Harcos aktivista activity: egymásba gabalyodtak plakátolás közben

Társtettesként elkövetett garázdaság és testi sértés vétségében marasztalta el a bíróság Szakály Gábor és Czeglédy Pétert, akik két éve keveredtek összetűzésbe politikai plakátragasztás közben Szombathelyen.

Simon Erzsébet

A városi közgyűlés fideszes képviselője, Szakály Gábor, és Czeglédy Péter, a szombathelyi alpolgármester, Czeglédy Csaba öccse összetűzésbe keveredett két évvel ezelőtt, egy márciusi éjszakán a megyeszékhely belvárosában.

Az előbbi szerint a Fidesz aktivistái békésen plakátoltak a Külsikátornál, amikor Szakályra támadt Czeglédy, és brutálisan megverte a képviselőt. Ezzel szemben az MSZP-s alpolgármester testvére  azt állította, éppenséggel Szakály emelte ütésre a kezét, ezért kezdődött némi dulakodás. A kölcsönös feljelentést és a nyomozást  követően az ügyészség vádat emelt mindkét fiatalember ellen.

A Szombathelyi Városi Bíróság dr. Farkasné dr. Diós Mária  bíró vezette tanácsa több tárgyalást is tartott az ügyben, a legutóbbin a vádlottak sérüléseire vonatkozóan igazságügyi orvos szakértő, illetve két tanú meghallgatására is sor került a korábbi tárgyalásokon már vallomást tett tanúk jelenlétében. A bíróság végül a bizonyítási eljárást befejezetté nyilvánította, s megszületett az ítélet is.

Az ügyész a vádbeszédében fenntartotta a vádiratban írtakat, s mindkét vádlott bűnösségének megállapítását és pénzbüntetés kiszabását indítványozta. A bíróság ezzel egyetértett: a fiatalembereket egy rendbeli, társtettesként elkövetett garázdaság illetve testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért az elsőrendű vádlott Czeglédy Pétert halmazati büntetésül 90 ezer forint pénzbüntetésre, a másodrendű Szakály Gábort  160 ezer forint megfizetésére kötelezte.

Az önkormányzati képviselő és védője a verdikt kihirdetése után fellebbezett, Czeglédy Péter és jogi képviselője a fellebbezés bejelentésére háromnapi határidőt tartott fenn. Szakály Gábor a bírónő elfogultságára, illetve arra hivatkozott, hogy az ellene megfogalmazott vád olyan tanúk vallomásaira alapult, akik  jelen sem voltak az ominózus eseményen. (A bírónő férje Szakály szavazatával került ki az egyik önkormányzati bizottságból - a képviselő ezért jelentett be elfogultságot.)

Czeglédy ítélete április 26-án jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!