Újra választott doktornál szülhetnek a nők a Markusovszkyban

A szombathelyi Markusovszky kórházban 2006 óta nem dolgozhatnak szülész orvosok munka és ügyeleti időn túl. Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) most kimondta: a gyakorlat jogsértő, a kismamáknak vissza kell adni a szabad orvosválasztás lehetőségét.

Bajdó Bettina

Lezárult az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) vizsgálata a Markusovszky kórház ellen. Úgy döntöttek, vissza kell állítani a szabad orvosválasztás jogát a szülészeten.

A Markusovszky kórházban 2006-ban uniós normákra, vagyis a 48 órás munkarendre hivatkozva korlátozták a szabad orvosválasztás jogát a szülészeten. A szülész-nőgyógyászok azóta nem dolgozhatnak a munka és ügyeleti időn túl az intézményben, vagyis a szüléseket sem vezethetik le.

Több éve húzódik már a vita a szabad orvosválasztás kérdéséről, azóta több szakmai szervezet is állást foglalt már az ügyben. Az EBF hivatalból indított eljárást idén február 12-én.

A felügyelet munkatársai nemrég helyszíni ellenőrzést tartottak, beszéltek a kórház dolgozóival, vezetőivel, s begyűjtötték a szükséges dokumentumokat is.

Az EBF április 20-án meghozta a határozatát, s megtiltotta, hogy a kórház tovább folytassa azt a jogsértő gyakorlatát, mely szerint a szabad orvosválasztás a szolgálatra való beosztástól függ.

Egyidejűleg felszólították a kórházat, hogy a jogszabályokban foglaltak szerint tegyék lehetővé a szabad orvosválasztás jogának gyakorlását, erről megfelelően tájékoztassák a biztosítottakat, valamint gondoskodjanak az ehhez tartozó belső szabályozásról, s az orvosválasztási nyilatkozatról.

A felügyelet határozata alapján a Markusovszky kórháznak a közléstől számított 30 napon belüli írásban kell tájékoztatnia a felügyeletet a teljesítésről, ez a határidő május 25-én telik le.

Fellebbezésre a felügyelet határozatával szemben nincs lehetőség, de a kézhezvételtől számított 30 napon belül a kórház kérheti a határozat felülvizsgálatát a bíróságtól. Amennyiben a kórház határidő lejártáig nem tesz eleget kötelezettségének, az intézményt egymillió forintig terjedő, ismételten is kiszabható eljárási bírsággal sújthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!