Főhajtás a hajdani huszárok emlékére

Az I. Világháború Katonáira Emlékezők Köre Szlovákiától a Muravidékik emlékhelyeket járt végig. Szombaton délben a 11-es huszárokra emlékeztek a szombathelyi laktanya udvarán.

Némethy Mária

Vannak lelkes civil egyesületek, amelyek nem engedik elfeledni a Nagy Háború, azaz az első világháború áldozatait, eseményeit. Egy most megjelent könyv nyomán címe: Az  I. világháború emlékeztetői Pozsony vármegyétől a Muravidékig  pénteken és szombaton emlékhelyeket jártak végig  Szlovákiában, Ausztriában, Horvátországban és Magyarországon.

Hozzánk, Vas megyébe is eljöttek. Megtekintették az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadifogolytáborának, az ostffyasszonyfainak ápolt  haditemetőjét, azután Szombathelyen a kor egyik legnagyobb huszárlaktanyáját.

Itt Kovács Jenő, az Apáczai Alapítvány elnöke köszöntötte őket, beszélt a 11-es huszárokról. Hallottunk harmonikaszóval, majd a Páli Férfikórus által előadott  katonadalokat, lovas bemutatót tartottak a 11-es Huszár Hagyományőrzők, megkoszorúzták a háborúban elesettek emlékművét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!