Óvodavezetőkről is dönt a csütörtöki közgyűlés: bezavar a politika?

Ketten pályáztak az intézményvezetői posztra a szombathelyi Weöres Sándor Óvodában: egyik jelöltet a nevelők, a dolgozók és szülők támogatták, míg a másikat az oktatási bizottság. A döntés a közgyűlésé, ott kiderül, kinek, vagy kiknek a szava ér többet.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Négy óvodavezetőről is döntenek a csütörtöki közgyűlés zárt ülésén: három intézményben egyetlen jelölt adta be pályázatát, mindhárman megszerezték a nevelőtestület és az alkalmazotti grémium egyhangú támogatását. A Hétszínvirág Óvodában Benkő Gyuláné, a Játékszigetben Geositsné Gerencsér Lucia, míg a Mesevárban Ávár Lászlóné kapta a meg voksok száz százalékát, olvasható az intézmények központi honlapján, amelyen a pályázatok, illetve a jegyzőkönyvek kivonata is megtalálható.

A Weöres Sándor Óvodában két jelölt pályázott, az eddigi irányító, Hencseiné Kondics Judit illetve Horváth Béláné. (Mindkettejük dolgozata elolvasható az említett portálon.) Az intézményi szavazáson mind a nevelőtestület, mind az alkalmazottak egyöntetűen Hencseiné Kondics Juditot támogatták, Horváth Béláné pályázatát pedig elutasították.

Miután a közgyűlés oktatási bizottság a helyi döntések ellenére Horváth Béláné pályázata mellett voksolt, a szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek Hencseiné Kondics Judit mellett. A szerkesztőségünknek is elküldött levelükben azt hangsúlyozták, hogy nem szakmai, hanem politikai döntés született, mivel a másik jelölt jó politikai kapcsolatokkal rendelkezik a jobboldalon, a Fidesznél - mindez felülírta a dolgozók és a szülők véleményét.

Az üggyel szintén foglalkozó nyugat.hu megszólaltatta Rettegi Attilát, az oktatási bizottságának elnökét, aki szerint mindkét jelölt kiváló felkészültségű, szakmailag elismert és tapasztalt óvónő, jó programmal is álltak elő, ráadásul mindketten rendelkeznek számottevő óvodavezetői gyakorlattal. Már az is szokatlan – tette hozzá – hogy egy óvodavezetői posztra ketten jelentkeznek, Szombathelyen ez nagyon ritka. Tehát két jó jelölt közül kellett választaniuk. Nehéz feladat volt, a kérdés meg is osztotta az oktatási bizottság jelen levő tagjait: hárman Horváthnéra, ketten Hencseinére szavaztak. Rettegi szerint  azt, hogy Horváth Béláné fideszes vagy sem, kár firtatni: nem erről van szó, a bizottságot ez nem érdekli, kizárólag szakmai programokról tárgyaltak, és ezek alapján döntöttek. Az indok egyszerű: „Horváthné tűnt meggyőzőbbnek.”  Mielőtt politikai befolyást sejtenénk, tette hozzá Rettegi, érdemes még egy tényt megvizsgálni: az adott bizottsági szavazáson a szocialisták nem vettek részt. Az MDF-es és az ESZE-s és fideszes bizottsági tagok is kétfelé szavaztak.

A háttérben álló okokról ennél több nem derült ki a szülők által aláírt levélből sem. Ők úgy fogalmaztak:

"Ezért állunk megdöbbenten a hozzánk eljutatott információk előtt. 2010-ben, egy demokratikus jogállamban előfordulhat az, hogy nem veszik figyelembe az érdekeinket? A pártérdek nem írhatja felül a demokráciát véleményünk szerint."

Folytatás és végkifejlet a csütörtöki közgyűlésen, a nyilvánosság elöl elzárt napirendjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!