Nevető jóga, szakrális körtánc - Egy szombathelyi pár óriási sikere

Nevető jóga és szakrális körtánc két különleges tevékenység, amely egy fiatal szombathelyi párhoz fűződik: Francsics Tibor és Tompek Andrea széleskörű rekreációs repertoárjának ezek csak kis részei, mindkettő a napi kötöttségek alóli felszabadulást, az ember harmóniáját szolgálja.

Merklin Tímea

A nevető jóga foglalkozás légző, mobilizáló, könnyű nyújtó és energetizáló gyakorlatokkal kezdődik, majd mesterséges nevető gyakorlatokkal idézik elő a természetes, szívből jövő nevetést. 
 
- Nem jóga, ha valaki azt várja, hogy fejen állunk, de jóga, mert légzőgyakorlatok vannak benne. Pantomim elemeket alkalmazok, mikor a nevetést animálom. Például úgy teszek, mintha mobiltelefonálnék, és vicces dolgot hallanék közben. Nevetek, és ez annyira ragadós, hogy a többiek is nevetni kezdenek. Amikor az ember nevet, nem gondolkodik, hanem meditál, tehát jelen van, elfelejti minden fájdalmát, félelmét, problémáját  - mondja Francsics Tibor nevető jóga oktató.

Német nyelvtanári diplomával a zsebében kezdte a pályáját, fordított, tolmácsolt, tanított. De mindez túl sok stresszel járt, magas lett a vérnyomása, életmódváltást javasoltak, ezért masszázzsal, rekreációval kezdett foglalkozni. Hartberg mellett dolgozik egy szállodában, magánvendégköre is van. A nevető jógát Bécsben tanulta Ellen Müller Nevetés Akadémiáján. Müller dr. Madam Kataria indiai orvos és jógi tanítványa, akitől a mozgalom származik: ma már ötezer Hahota Klub van a világon, ahol nevető jógát gyakorolnak az emberek. Budapesten Domján Ferenc és az agykontrollosok viszik.


Egy szilveszteri program része volt, hogy a bulizó hatvan embert ketté osztották: harminc nevető jógázott Tiborral, harminc szakrális körtáncot járt Andreával. Aztán cseréltek. Óriási siker volt.
 
Tompek Andrea húsz éve foglalkozik az egészséges életmóddal: különféle masszázsokat tanult, életmód- és táplálkozási tanácsadó. A tánc átszövi az életét, kipróbált mindent: a hastánctól, a kontakttáncon, a salsán, a transztáncon át a társas táncokig. Táncterápiás képzésre járt, aminek magyar forrása Budapesten Farkas Andrea, Skóciában pedig Bernard Wosien. Tavaly a párjával egy féléves európai utazást tettek, így jutottak el az észak-skót ökofaluba, a Findhorn Alapítványhoz, ahol Andrea elvégezte a kéthetes szakrális körtánc oktatói tanfolyamot.
 

- Gyerekkoromban sokat álmodtam a körtáncról, fantasztikus erőt érzékeltem. A körtánc egy aktív meditációs lehetőség. A foglalkozásokon meg lehet tapasztalni a mozgás felszabadító élményét, a közösség támogató erejét. Előzetes tánctudás nem szükséges. Különböző népek és kultúrák táncait táncoljuk  magyar, görög, izraeli, indián táncokat. A lépések egyszerűek, könnyen megy, nem ésszel, hanem szívvel táncolunk  - meséli a táncoktató.  Szakrális, mert mély, mert magadba vivő. Vallásokhoz nincs köze.
 

A Szombathelyen élő Andrea és Tibor négy éve egy pár. Azt mondják a jó kapcsolat működésének záloga: mindkét félben legyen meg a készség és nyitottság a fejlődésre. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!