Lukácsházi víztározó: augusztus végére elkészül

Nagy erőbedobással dolgoznak a kivitelezők a megye legnagyobb beruházása, a lukácsházi víztározó építésén. A kőszegiek együttműködnek a vízüggyel.

Némethy Mária

Sok munkagéppel dolgoznak a megye legnagyobb beruházásán, a lukácsházi víztározó építésén a kivitelezők. Aki Kőszegre megy autóval, a város határában az út mellett  láthatja: szinte napról napra változnak, nőnek a nagy földkupacok.A helyszínen már jól láthatóak a föld kitermelési helyén kialakuló tavak medrei is.
 
- Az építés befejezési határideje 2010. június 30-a volt, de az átlagostól eltérő, kedvezőtlen téli időjárás miatt ez a határidő augusztus 30-ára kitolódik. A projekt eredeti befejezési határidejét ez nem érinti, az továbbra is szeptember vége - mondta el Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese, a projekt menedzsere.

Gaál Róbert néhány adatot is közöl a víztározó építéséről: a munkaterületen folyamatosan 45-50 munkagép, 70 ember dolgozik, naponta 6 ezer köbméter földet építenek be a töltésbe. A munka gyorsítása érdekében még szombati és éjszakai műszakot  is beiktattak. Építik már a völgyzáró gátat, hozzákezdtek a leeresztő zsiliphez is.
A kőszegiek nem csak annak örülnek, hogy tó lesz a közelükben.
  
- Nádor István, a vízügyi igazgatóság vezetője megkeresett bennünket, s együttműködést kínált számunkra, aminek nagyon megörültünk - újságolta Huber László, Kőszeg polgármestere.  - Ők a tulajdonosai a területnek, de közigazgatásilag hozzánk tartozik, így a projektcél veszélyeztetése nélkül most, a kivitelezés finisénél  bekapcsolódunk tervekkel, amelyek majd az állandó vízű tónál a szabadidős eltöltés lehetőségét készítik elő. Parkolási és útkapcsolati tervet, egy kerékpárút lehetőségét, az alpannónia gyalogos turizmus igényeit próbáljuk ebbe beépíteni. A főépítészünk, városfejlesztési osztályunk most gyorsított iramban ezen dolgozik az Őrségi Nemzeti Park bevonásával.

Hamarosan döntenek majd minderről a képviselők.   

A lukácsházi víztározó számokban

A lukácsházi víztározó projekt uniós támogatásból épül, teljes költsége 2 milliárd 760 millió forint.

Tavaly márciusban a szükséges, törvény által előírt régészeti feltárások munkálatai kezdődtek el a területen. A tározó alapkövét szeptemberben helyezték el.

A hatalmas völgyzárógátba, amelynek teljes hossza 2400 méter, legnagyobb magassága 8 méter lesz, már 180 ezer köbméter földet beépítettek.

Megkezdődött a leeresztő zsilip építése is. Ez egy 8 méter magas vasbeton műtárgy lesz. Jelenleg a zsilipalapozási, betonozási munkákon dolgoznak a kivitelezők. Csütörtökön 240 köbméter betont építettek be az alaptestbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!