Teljesen átszabják a választójogi törvényt - A Fidesz adja a fazont

Úgy történt, ahogyan azt a Fidesz és a KDNP a választások előtt megígérte: hatalomra jutásuk után, első lépéseik egyikeként átszabják a választási törvényt. Mit szólnak ehhez a vasi politikusok?

Angyal László

Kovács Ferenc, a Fidesz megyei és a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő emlékeztet rá, hogy a választási ígéretét teljesíti a kormány, amikor módosítja a választójogi törvényt. Az Országgyűlés ügyrendi bizottságának albizottsága dolgozik a jogszabályon: a megyei és az egyéni választókerületek határának, számának a kijelölését, a listaállítás új szabályait határozzák meg. A következő egy-két év feladata a végleges választási törvény kidolgozása és elfogadása. Az önkormányzatok esetében is körvonalazódik az új választási rendszer. Gyakorlatilag a legkisebb településtől a fővárosig bezárólag csökkenni fog a képviselők száma. A cél az, hogy a parlamenthez hasonlóan az önkormányzatoknál is megfeleződjön a képviselők száma.

Kovács Ferenc szerint két változat forog a megyei közgyűlések új létszámáról. Az egyik alapján húszfős lenne a testület. A másik javaslatban a három legkisebb megyét, Vas mellett Tolnát és Nógrádot nevesítik, és 15 főben állapítják meg a közgyűlés létszámát.

A Fidesz vasi elnöke szerint pártja még nem kampányol az őszi választásokra. Az önkormányzati választások időpontja nem ismert még, valamikor október elején lesz esedékes, és a korábbinál sokkal egyszerűbb rendszerben lebonyolítandó szavazásra számítunk. A városokban  például Szombathelyt leszámítva jóval kisebb lesz a képviselő-testület. Kőszeg, Sárvár esetében kevesebb egyéni választókörzet lesz, és a listás helyek száma is apad. A fenti két városban például a korábbi 17 helyett várhatóan 13 fős testület alakulhat meg.

A fideszes politikus kitért a külsős alpolgármester intézményére is. A polgármester kérésére lehet majd kinevezni, szavazati joga nem lesz, és a testületi ülést nem vezetheti. Olyan illúziója senkinek sem lehet, hogy ha győz egy politikai erő, akkor a másik oldalról fogja az alpolgármestert a testületbe bevinni. Úgy vélem, amellett, hogy a külsős alpolgármester a győztes párt mellett elkötelezett személy lesz, mindenképpen szakmai szempontok alapján  lesz  kiválasztva.

Bana Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom vasi elnöke, országgyűlési képviselőként testközelből tapasztalja, miként formálódik az új választási törvény. Azt mondja, a Jobbiknak vannak fenntartásai az alakuló jogszabállyal kapcsolatosan.

Pártunk nagyjából egyetért a parlament létszámának megfelezésével, és úgy látjuk, a kormány az arányosság elvét figyelembe véve tesz javaslatot az országgyűlési választások reformjára. Ugyanez nem mondható el az önkormányzati törvény tervezett változtatásairól. Ha egy szóval kellene megfogalmazni, akkor diktatúrának nevezném az új rendszert. Legfőképpen azért, mert a Fidesz és a KDNP célja, hogy a hatalmukat helyi szinten is bebetonozzák.

Jó példa erre az a változtatás, hogy egyéni képviselőkre leadott voksokat, azok ötven százalék fölötti részét, a pártra adott töredékszavazatként akarják beszámítani. Így, ha az összes körzetben nyernek, még a töredékszavazat alapján is mandátumhoz juthatnának. Ez a változtatás jelentősen szűkíti a többi párt mozgásterét, így a miénket is. Nem véletlen, hogy a Jobbik több módosító indítványt is benyújtott ezzel kapcsolatban. Egy-egy paragrafusnál több verzióval is előálltunk, s ha egyiket sem fogadja el a Fidesz, az mindenképpen jelzésértékű lesz.

Az önkormányzati választásokról szólva a Jobbik vasi elnöke elismeri: ha a tervezett változtatások ősszel életbe lépnek, akkor a Jobbiknak új stratégiát kell kidolgoznia.

Ennek részleteiről még nem beszélnék, annyi bizonyos, hogy helyi szinten az országos irányvonalat követve   változtatni kell a korábbi kampánytaktikán. Meg kell próbálni egy-egy körzetre fókuszálni, hiszen a töredékszavazatok összesítése alapján kicsi lesz az esély arra, hogy bejussunk  egy-egy város testületébe. Abban bízunk, hogy egyéni  jelöltjeink alkalmasak lesznek arra, hogy mandátumot szerezzenek az új szisztémában. 

A vasi szocialisták elnöke szerint nem kell új stratégiát kidolgozni az őszi önkormányzati választásokra. Dr. Nemény András bízik abban, hogy az elmúlt nyolc év eredményei elegendőek lesznek a vasi választók meggyőzésére.
Az elmúlt két ciklusban Szombathelyen - két évet kivéve - a többséget mi alkottuk a közgyűlésben, és van mit megmutatnunk az eredményeinkből. Remélem, ezt a választók is értékelni fogják.

A MSZP elutasítja a választójogi törvény tervezett változtatásait, mert azok megsértik az arányosság elvét. Egy város nem olyan, mint egy ország. A településeken jelentős szerepük van a civil szervezeteknek, az új rendszerben  az ő esélyük a mandátumra a nullával egyenlő. A civilek mellett a vesztes párt érdekeit is sérti az új szisztéma, hiszen  nem a leadott szavazatoknak megfelelően osztanak majd mandátumokat: a töredékszavazatok új számításának módja aggályos.

Úgy tűnik, hogy Szombathelyen ősszel 14 képviselő az egyéni körzetből, míg a másik 6 fő a kompenzációs listáról jut be a közgyűlésbe. Mivel az egyéni győztesek esetében az ötven százalék  fölött kapott  szavazatok is a győztes pártot erősítik, ezért ezt már nem nevezném kompenzációs listának. Ez mindenképpen igazságtalan, hiszen csupán hat  helyen osztozhatnak a választás többi szereplői.

A külsős alpolgármester intézményéről is van véleményük a szocialistáknak. Nem szerencsés, hogy olyan ember lesz tagja a városvezetésnek, akiről nem szavaztak a választók. Abban az esetben még elfogadható lenne a külsős alpolgármester intézménye, ha nagy tekintélyű szakemberről lenne szó, ám félő, hogy Budapestről küldenek majd ide egy amolyan megmondó embert és a Fidesznek láthatóan ez a módszere alpolgármesternek.   

Munkatársunk jegyzete

A győztes mindent visz, s a Fidesz nagyon győzött a tavaszi országgyűlési választásokon. Nincs mit csodálkozni azon, hogy a győztes az őszre készül: a helyhatósági választásokon is szeretne diadalt aratni. A választójogi törvény megváltoztatása kettős célt szolgál. Egyrészt a politikáról és a politikusokról az elmúlt nyolc évben kialakult közhangulatot felhasználva, és persze mert a racionalitás ezt diktálja, radikálisan csökkenteni az önkormányzati képviselők számát. Másrészt olyan új struktúrát kialakítani, amelyben a győztes nagyon nyer. Szabad-e, érdemes-e az egyik vagy másik oldal hatalmának megszilárdítását szolgáló szerkezet kialakításába belefogni? 
A kis pártok, a civil szervezetek szerint nem, és a szocialisták is így vélekednek. De figyelmeztetnek: kétélű fegyver az új választási szisztéma!
Azok az igen optimista baloldaliak mondják ezt, akik szerint pártjuk nem szétszakad, hanem megújul. Mégpedig az őszi, várhatóan újabb vereséggel végződő önkormányzati választások után. Ha egyszer az ősbölények eltűnnek a párt legfelső vezetéséből, lesz esélyük a megújulásra, arra, hogy négy év múlva, megizmosodva térjenek vissza. Akkor nyerhetnek. Nagyon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!