Borturizmus: barongolás a Vashegy magyar és osztrák oldalán

A hétvégén a Vashegy magyar és az osztrák oldalát is bejárta, s kóstolta meg a vidék borait a két busznyi turistacsapat. Ausztriában nagy az érdeklődés az ilyen programok iránt, ám magyarországi résztvevővel ezúttal nem találkoztunk.

Erős D. Zoltán

Szombaton reggel vagy százan váltottak jegyet Deutsch Schützenben a Weinberg- expressre, hogy azzal járják be a  Vashegyet. A bizonytalan időjárás miatt aztán a szervezők vonatpótló buszok indítása mellett döntöttek. Az utasok Ausztria különböző részeiből érkeztek a rendezvényre.

Baráti társaságok, családok, idősebbek és fiatalok egyaránt voltak a csapatban. A buszon magyar hangot nem nagyon lehetett hallani, kivéve a Kremsből családjával érkezett Garger Imréét, illetve az egyik helyi pincészet munkatársáét, Tóth Krisztiánét, aki a szervezésből is alaposan kivette a részét.

Az egyik buszon Franz Wachter borász, Deutsch Schützen polgármestere volt az idegenvezető, aki menetközben bemutatta a környező településeket, Pornóapátit, Horvátlövőt és Felsőcsatárt, majd átadta a mikrofont  Garger Imrének, aki mint egykori vaskeresztesi ma is alaposan ismeri a települést, s a szőlőhegyet.

Még a buszból mutatta meg a társaságnak az unokaöccse pincéjét. A Vashegy magyarországi oldalán Fritz László  pincéjénél volt a Weinberg-express megállója. A szervezők elmondták, hogy a pince kiválasztása nem volt egyszerű feladat, mivel Vaskeresztesen viszonylag kevés az olyan hely, ahol ekkora társaságot fogadni tudnak.

Itt is csak úgy, hogy az udvaron terítettek meg. Szemmel láthatóan ízlettek a társaságnak a szőlősgazda fehér és vörös borai, csakúgy a felesége által frissen sütött sóskiflik. A vendégek között ott sürgött-forgott az unoka is, aki a kiürült kancsókat gyorsan újratöltötte. Nagy sikere volt a búcsúitalként kínált snapsznak, azaz a pálinkának.

Innen gyalogosan indult tovább a határ felé a csapat. Erre az időre már a nap is kisütött, így felfelé a hegyen igencsak kimelegedtek a túrázók. Így jólesett a Garger Imre által intézett feltételes megálló, ahol egy másik rokona vörösborával enyhíthették szomjukat a résztvevők.

Az országhatárhoz érve Garger Imre felidézte azt a novemberi vasárnapot, amikor húszévesen, 1956-ban Vaskeresztesről átszökött Ausztriába. Ott egy családhoz került, elment tanulni. 1964 óta Kremsben él, ahol a bankszakmában dolgozott, innen ment nyugdíjba 1996-ban. Jövőre lesz hetvenöt éves. Gyakran hazajár Vaskeresztesre, márcsak azért is, mert itt van a szőlőjük, s az ezzel való foglalkozás új színt hozott az életébe.

A lábbusz következő megálló a Weinblick elnevezésű kilátóhely volt. A síugrósáncra emlékeztető létesítményről, kiváló panoráma tárul a környező vidékre. Itt újra buszra szállt a hegymászástól elpilledt társaság, hogy aztán a Wachter-Wiesler pince hűvösében gyűjtsön erőt a nap további részéhez. Ebben segítettek a finom borkorcsolyák, valamint a helyi borászok alkotta Sixpack csoport tagjai jövendő csúcsborainak hordómintái. Délután szabadtéri borkóstoló volt, ahol a Sixpack csoport mellett bemutatkozott két Fertő-tó közeli borászat az Umathum és a Zantho, amelyek a borbarátoknak több különlegességet is kínáltak.

A TOVÁBBLÉPÉS LEHETŐSÉGEI

A térség iránt egyre növekszik az érdeklődés, ám ezek kielégítésére a jelenleg rendelkezésre álló szálláshelyek csak korlátozott mértékben elegendőek. Ezért osztrák oldalon elképzelhetőnek tartják szombathelyi szálláshelyek igénybevételét. 

Az együttműködés másik haszna pedig az lehet, hogy az osztrákok saját vendégeiknek ajánlják a kiemelkedő Vas megyei programokat, illetve vendéglátóhelyeket. Azért, hogy a vasi vendégek egyszerűbben eljussanak a borvidékre, célszerűnek tartanák a Szombathely és Németlövő között a buszjárat indítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!