Kevesebb baleset az ország útjain

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az első negyedévben kevesebb baleset történt az ország útjain, mint a 2009-es év azonos időszakában. Tavaly az első negyedévben heten vesztették életüket a vasi utakon.

Bajdó Bettina

A KSH adatai szerint változatlanul csökken a személyi sérüléses balesetek száma. Az év első negyedévében az országban 12 százalékkal kevesebb baleset történt, mint a tavalyi év azonos időszakában.  A balesetek kimenetele is kedvezőbben alakult: a  halálos balesetek száma 13 százalékkal, a súlyos sérüléssel járóké 16 százalékkal csökkent.

Közúti balesetben 159-en vesztették életüket, 21-gyel kevesebben, mint egy évvel korábban. Az ittasan okozott balesetek száma 23 százalékkal csökkent, száz balesetből még mindig 11 esetnél játszott szerepet az alkohol. Az autópályákon nem lettek kedvezőbbek a mutatók, itt több baleset történt, mint egy évvel korábban.

A KSH adatai szerint az első negyedévben Vas megyében 72 személyi sérüléses baleset történt, kettő halálos kimenetelű volt. Összesen 96-an sérültek meg az utakon, közülük 25-en súlyosan, 69-en pedig könnyebben. A tavalyi év első negyedéhez viszonyítva csökkent  a sérültek száma, akkor összesen 128-an sérültek meg, közülük 33-an súlyosan, 88-an pedig könnyebben. Tavaly az első negyedévben heten vesztették életüket a vasi utakon.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva közel 18 százalékkal csökkent a közúti balesetek száma a megyében. Kerékpáros négy, motorkerékpáros kettő, személyautó vezetője 55, teherautó sofőrje kilenc, gyalogos pedig két alkalommal okozott balesetet. Nem sokban térnek el a mutatók a 2009-es év adataihoz képest, tavaly több baleset történt személyautó sofőrjének, kerékpárosnak és  gyalogosnak a hibájából.

Idén 68-szor járművezetők okoztak karambolt, 27 alkalommal a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt. A karambolt előidéző okok között szerepel még a helytelen alkalmazkodás az útviszonyokhoz (26 alkalommal), az elsőbbség meg nem adása (17 alkalommal), szabálytalan irányváltás és kanyarodás (18 alkalommal), valamint figyelmetlenség és gondatlan vezetés (négy alkalommal).

A szabálytalan előzés idén egy esetben okozott balesetet a vasi utakon. Vas megyében ittasan hét balesetet okoztak az év első negyedében, ezek közül egy sem volt halálos kimenetelű. Az ittasan okozott balesetek közül egy súlyos, hat könnyű sérüléssel végződött. A 2009-es év adataihoz képest jelentősen csökkent az ittasan okozott balesetek száma, tavaly 13 ilyen esetet regisztráltak, ebből öt súlyos sérüléssel végződött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!