Épül a csodapalota: Csak egy spenótzöld sarok emlékeztet a Hemóra

Már csak egy spenótzöld külső sarok emlékeztet a Hemóra: benn jól látszanak az új színházépület helyiségeinek körvonalai. Műszaki átadás: október 22-én.

Ölbei Lívia

Szerdán délután fél háromkor találkozunk az építési terület bejáratánál: dolgozik a ZÁÉV Zrt. Jordán Tamást, a Weöres Sándor Színház igazgatóját néhány munkatársa is elkíséri. Köztük van Varga Alexandra, a jelmeztár vezetője, aki előre örül a megnövekedett térnek: már jól látszanak az eredeti épülethez ragasztott  jelmezraktár és a színház utcafrontja felől a jelmeztár körvonalai.

Jordán Tamás jelt ad: kezdődik az idegenvezetés. Alig győzzük követni: egyrészt felvillanyozva mutatja a leendő csodapalota újabb és újabb helyiségeit, másrészt úgy kiismeri magát az állványok, lépcsők, folyosók labirintusában, mintha Ariadné mágikus fonalát tartaná a kezében. Vagy csak jól ismeri a járást: otthon van. 

Szóval, a jelmeztár a földszinten, amelyhez kis varrószoba és mosóhelyiség is tartozik. A régi földszinti kamaraterem helyén az új változatban szintén kamaraterem lesz, amely természetesen próbateremként is funkcionál: A nézőtér úgy működik majd, mint a fiókos szekrény: ki lehet húzni, össze lehet csukni, hogy használaton kívül minél kevesebb helyet foglaljon el.

A földszintről nem hiányozhat az étterem sem, onnan viszont nem hiányozhat a mobilszínpad (plusz egy játszóhely). A nagyteremben is érzékelhető a változás, ha összében-egészében még hadiállapotok uralkodnak is: Ugye, milyen jó a lejtése?, mutatja Jordán Tamás a nézőteret, amely meredekebb a réginél: hogy az összes székről belátható legyen a színpad.

A földszinten kap helyet a tévéstúdió is. A színházteremmel szemben lift visz majd az emeletre, különös tekintettel a mozgássérültekre. Megmutatom a páholyt, mondja Jordán Tamás, úgyhogy most a magasból nézünk le a színpadra és szinte már látjuk is a nyitó előadást. Az emeleten szintén lesz kamaraterem, itt kapnak helyet az irodák, egyéb kiszolgálóhelyiségek is.

A ZÁÉV Zrt. alkalmi emeleti irodájában ott találjuk Szabóné Marton Erzsébetet az építtető-lebonyolító önkormányzat képviseletében ,itt van Strobl Ákos projektvezető (ZÁÉV), Füle Ernő építész műszaki ellenőri minőségben, valamint Meláth Szilvia belsőépítész. Éppen azon tanakodnak, hogy milyen csempét válasszanak a kínálatból. A döntő szó persze a belsőépítészé, de nagyon fontos szempont a költséghatár. Gyorsan kell dönteni:  ekkora mennyiség előállításához akár két hónapra is szükség lehet. A dolgok jelen állása szerint október végén kezdődhet a színházi próbaüzem.

ADDIG IS: KÜZDJ  ÉS  BÍZVA BÍZZÁL!

A Weöres Sándor Színház társulata a 2010-2011-es évadot is az MMIK-ban kezdi, ott lesz az első bemutató is, Jeles András rendezésében. De az ünnepélyes színháznyitó előadásnak a tervek szerint már az új, Akacs Mihály utcai színházépület ad helyet januárban: Madách Imre hatalmas vízióját az emberi nem és az egyes ember sorsáról, lehetőségeiről Jordán Tamás rendezésében láthatja a közönség. Addig is,  mit mondhatnánk: Ember küzdj  és bízva bízzál!

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!