Vas Megyei Szív Egyesület: fontos a megelőzés!

Múlt héten ismertette a Vas Megyei Szív Egyesület Közhasznú Szervezet éves szakmai programját. Nem titkolt céljük, hogy minél több fiatalt bevonhassanak a munkába.

Bajdó Bettina

Magyarországon az elmúlt évben 68 ezer ember halt meg szív  és keringési megbetegedésben. Ez a szám megdöbbentően magas. Annak ismeretében pedig még sokkal tragikusabban hangzik, hogy az elhunytak közt nagy  számban voltak aktív korú édesanyák és édesapák. A Vas Megyei Szív Egyesület  tagjai úgy gondolják, hogy van mit tennünk a 2010-es évben is az egészséges szívért, s azért, hogy ezt megvalósíthassák idén is összefognak az orvosokkal és  az egészségügyi dolgozókkal. Az idei évre hat előadást terveznek Szombathelyen a szív és keringési megbetegedések megelőzése céljából, az egészséges életmódról, a mozgás és a sport fontosságáról, a lelki egészségről, továbbá a cigaretta, a drog és az alkohol káros hatásáról. Az előadások mellett ételbemutatót és kóstolót is tartanak, amelyen az ételkészítés technikáját is megismertetik a résztvevőkkel.
 
A szívvel kapcsolatos szűréseket Szombathelyen az egyesület idén 700 főre tervezi, a civilek mérnek majd vérnyomást, koleszterint, vércukrot és  testtömegindexet, meghatározzák a zsírtömeget és a haskörfogatot is, valamint tanácsot is adnak.

Az éves szakmai programjukból kiderül, hogy a szeptember nagyon mozgalmas lesz az egyesület életében: a Joskar Ola napi hagyományos szűrésen 150-en vehetnek majd részt, a szombathelyi egészségnapon pedig további száz beteget szűrhetnek.

Az egyesület munkáját szívbeteg sportolók is támogatják, ők 130-an rendszeresen sportolnak egészségi állapotuknak megfelelően hat sportágban.

A Vas megyei egyesületről kiderült még, hogy kapcsolatot ápol a Dunántúli Szív Egyesületekkel, s munkakapcsolatuk van a Vas Megyei Közgyűlés és a Szombathely Megyei Jogú Város Egészségügyi csoportjával, az ANTSZ megyei és kistérségi szervezeteinek szakembereivel, valamint a Magyar Szív Egyesülettel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!