Árvíz: Apad a Bódva Szendrőben és Edelényben

Apad a Bódva a Borsod megyei Szendrőben és Edelényben is, mindkét településen látható módon húzódik vissza az utcáról az áradat.

MTI

Szendrőben pár óra múlva elkészül a gyaloghíd, amelyet gerendából ácsoltak össze, hogy át tudjanak jutni a település egyik részéből a másikba, ugyanis az eredeti híd összedőlt. A tervek szerint kedden a katasztrófavédelmi szakemberek segítségével egy másik híd is elkészülhet, amelyen a kisebb járművek haladhatnak majd át. 

A település északi részénél a töltésen 200 ember dolgozik, megpróbálják megfékezni a gáton az átbukó vizet, hiszen a folyó korábban 400 méteres részen lesodorta a homokzsákokat. 

Szaniszló János független polgármester az MTI-nek azt mondta: ha ezt a részt sikerül lokalizálni, akkor az északi részen is megkezdődhet a szivattyúzás, ugyanis a további elöntésnek így nem lesz utánpótlása. A szuhogyi oldal felől már megközelíthető a város, mivel az itt lévő nagyhíd közelében már elzárták a sérült töltésszakaszt. Hat szivattyú üzemel, hogy mentesítsék a házakat a víztől. Tizenkét ház dőlt össze és további kilenc veszélyeztetett.  

Edelényben, a városon átvezető 27-es számú főúton már kisebb a vízátfolyás, nemcsak katonai járművek és markolókanalas gépek tudnak áthaladni, hanem a magasabb autók is, de a gépfegyveres rendőrök csak azokat engedik át, akik az árvízi védekezésben részt vesznek. 

Több mint 300 ház áll még vízben a Bódva utca környékén, az érintett lakók időnként már feszültek, fáradtak, türelmetlenebbül viselik a napok óta tartó helyzetet. A városban fokozott a rendőri jelenlét, minden egyes utcában, kereszteződésben, ahol homokzsákokkal zárták el a víz útját és üresen álló házak vannak, rendőrök posztolnak.  

Molnár Oszkár független polgármester az MTI-nek a helyszínen azt mondta: egészen biztos, hogy a városban egy héten belül nem kezdődhet el a tanítás, hiszen az apadás üteme lassú és idő kell ahhoz, hogy ez a rengeteg víz visszamenjen a mederbe. Emellett a kitelepített embereket az iskolákban, közintézményekben szállásolták el, s az ország más területéről érkezett segítők is itt kaptak helyet. 

Hozzátette: komoly segítséget és támogatást jelent, hogy a tűzoltók, a katasztrófavédők és a vízügyi szakemberek folyamatosan koordinálják a munkát, az ország több pontjáról - például a fővárosból, Nyírbátorból, Nyíregyházáról, Kazincbarcikáról, Ibrányból, Debrecenből - érkeztek az árvízi védekezéshez. A létszám összesítése folyamatban van. 

Az MTI a városban katonai kétéltű járművet is látott, ezzel haladnak át és ellenőrzik azokat az utcákat, amelyekben jókora az elöntés. 

OLDALTÖRÉS: Sólyom: tragikus látvány, elismerésre méltó összefogás Felsőzsolcán

 

 

 

Sólyom: tragikus látvány, elismerésre méltó összefogás Felsőzsolcán

A látvány rendkívüli és tragikus, az összefogás elismerésre méltó - mondta Sólyom László köztársasági elnök, miután látogatást tett a honvédség kétéltű járművén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán hétfőn.

Sólyom László elmondta, a beszámolókból azt szűrte le, hogy a bajban nagy az összefogás, és a védekezés sikeres volt, annak ellenére, hogy a várost elöntötte a Sajó. Úgy fogalmazott: csak elismerés jár a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek, a polgári védelemnek és azoknak a civileknek, akik másokon is segítettek.

Mint mondta, "borzasztó nehézséget" okoz a védekezés koordinálásában, hogy az egyes gátszakaszok eltérő tulajdonban vannak, valamint az, hogy ártérre is épültek az utóbbi években házak. Sólyom László szerint a jövőben az árvízzel érintett települések polgármestereinek a védekezéssel kapcsolatos képzésben kell részt venniük.

Sólyom László szerint az árvízben érintett településeknek le kell vonniuk azt a tanulságot is, hogy nem lehet építési engedélyt kiadni olyan veszélyes helyekre, mint az ártér. Ha valaki mégis építkezni akar, csak saját felelősségre teheti, és ennek kell vonatkoznia a vállalatokra is.

A közbiztonságot óriási erőfeszítésekkel tartják fenn, de ezt muszáj fenntartani - jelentette ki az államfő, hozzátéve, az ár levonulása után is sok feladat vár a településekre. Egyben köszönetet mondott az ország lakosságának, hogy adományokkal segítik a bajbajutottakat.

A köztársasági elnök szerint sokaknak újrakezdéssel ér majd fel az a munka, amelyet az ár levonulása után el kell végezniük. Reményét fejezte ki, hogy a kormány segít azokon az embereken, akiknek nem volt biztosításuk, de házuk kárt szenvedett az áradás során.

Sólyom László cáfolta azokat a híreket, melyek szerint a szlovákok Magyarországra "engednék" a vizet. Ezzel kapcsolatban az államfő elmondta, valóban van két tározó északi szomszédunknál, amelyekből azonban csak annyit vizet engednek ki, hogy a tározók még bírják a terhelést. 

Felsőzsolcáról az elmúlt napokban csaknem 1500 embert kellett kitelepíteni. Őket a miskolci sportcsarnokban és a Vörösmarty úti általános iskolában helyezték el.

Sólyom László felkereste a sportcsarnokot is, ahol beszélgetett a menedéket kapott felsőzsolcaiakkal és a segítséget nyújtó szakemberekkel.

OLDALTÖRÉS: Eddig mintegy 90 összedőlt házról tudnak Borsodban

 

 

 

Eddig mintegy 90 összedőlt házról tudnak Borsodban

Eddig mintegy 90 olyan házról tudnak a szakemberek, amely az áradások miatt dőlt össze Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében; további 700 embert kellett kitelepíteni - közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője hétfőn délután az MTI-vel.


A szóvivő szerint ezzel a kitelepítettek száma 4450-re nőtt a megyében. Ennek egyik oka, hogy a vízben álló házak közül egyre több roskad össze, így növekszik a kitelepítettek száma is. A kitelepítettek egy részét közösségi szállásokon helyezték el, mások rokonoknál találtak menedéket - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy több folyó lassú apadásnak indult, például a Sajó felső szakaszán 20-25 centiméteres apadás tapasztalható. Lassan apad a Mura és a Hernád is. A megyében összesen mintegy 18 ezren védekeznek az áradás ellen - tájékoztatott a szóvivő.

 

bny bki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!