Kánikula! Harminchat fok árnyékban, erős UV sugárzás

A napfénynek a D-vitamin által nemcsak jótékony hatása lehet a szervezetünkre, hanem számos veszélyt is rejthet. A héten erős UV sugárzásra figyelmeztetnek.

Bajdó Bettina

A déli, délutáni órákban nagyon erős lesz az UV sugárzás.  A nagy meleg az idős emberek és gyerekek szervezetét is kimeríti, nekik csak a kora reggeli vagy késő délutáni órákban ajánlott kimenni a lakásból. A szabadban dolgozóknak pedig fokozottan ügyelniük kell a bőséges folyadékpótlásra.

Az előrejelzések szerint hétvégén akár 36 fokot is mérhetünk árnyékban, s nagyon erős lesz az UV sugárzás is. Kedden a vasi megyeszékhelyen az UV index hét és nyolc között volt. Ilyen erős sugárzásnál a normál bőrtípusú emberek már akár 15  perc alatt is leéghetnek a napon.

A szakemberek azoknak, akik kénytelenek a szabadban több időt eltölteni, azt ajánlják, hogy viseljenek széles karimájú kalapot, napszemüveget, ha tehetik, vigyenek magukkal napernyőt, a fedetlen testrészekre pedig használjanak fényvédő krémet.

Dr. Telegdy Enikő, a Markusovszky kórház bőrgyógyászati osztályának vezetője felhívta arra a figyelmet, hogy veszélyes délelőtt tíz és délután négy óra között a napon tartózkodni.

- A heti előrejelzés szerint napról napra emelkedni fog az UV sugárzás mértéke - folytatta az osztályvezető, akár 25 perc alatt is leéghetünk a napon. Mindenképpen használjunk fényvédő krémeket és takarjuk el a bőrünket. Kevesen tudják, hogy a naptejnek is van egy hatóideje, fél órával azelőtt kell a bőrünkre kenni, mielőtt kimennénk a szabadba. 
Az osztályvezető kiemelte, a gyerekekre és az idősekre fokozottan oda kell figyelni az erős napsütésben. Ők ugyanis sokkal könnyebben leégnek.

- Azért is veszélyes a hirtelen jött erős sugárzás, mivel tavasszal alig láttuk a napot, a bőrünk nem tudott felkészülni a nyárra - tette hozzá dr. Telegdy Enikő. 

- Nem barnultunk elő, így a bőrünk sokkal könnyebben leég a napon. A leégés pedig, azon túl, hogy fájdalmas, több veszélyt is rejt magában. A leégést a szervezetünk eltárolja akár 20-25 évig is. Mivel a  bőr nem felejti el a fénykárosodásokat, összeadódik a fényadag az évek során. Minél többször ég meg valaki a napon, annál nagyobb az esélye a bőrrák kialakulására. Különösen a gyerekkori napégések veszélyesek, de minden napozás növeli a daganat esélyét. Az UV sugarak elváltozást okozhatnak a sejtek DNS-ében, s ha ez többször megismétlődik, hosszú távon bőrrák alakulhat ki. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!