Foci vb, 2010: hispán-siker az ibériai rangadón - Spanyolország-Portugália 1:0

Utolsóként a spanyol válogatott jutott be a negyeddöntőbe a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon, miután kedden 1-0-ra legyőzte a portugál csapatot Fokvárosban.

MTI

Eredmény, nyolcaddöntő:

Spanyolország-Portugália 1-0 (0-0)
Fokváros, Zöld Pont Stadion, 62.955 néző, v.:
Baldassi (argentin)
gólszerző: Villa (63.)
kiállítva: Ricardo Costa (89.)
sárga lap: Xabi Alonso (74.), illetve Tiago (80.)

Spanyolország: Casillas - Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila - Xabi Alonso (Marchena, 93.), Busquets - Iniesta, Xavi, Villa (Pedro, 88.) - Torres (Llorente, 59.)

Portugália: Eduardo - Ricardo Costa, Bruno Alves, Carvalho, Coentrao - Raul Meireles, Pepe (Pedro Mendes, 72.), Tiago - Cristiano Ronaldo, Simao Sabrosa (Liedson, 72.), Almeida (Danny, 59.)

1. perc: Torres lőtt a 16-os bal oldaláról, Eduardo szépen védett.
3. perc: ezúttal Villa kísérletezett távolról, Edurardo ismét hárított.
7. perc: Villa tört be a bal oldalról, majd hatalmas erővel célba vette a rövid sarkot, de Eduardo védett.    
39. perc: Raul Meireles adott be a bal oldalról, Almeida pedig Puyol szorításában a kapu mellé fejelt.
52. perc: Almeida beadása után veszélyesen pattant fel Puyolról a labda, de a kapufa mellé szállt.
61. perc: jobb oldali beadást követően a frissen pályára lépett Llorente került helyzetbe, ám közeli csukafejesét Eduardo óriási bravúrral védte. Néhány pillanattal később Villa tekert nem sokkal a bal kapufa mellé.
63. perc: Iniesta játszott bokából Xavihoz, aki tovább pöckölte a labdát a bal oldalon felfutó Villa elé, a támadó először Eduardóba lőtt, a kipattanót azonban a kapus fölött, a léc segítségével a hálóba emelte (1-0).
70. perc: Sergio Ramos cselezte be magát a jobb oldalon, majd a hosszú sarkot vette célba, Eduardo nagyot védett.
87. perc: ismét Llorente veszélyeztetett fejjel, de csúsztatása a bal kapufa mellé szállt.
89. perc: egy beívelésnél Ricardo Costa lekönyökölte Capdevillát, a játékvezető kiállította a portugál védőt.

Hatalmas lendülettel kezdett a spanyol csapat, Villa és Torres próbálkozásaival többször is veszélyeztetett. A portugálok átvészelték kapott gól nélkül az első negyedórát, ezt követően pedig fokozatosan kijöttek a szorításból. Ronaldóék főként a kontratámadásokra rendezkedtek be.

A spanyolokra - akik napra pontosan két évvel ezelőtt nyerték meg az Európa-bajnokságot - a második félidőben nagy feladat várt, ezt megelőzően ugyanis legutóbb az 1978-as világbajnokságon tudtak úgy vb-mérkőzést nyerni, hogy a félidő 0-0 volt.

Vicente Del Bosque alakulata gyakorlatilag saját 16-osához szegezte a portugálokat, majd David Villa találatával a vezetést is megszerezte. A Barcelona friss szerzeményének ez volt a negyedik találata a tornán, ezzel egy spanyol rekordot is beállított, ugyanis egymást követő harmadik vb-meccsén volt eredményes, ezt eddig egyedül Zarra vitte véghez, az 1950-es viadalon.

A hajrában ugyan már próbáltak feljebb jönni a portugálok, de a spanyolok szépen "eldugták" a labdát, és nem engedték ki a kezükből a győzelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!