Madarak és fák napja a kőszegi Alsó-réten

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület az Őrségi Nemzeti Parkkal közösen rendezi meg a kőszegi Alsó-réten május 7-8-án 10-17 óra között a Madarak és fák napjához méltó családi programot.

Némethy Mária

"Miénk itt a rét!" Ez az elnevezése a programnak, amely a nemzeti park tulajdonát képező védett természeti területen, az Alsó-réten zajlik két napon keresztül.

Erre a hétvégére egy több mint 2 kilométeres sétaösvényt lekaszálnak a rét fűtengerében (lehetőség lesz egy rövidebb táv bejárására is, amely 1,5 kilométeres.) Ezen madártáblák hirdetik az egyes állomáshelyeket. Az állomásokon izgalmas játékokkal találkozhatnak az érdeklődők. Ismerkedhetnek a hangyák bonyolult  az emberéhez rendkívül hasonló  társadalmával, a Gyöngyös-patak vízi világával, próbára tehetik tudásukat a gombák és az állatnyomok felismerésében. Kiderül, vajon szorgos madárszülők válnának-e belőlük, és volnának-e olyan ügyes utánozó művészek, mint a szajkó.
 
A rendezvény első napján, pénteken főként az általános iskolák 4-5 fős versenyzésre elszánt csapatait várják, szombaton pedig a szabadba vágyó családokat, baráti társaságokat. A legeredményesebb versenyzőket ajándékokkal jutalmazzák.

A szombati napon 9.30 és 17 óra között a Dotto kisvonat ingyenesen szállítja a helyszínre Kőszegről, majd onnan vissza a városba az érdeklődőket. (Első indulás 9.30-kor a Károly Róbert térről a Kábel-gyári parkolóhoz, majd tovább minden óra 30 perckor, utolsó indulás 16.30-kor. Visszaindulás a Kábel-gyári parkolótól Károly Róbert térre: 10.00 óra, majd tovább minden kerek órában, utolsó visszaindulás 16.30 óra)
 
Az Alsó-rét, azaz a helyszín a 87-es főútról a város előtti benzinkútnál lekanyarodva közelíthető meg. A szakemberek értékei között tartják számon a  hétvégén éppen virágzó  zergeboglárt és a szibériai nőszirmot, a madarak köréből a berki tücsökmadarat és a tövisszúró gébicset. A rendezvényt a Tiszta Formák Alapítvány anyagilag támogatja, a szakmai program a nemzeti parké.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!