Az év rendőre címet kapta a vasi rendőrség alezredese, Tánczos István

A rendőrség irányításáért felelős mindenkori miniszter által adományozott „Az év rendőre” címet - bűnügyi kategóriában - ezúttal a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság alezredese, Tánczos István kapta meg.

Angyal László

A megyei főkapitányság bűnügyi osztályának helyettes vezetője a páncélszekrényéből veszi elő és mutatja meg a bronz plakettet. Kézbe veszem, van súlya ennek az elismerésnek. A szó valódi és átvitt értelmében egyaránt.
„Az ORFK Teve utcai székházában tartott rendőrnapi megemlékezésre és az elismerések átadására én is hivatalos voltam, de feletteseim nem árulták el, milyen kitüntetést fogok kapni. Ezzel sikerült meglepetést okozniuk. A berendelt személyi állomány ültetési sorrendjét az elismerések kiosztásának rendje szerint állapítják meg, s én a második helyet foglalhattam el. A miniszteri köszöntő után a 80 éves rendőrzenekar játszott, majd Mága Zoltán előadóművész, s ezután kezdődött az elismerések átadása. Ez mindig Az év rendőre címek átadásával kezdődik, ezt követi a különböző kitüntetés átadása, illetve az előléptetések kihirdetése. „Az év rendőre” címet - bűnügyi kategóriában – dr. Forgács Imre igazságügyi és rendészeti minisztertől vehettem át”, meséli a vasi rendőrség 41 éves alezredese.

Egyúttal nem felejti el hozzátenni, hogy bár az elismerést mindig egy személy kapja, de a kitüntetés valójában a csapatmunka dicsérete. Ráadásul Vas megye túl kicsi, és eléggé messze van a fővárostól ahhoz, hogy efféle jutalmat gyakorta megkaphasson egy vidéki zsaru.
„Az csak a filmekben van, hogy a profi nyomozó töri a fejét, kitalálja, ki a bűnös, majd egyedül lecsap rá. Ugyan nincs indoklása ennek a kitüntetésnek, de az tudható, hogy az országos főkapitány javaslatait egy háromfős bizottság véleményezi, majd ez alapján a miniszter dönt a jutalmazott személyéről. Úgy gondolom, hogy Vas megyei rendőr egyáltalán szóba kerülhetett, leginkább az országos visszhangot kiváltó sikeres felderítéseinknek köszönhető. Gondolok itt a fegyveres rablások felderítésére, amelynek egyik gyanúsítottja emberölést is elkövetett: megölt egy arab pénzváltót.”


A kitüntetett nyomozó - mint a filmkiosztó gálákon – nem felejt el megemlékezni egykori és mai vezetőiről és munkatársairól.
„Mindig voltak és vannak olyan közvetlen vezetőim és kollégáim, akiktől tanulhattam, és most is tanulhatok. Nekik is köszönhetem azt, hogy még a pályán vagyok, hiszen a természetesen a rendőri munkában a csúcspontok mellett azért vannak hullámvölgyek is. Amikor kevesebb kedvvel lát neki az ember a feladatának, mert éppen nincs jó passzban, akkor átlendítik az embert a holtponton azok az emberi és szakmai pozitív élmények, amiket a pályán eltöltött huszonkét év alatt megtapasztalt.”

- Ha a lehúzott évtizedeknél tartunk, és a nyugdíjról esik szó, óhatatlan adódik a kérdés: milyen emlékezetes ügyekről mesél majd az alezredes, ha egyszer nyugállományba vonul?
„Az autós ügyek mindenképpen szóba kerülnek, hiszen azokkal én legelőször 1992-ben találkoztam, amikor fél évre felrendeltek a fővárosba. Utána pedig, a kilencvenes évek végétől, jöttek sorban a többi nagy ügyek, s országos elismertséget hoztak a vasi rendőrségnek. A kábítószeres elfogások hasonlóan szép sikerrel záródtak. Azért az nem gyakran fordul elő, hogy egy megyei felderítést követően negyven drogkereskedőt fogunk el, megnevezzük a holland laborokat. Ez akkor történt meg, amikor a Holland Antillákról a gödi postára duplafalú dobozokban érkező kokainszállítmányok nyomában egy kiterjedt hálózatot számoltunk fel.”

Tánczos István alezredes 1987-ben Budapesten, a II. Kerületi kapitányságon kezdte pályafutását. 1990. novemberétől csaknem egy éven át a Körmendi Rendőrkapitányság nyomozója volt. Ezt követően került a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályájára, ahol annak átszervezéséig, 2005. januárjáig dolgozott. Ekkor a vizsgálati és a nyomozói osztályokat integráltak, így az újonnan megalakult bűnügyi osztályra került. 2008 januárjától ennek az osztálynak a helyettes vezetője.
Az év rendőre nős, két gyermek édesapja. Felesége a Vas Megyei Főügyészség főügyész-helyettese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!