Árvíz 2010: küzdelem az embermagasságú áradattal (képgalériával frissítve)

Több ezer ember dolgozik éjjel-nappal a gátakon Borsod megyében, köztük sok százan Vas megyéből érkeztek. A Sajó és Hernád partján rendőrök, pénzügyőrök, vízügyi szakemberek védik a házakat, az utakat az árvíz ellen. Kollégáink helyszíni riportja.

Angyal László

A vasárnap útnak indult vasi rendőri egységet három csoportra osztották, majd este hatkor kezdtek hozzá a munkához, s tizenkét óra múltán váltották őket az ország más tájékáról érkező rendőrök.

Vasárnap éjjel vágott neki az útnak a nyugat-dunántúli regionális vámparancsnokság harmincfős csapata is. (A régió pénzügyőrei egyébként már péntek este óta érkeznek kisebb-nagyobb csoportokba Borsod megyébe.) Lapunk munkatársai hétfőn reggel Miskolcon, a belvárosban lévő vámparancsnokságon csatlakoztak a vasi különítményhez.

A borsodi megyeszékhely leginkább egy felbolydult méhkashoz hasonlatos, ezekben a napokban szinte percenként hallatszik szirénaszó: megkülönböztető jelzést használó járművek cikáznak a városban. A vasiak a zalai és győr-moson-sopron megyei kollégáikkal együtt reggel kilenckor a helyi regionális parancsnokság székháza előtt várakoznak.

Az ország minden régiójából érkeznek ide a pénzügyőrök, várjuk, amíg itt, a koordinációs központban meghatározzák, hol kell bevetni a most érkező egységeket. Hamarosan érkezik az ukáz: irány Onga! Az ok: félő, hogy átszakad a Hernád gátja, s akkor víz alá kerül az egész falu.

Felsorakozik a menetoszlop, legelöl, a sor közepén és a végén is kék villogós terepjáró, oldalán a felirat: vám - és pénzügyőrség. A csaknem negyven kocsiból álló járműkaraván elindul, Miskolc forgalmas utcáin keresztül jutunk ki a városon kívülre, hogy azután óriási kerülőt megtéve érkezzünk meg Ongára.

A falu széli mellékutcákban parkolunk le, majd a vízügyes szakemberek érkeznek és megmutatják, hol kell fóliával, homokzsákokkal elkezdeni a védekezést. A stratégiai fontosságú 37-es utat kell megvédeni. Ha innen kicsit feljebb nem bírná el a gát a Hernád roppant nyomását, akkor víz alá kerülne ez az útszakasz.

Márpedig innen Szikszó irányába, több tucat falu található, s az ott élők számára ez az út jelenti az egyetlen megközelítési lehetőséget.

Tűző napon, az út mellett kezd el dolgozni a pénzügyőr „had”. Nem túlzás ez a megfogalmazás, az egyik vámos mondja, hogy utoljára ennyi pénzügyőrt egy helyen egykoron a vámos iskolában látott, és az nem mostában volt

Amíg a vámosok pakolják a homokzsákokat, mi megkíséreljük megközelíteni a Hernádot. Nem jutunk túl messzire, az idevezényelt tűzszerészek parancsnoka mutatja, hogy a folyó elöntötte az Ócsalánosra vezető egyetlen utat, ami már csak katonai teherautóval járható. Visszafordulunk, Ongaújfalu legszélső házánál találkozunk helybeliekkel, akik aggódva figyelik, miként emelkedik a vízszint Viszkai Attiláné kapujának bejáratánál.

„Vízityúkjaim vannak már nekem, a libáim meg a tojásaik is úszkálnak vízen. Itt folyik a Bársony-patak, visszaduzzasztja a Hernád, körbevette a házamat a víz. És csak ömlik és ömlik. Szerencsére éjjel jöttek a falubeliek, fiatalok és idősek, akik segítettek: hozták a zsákot meg a homokot.”

A falubeliek nem csodálkoznak el azon, hogy Szombathelyről érkezett hozzájuk újságíró, sőt egyiküknek felcsillan a szeme: ismerem a várost, mert Vépen voltam fél évig, traktoros tanfolyamon!

Visszaindulunk Ongára, ahol a pénzügyőrök serényen dolgoznak: szépen magasodik a homokzsákból emelt gát. A falu másik vége felé vesszük az irányt. A Bársony patak partján két ősz hajú, otthonkát viselő asszony figyeli aggódva a vízszint emelkedését. Eszter és Erzsébet testvérek, akik néhány nappal ezelőtt hagyták el Ócsalánost. Azt mondják, elmúltak hetvenes évesek, de ilyen árvíz még soha sem volt errefelé.

„Két fiam otthon maradt, telefonon beszéltem vele. A falu közepét már elöntötte a víz, embermagasságú az áradat. Ócsalánoson nem lehet közlekedni, mesélte az egyik falumbeli, akit katonai teherautó hozott ki ide, Ongára, hogy élelmet, meg innivalót vigyen a többieknek, akik odabent maradtak.”

Miskolcra tartunk, ismét kerülő úton. De előbb megnézzük a víz alá került kétszer kétsávos 37-es utat. Döbbenetes a látvány: amerre a szem ellát, mindenhol a víz az úr. Majd nem hiszünk a szemünknek: lánctalpas kétéltű tűnik fel, dübörögve belegázol a megáradt folyóba, átkel rajta, majd eltűnik Szerencs felé. Borsodban még ért véget  a vízzel vívott ádáz háború.

OLDALTÖRÉS: Fejetlen védekezés,etnikai feszültségek

Fejetlen védekezés,etnikai feszültségek

Fejetlen védekezés,etnikai feszültségek

Fejetlen védekezés,etnikai feszültségek


 A miskolci polgármester szerint nincs szinkronban a katasztrófavédelmi szakmai munka és irányítás az árvízvédelemhez kivezényelt egységek és önkéntes védekezők helyi munkájával; Káli Sándor (MSZP) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt is megfogalmazta, hogy sok helyen a fejetlenség jellemző, a jó szándék nem képes pótolni a szakmai hiányosságokat.

Miskolc polgármestere szerint a katasztrófavédelmi előrejelzések lassúak, egy esetleges gátszakadás híre nem jut el időben a védőkhöz. Úgy tűnik, hogy nincsenek előre elkészített, a valós helyzetre alkalmazható forgatókönyvek, ezek elkészítése a jövőre nézve elengedhetetlenek - olvasható Káli Sándor közleményében.

Nincs elég és megfelelő eszköz a védekezéshez, a védekező egységek többsége - például a hősiesen dolgozó rendőrök és tűzoltók - gyakorló ruhában áll a vízben és így védekezik, a katasztrófavédelem területén hiányoznak a képzett és nagy tapasztalatú vezetők, ezért a gyakorlott szakemberek hiánya érződik a mentési feladatokban - sorolta kifogásait a polgármester.

Arra is felhívta a figyelmet: a vízzel elárasztott területeken és a kitelepítettek befogadó bázisokon felerősödtek az etnikai feszültségek, súlyosak az együttélési problémák, előre nem is gondolt higiénés problémák jelentek meg a bázisokon. A gyerekek egy része tetves, mások nem tudják, vagy nem akarják rendeltetésszerűen használni a tisztálkodási helyiségeket és eszközöket - írta a polgármester.

Káli Sándor szerint Miskolcon jól vizsgázott a közterület-felügyelet, a polgárőrség és a városőrség együttes fellépése, a helyben tartott rendvédelmi erők szerepe egy ilyen káresetben felbecsülhetetlen, ugyanakkor látszik, hogy ilyen vészhelyzetben több "jogosítvány" kell az intézkedőknek szakmai és rendvédelmi kérdésekben. A  polgármester egyúttal kérte, hogy Miskolchoz hasonlóan más nagyvárosok is fogadjanak be kitelepítetteket, mert a város nem képes egyedül megbirkózni ekkora tömeggel.

Az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivőjének kedd reggeli közlése szerint a kitelepítettek száma országosan 5050-re, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4502-re emelkedett.

OLDALTÖRÉS: Nem esett az eső, apadnak az észak-magyarországi folyók

 Nem esett az eső, apadnak az észak-magyarországi folyók

 Nem esett az eső, apadnak az észak-magyarországi folyók

 Nem esett az eső, apadnak az észak-magyarországi folyók

Az elmúlt 24 órában a vízgyűjtő területeken nem esett csapadék, s a következő napokban is viszonylag száraz, egyre melegebb időjárásra lehet számítani.

A Sajó csaknem teljes hosszán apad, a folyón érkezett árhullám tetőzése jelenleg a tiszai torkolatához közeli szakaszán tart. A Hernádon érkező árhullám miatt a Sajó-Hernád összefolyás alatti szakaszon további vízszintemelkedésre kell számítani - mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek.

Közlése szerint a kesznyéteni árvízkapunál a kedd reggeli adatok szerint a vízszint már 12 centiméterrel meghaladta az eddig mért legmagasabb értéket, amely 656 centiméter volt. Az árvízkapu környezetében jelenleg lassú (az elmúlt 12 órában 2 centiméteres) vízszintemelkedés tapasztalható.

A Bódva teljes hazai szakaszán apad, de ennek üteme továbbra is lassú. Hídvégardónál kedden 275, Szendrőnél 269 centiméteres vízállást mértek. A Hernád Gesztelynél a hétfői tetőzést követően már 30 centiméternyit apadt, a tetőzés nagy valószínűséggel a torkolati szakasz közelében tart. Az árhullám a Sajó folyó Hernád beömlés alatti szakaszán további vízszintemelkedést okoz majd - mondta a szakember. 

A Takta továbbra is nagyon lassan apad, a Bodrog Felsőbereckinél hétfőn 10 órán át tetőzött 755 centiméteres vízállással. A tetőző vízállás 40 centiméterrel maradt el a szelvényben eddig észlelt legnagyobb vízszinttől. Sárospatak térségében még lassan emelkedik a folyó, a következő 24 órában a Bodrog hazai felső szakaszán stagnálás, alsó szakaszán további csekély mértékű áradás valószínű.

A Tisza hétfőn tetőzött Dombrádnál 617 centiméteres vízállással, nagy valószínűséggel kedden dél tájban  Tiszabercelnél 711 centiméteres vízszinttel a tetőzés közelében van. Tokajnál a folyó a hajnali órákban elérte, majd meg is haladta a harmadfokú (800 centiméteres) készültségi szinthez tartozó vízszintet. Tokajnál további néhány centiméteres áradásra, valamint a következő napokban a harmadfokú készültségi szinthez közeli vízszintekre kell számítani. A Tisza áradása, valamint a Sajó és a Hernád árhullámai miatt Tiszapalkonyánál a 2000. évi árvíznél mért eddigi legmagasabb, 806 centiméteres vízszintet megközelítő tetőzés valószínű - mondta Csont Csaba.

OLDALTÖRÉS: Felsőzsolca még mindig vízben

Felsőzsolca még mindig vízben

Felsőzsolca még mindig vízben

Felsőzsolca még mindig vízben

Felsőzsolca egy része továbbra is vízben áll, a Miskolchoz közeli hétezer lakosú város alacsonyabban fekvő részein méteres a víz. Van olyan utca, ahol félméteres apadást mutatnak a házak falai, de az élet egyhamar nem tér vissza a régi kerékvágásba - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

A várost az elmúlt hét szombatján kezdte szorongatni a helyiek által Kis-Sajónak nevezett vízfolyás, és aznap éjjel, illetve vasárnapra virradóra soha nem látott vízzel rontott a településre, házak tucatjait rombolva le. Csaknem másfél ezer embert telepítettek ki.

Van, aki maradt a vízben álló házában, vagyonát féltve, és kedden már volt olyan, aki visszajött, vigyázni vagyonára, biztonságba helyezni azt, ami megmaradt, mások pedig már takarítottak.

A városban a polgármesteri hivatalnál és a Bem József Általános Iskolánál tisztítószereket és ásványvizet osztottak a helybélieknek kedden délután. A Kodály és a Sajó, illetve az Ongai és a Kazinczy utcák kereszteződésében konténereket helyeztek el, ahová az árvízben elpusztult állatok tetemeit helyezhetik el a lakók.

Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője elmondta: több mint hetven épület dőlt romba Felsőzsolcán. Csupán a miskolci tűzoltók - több kisebb mentőcsapatra osztva - százötven embert mentettek ki otthonukból az elmúlt napokban. Most összeírják az életveszélyes, az összedőlés határán álló ingatlanokat; ezekre figyelmeztető táblákat helyeznek ki.

Részt vesznek az elzárt utcákban élelmiszer és víz kiosztásában, és segítenek a közüzemi szolgáltatást, illetve a normál életfeltételeket biztosító szakembereknek.

Az áramszolgáltató - ahol már lehet - folyamatosan kapcsolja vissza az áramot. Felsőzsolcán még hetek kellenek ahhoz, hogy normalizálódjon az élet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!