Durva! Letarolták a medvehagymást, ásókkal pusztították a termőhelyet

Pár hete még virágzó kis liget, mára elkeserítő pusztaság: csonkok se nagyon maradtak Vas megye legnagyobb belterületi medvehagymásából Táplánszentkereszten.

Kozma Gábor

A látvány megdöbbentő a művelődési ház melletti részen. A virágzó medvehagymás liget eltűnt, s bár az önkormányzat éppen a mentés  miatt pár napja lekaszáltatta, a pusztítás nyomai nyilvánvalók. Autókerekek nyomai mindenütt, kisebb ásott gödrök, kihuzigált, elszáradt növényi tövek százai, kopárság. Ennyi maradt a falu büszkeségéből, a kár jelentős.

Ennél is nagyobb az az erkölcsi veszteség, amit a felelőtlen, a környezetre tekintettel nem lévő gyűjtők okoztak.  De hát mi is történt valójában?  kérdeztük Meskó Krisztiánt, a sikeres medvehagyma fesztivál főszervezőjét. 

- Április 25-én rendben lement a program. Egy-egy csokorral sokan vittek a növényből, kulturáltan. Jött a majális, az is nagy siker volt. Pár napra rá, úgy bő két hete, gombamódra elszaporodtak a gyűjtők a területen. Volt, aki bekopogott és engedélyt  kért. Egyszer csak látom, hogy többen autóval behajtanak a növénytenger közepére és ásókkal nekiesnek a medvehagymásnak. Azt hittem, hogy ez egy rossz vicc - emlékezik Meskó Krisztián.

Sajnos nem az volt. Egyre több olyan látogató és - meglepetésre helybeli akadt  - utóbbiak évekig rá sem néztek a ligetre, most pótolták - aki zsákszámra tépte-kaszálta a növényt, a legelemibb normákra sem figyelve. Igaz, közterületről van szó, de ez senkit sem jogosíthat fel a szabad rablásra halljuk.  

Egyszer már nem bírtam cérnával és azt mondtam egy ásósnak, aki gyanúm szerint a  szombathelyi piacra vitte a növényt, szóval  kérdeztem tőle, hogy ezt  miért csinálja. Mire azt válaszolta, hogy benne volt az újságban, lehet vinni, mi közöm hozzá... 

Na, ez már az önkormányzatnál is kiverte a biztosítékot  fogalmaz a fiatalember.  És a helyi egyesületeknél is, tehetnénk hozzá. Ugyanis már kezdeményezték a helyi védelem kimondását. És még többet: a medvehagymás terület polgárőrös felügyeletét.  Arra is gondolnak, hogy magát a növényt védetik le. De mi lesz a sikeres fesztivál sorsa?

- Nem gondoltuk volna, hogy az újságcikkeket ennyire félreértelmezik egyesek és letarolják a ligetet. Úgy tűnik, a jövőben célzottabban kell kommunikálnunk.  A mindenki azt visz, amit akar korszaknak vége. A fesztivált már csak azért is megrendezzük, de a terület őrzéséről gondoskodni kell. Ebben a polgármester úr is egyetért. -

A  medvehagymást  ért kár nagy, de a növény képes regenerálódni.  Rossz hír a lerablóknak, hogy  virágzás után  csökkent értékű a növény és  90 százalékban sikertelen marad az átültetése.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!