Fadoktorok ápolták a megsérült tölgyet

Sokakat aggodalommal töltött el a szőlőhegy és az Oszkó szimbólumának számító öreg tölgy sorsa, amely egy viharban megsérült. A hegypásztorok jóvoltából fadoktorok gyógyították.

Simon Erzsébet

Az oszkói szőlőhegy főbejáratánál két hatalmas tölgyfa áll, közülük az egyik csaknem háromszázötven éves. A nagyobbik tölgy még 2009 októberében egy viharban komolyan megsérült: egy hatalmas ága letörött, kiszakítva egy részt a fa törzséből is.

A szőlőhegy és a hegyháti község szimbólumának számító öreg tölgy sorsa miatt sokan aggódtak. Oszkó Zoltán, a falu díszpolgára kezdeményezte, hogy vonjanak be szakembereket a fa megmentésébe. A Hegypásztor Kör munkatársai többeket megkerestek, végül egy budapesti cégre leltek, amelynek a speciális tevékenysége az idős fák egyedi ápolása.

A szakemberek megvizsgálták a fát, megismerkedtek a helyszínnel. Látva, hogy a helyiek összefogásával mennyi minden valósult meg az elmúlt években, a Garden Kft. vezetői felajánlották: ingyenesen elvégzik a sérült tölgy állagmegóvási munkálatait.

Speciális teherautójuk kosarából nemrég száraz ágakat és törési csonkokat vágtak le, a sérült felületeket letisztították, a kiszakadt rész melletti alsó ágat megrövidítették és felkötötték egy magasabban lévő egészséges ághoz. A két fát egymáshoz rögzítették egy speciális kötéllel, mely segít a tartásban a sérült törzsnek viharok idején, de nem akadályozza a növekedésben. 
 
 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!