Életfát avattak Szalafőn

Milkovics Jenő - aki sok éve látogat az Őrségbe - elkészítette Szalafő életfáját. A Szala partján az áradás miatt kidőlt tölgyfából faragta. A mintegy 8 méteres, hétágas fa a település 7 szerének a szimbóluma lett. A hétvégén avatták fel falu központjában.

Fekete Lászlóné

A múlt hét gazdag kulturális programmal és emlékkel örvendeztette meg a helyi lakosságot és a kis őrségi településre érkezőket.

Szalafőn Horváth János kiállítása, könyvbemutatója, díszpolgárrá választása után a falu központjában Életfa avatására gyűltek össze.

A köszöntők, avatóbeszédek,az őriszentpéteri általános iskolások műsora, a történelmi egyházak áldásaival gyönyörű Életfa került Szalafő központi helyére.

Milkovics Jenő -  aki sok éve látogat az Őrségbe -  elkészítette az Életfát. A Szala partján az áradás miatt kidőlt tölgyfából faragta. A mintegy 8 méteres, hétágas fa a település 7 szerének a szimbóluma lett.

A gazdagon faragott ágakon a halak a Zala folyót, a tulipánok a szalafői lányokat, asszonyokat jelképezik, a virágmotívum a gyerekeket. Növényi díszítőelemek - tök, szőlő, makk - az élővilágot hivatottak megjeleníteni. A fa természetes adottságai szerves részei a díszítő elemeknek. Az életfán megjelenik a Nap is, kettő sugárkoszorúja nyolcosztásos különlegesség.

Szalafő címere a helyi önrendelkezés, hatalom szimbóluma.

A hét ág a hét szer jelképe, mintegy iránymutatásként szolgál. Egyik ágvégen szarv-pár, másikon vargányagomba, harmadikon tulipán jelenik meg.

A bagoly a bölcsességet, a lepke az európai lepke fauna egyik legszínesebb élőhelyét mutatja.
A templom, csákány ásó egy régi történet emléke.

A néphit szerint a szemével bárki árthat és bárkinek árthatnak. Az Életfán megjelenő őrző-védő szempár az ellenséget, ártó szándékot észlelő és azt megelőzni képes szem jelölésére szolgál.

Alapvetően az ÉLET, a fennmaradásba vetett hitet jelképezi ez az alkotás, valamint a magyar mintakincs megőrzését, népszerűsítését.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!