyamatos az apadás, a vízügyi igazgatóság beavatkozásának köszönhetően sikerült Sajóecseget megvédeni. 800 folyóméternyi körtöltés épült, több tízezer homokzsákot felhasználva. A folyó itt már apad, de továbbra is fokozott figyelmet követel, mert még mindig az 1974-es vízszintek közelében van az árhullám. 

A Sajó alsó szakaszánál - Miskolcnál, Felsőzsolcánál - is megindult az apadás, de a borsodi megyeszékhely keleti kapujánál lévő bevásárlóközpontoknál homokzsákokkal védekeznek. Csont Csaba hozzáfűzte: a rendkívüli víz érkezésére, illetve kivédésére a védműveket egy nap alatt kellett kiépíteni, amelyet a vízügyi szolgálat megtett. 

Úgy fogalmazott, hogy a Hernád mentén ez az időelőny két nap, itt a Sajóról átcsoportosított védekezőkkel és eszközökkel megkezdték a szükséges magasításokat a már korábban tapasztalt kritikus helyeken, így Hernádcéce, Méra és Vizsoly térségében, valamint az Onga-Ócsanálos és Gesztely közötti részen.

Éjjel-nappal dolgoznak, a védekezési munkákat a katonaság, a rendőrség és a vám- és pénzügyőrség embereivel kiegészítve végzi a vízügy. Jelenleg egyébként a Bódva és a Hernád mentén csoportosítottak át védelmi erőforrásokat - közölte.

Arról is beszámolt, hogy a Hernád a 2006-os árvíz szintjén vonul le, a felső szakaszon - Hidasnémetinél - bekövetkezett az apadás, jelenleg Méra térségében van az áradat. Felhívta a figyelmet arra: különösen nagy problémát jelenthet, hogy a Sajó és a Hernád együttes rendkívüli árvize a folyók alsó öblözeti részében találkozik, ahol számos nyílt ártéri település található, így az elkövetkezendő napokban ismét át kell csoportosítani az erőket.

Az érintett önkormányzatok figyelmét felhívták, hogy tegyék meg a szükséges előkészületeket. Ezekhez a vízügy térítésmentesen biztosította és biztosítja a szükséges anyagokat - mondta Csont Csaba.

Kitért arra, hogy a Bódván minden eddiginél nagyobb árhullám vonul le, Hídvégardónál 300 centiméter fölötti vízállásokat mértek kedden reggel is - az eddigi legnagyobb vízszint 291 centiméteres volt. Súlyosbította a helyzetet, hogy a Rakacai víztározó árvízi üzemmódban van, hatalmas víztömeget tart. A tározónál emiatt beindult az automatikus árapasztás, az innen érkező nagymennyiségű víz szinte egy "Bódva árnyi" áradattal terhelte a folyót. A szifonok másodpercenként 60 köbméternyi vizet engednek le.

Kiemelte: a Bódva mentén rendkívül súlyos a helyezet, hiszen a töltéseken kiépített magasítások - nyúlgátak - 40-50 centiméteres vizet tartanak. Az edelényi töltés egy részének átszakadásával a szemközti töltés némiképp mentesült a víz terhelésétől, azonban továbbra is fokozott figyelmet és védekezést igényel. A depónia - azaz töltés - állapotát stabilizálták, hogy ne közvetlenül lakóházakat érjen a víz.

Az edelényi helyzetet nehezíti, hogy a város belterületi hídja szerkezeti alsó élénél már magasabban van a víz szintje, és a fölötte lévő töltésszakaszokon emeli az árhullámot.

A vízügyi igazgatóság eddig 700 ezer homokzsákot használt fel a védekezéshez, kedden ezerötszáz ember dolgozik a gátakon az említett folyók mentén, 300 gép segítségével végzik a munkát.

OLDALTÖRÉS: A védekezésben való részvételre kéri a romákat az OCÖ

 A védekezésben való részvételre kéri a romákat az OCÖ

 A védekezésben való részvételre kéri a romákat az OCÖ

 A védekezésben való részvételre kéri a romákat az OCÖ

Az árvízi védekezésben való részvételre és roma önkéntesek szervezésére kéri az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a helyi kisebbségi önkormányzatokat, elsősorban az árvíz sújtotta borsodi térségben - mondta Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke kedd reggel az MTI-nek.

A rendkívüli veszélyhelyzetben lévő Borsod megyei településeken romák és nem romák egyaránt veszélyeztetve  vannak, ezért szó szerint egy emberként kell küzdeniük a gátakon - hangsúlyozta.

A roma vezető összefogást sürget az áradás okozta károk felszámolásában, arra kérve a kisebbségi önkormányzatok képviselőit, vezetőit, hogy a helyi védelmi bizottság munkáját segítve szervezzenek roma önkénteseket homokzsákok rakodásához, vagy bármely más feladathoz.

Az OCÖ elnökének közlése szerint már felvették a kapcsolatot különféle segélyszervezetekkel, hogy az otthonaikból kimenekített embereket takarókkal, ruhákkal és élelmiszerrel segítsék.

OLDALTÖRÉS: Országszerte fennakadások vannak a vihar és az árvizek miatt a vasúti közlekedésben

Országszerte fennakadások vannak a vihar és az árvizek miatt a vasúti közlekedésben

Országszerte fennakadások vannak a vihar és az árvizek miatt a vasúti közlekedésben

Országszerte fennakadások vannak a vihar és az árvizek miatt a vasúti közlekedésben

Országszerte több vasútvonalon okoz fennakadásokat a közlekedésben a vihar, illetve az esőzések következtében kialakult árvizek. A Mávinform kedd reggeli összesítése szerint hét vonalon közlekednek buszok a vonatok helyett, és több helyen csökkentett sebességgel haladhatnak csak a szerelvények.

Reggel 7 órától a Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalon Vámosgyörk és Jászapáti között kellett autóbuszos közlekedést elrendelni, ezen kívül a Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között, a Miskolc-Tornanádaska vonalon Edelény és Sajóecseg között, valamint a Budapest-Hatvan-Somoskőújfalu vasútvonalon Hatvan és Pásztó között szállítják buszok az utasokat.

A Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon Nyékládháza és Miskolc-Tiszai pu. viszonylatban sebességkorlátozást vezettek be.

Míg keleten az árvíz, addig a Dunántúlon a viharos erejű szél okoz fennakadást a vonatközlekedésben. A Budapest-Bicske, a Komárom-Hegyeshalom illetve Rajka, a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vonalon, valamint a Székesfehérvár-Veszprém vonalon, a vonatok késésével kell számolni az erre utazóknak.

Több elővárosi vonat sem közlekedik, nem járnak a Budapest-Székesfehérvár vonalon a tárnoki, valamint a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon a százhalombattai elővárosi vonatok.

Vonatpótló buszok közlekednek a Budapest-Pécs vasútvonalon Sásd és Vásárosdombó között, a Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Máza-Szászvár között, valamint Székesfehérvár és Balatonszentgyörgy között.

A dél-balatoni vonalon a Nagykanizsáról 10.49-kor a Déli pályaudvarra, illetve a Déliből Nagykanizsára 9.06-kor, 11.06-kor és 15.06-kor induló vonatok nem indulnak el. A nemzetközi vonatok kerülő útvonalon, Dombóvár felé közlekednek.

A Mávinform közlése szerint a rendkívüli helyzetre tekintettel kedd éjfélig a Dunántúlon és a Budapest-Miskolc vonalon közlekedő feláras vonatok lC pót- és helyjegy nélkül vehetők igénybe.

Kilépett a medréből a Séd-patak

Újabb utat zártak le Győr megyében

A Cuhai-Bakony-ér áradása miatt újabb utat kellett lezárni Győr-Moson-Sopron megyében kedd délelőtt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ügyeletese az MTI-vel.

Reggel fél tíz óta nem lehet behajtani a Banát Bőnnyel összekötő útra - mondta Varga Bálint, hozzátéve, hogy  az áradás miatt Rétalapot továbbra is csak munkagéppel lehet megközelíteni, Mezőörsre pedig csak egyetlen úton lehet bejutni, és tart még a Tét-Felpérc, valamint a kajárpérci bekötőút zárja.

Közlése szerint az ár levonulta után tudnak választ adni arra a kérdésre, mekkora kárt okozott az utakban a víz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!