Kapitányi értékelés: biztonságos falvak, problémás Szombathely

A térség kistelepülései a béke szigetei, azonban Szombathelyen regisztrálják a megyében elkövetett bűncselekmények felét.

Angyal László

A legutóbbi közgyűlésen - amikor Szombathely közbiztonsági helyzetével is foglalkoztak a városatyák - a fenti megállapítás is elhangzott.  

Hollósi Gábor városi rendőrkapitány alapos írásbeli beszámolót prezentált erre az alkalomra. Megtudhattuk, hogy Szombathely továbbra is a megye bűnügyileg legfertőzöttebb városa, de a megyeszékhelyek közül  az egyik legbiztonságosabb is. Az ismertté vált bűncselekmények száma Szombathelyen 2008-ban 4347 volt, ez a szám 18 százalékos csökkenéssel, 2009-ben 3535-re változott. A nyomozás eredményességi mutatója 53 százalék volt, az esetek valamivel több mit a felében jutnak el a gyanúsítotthoz a rendőrök. 
 
A vagyon elleni bűncselekmények száma jelentős mértékben, 17 százalékkal csökkent: 2288-ra. Ezért azért fontos adat, mert ez teszi ki az ismertté vált bűncselekmények csaknem kétharmadát. A vagyon elleni bűncselekményeken belül: a lopások száma 961, ami 6 százalékos csökkenést mutat. A betöréses lopások száma 435, ami határozott, 16 százalékos csökkenés a korábbi évhez képest. A lakásbetörések száma 173, amely öt százalékkal kevesebb a 2008. évben elkövetett 182-nél.

Ez a bűncselekmény érinti legérzékenyebben a szombathelyieket, ezért a bejelentést követően nagyobb rendőri erőket mozgósítanak a halaszthatatlan nyomozati cselekmények végrehajtására: a helyszíni adatgyűjtésre, a sértettekkel való foglalkozásra, kihallgatásukra.

2009. év végére a lakásbetörések száma csökkent, mivel felderítő munka eredményeként több, lakásbetörésre szakosodott bűnözői csoportot számoltak fel.
 
Az autólopások száma 8 volt, szemben a korábbi év 10 lopásával. Még egy érdekes adat: a gépjárműből lopás és gépkocsifeltörés 78 esetben történt, ez majdnem ötven százalékos csökkenés az előző évhez viszonyítva. 2009-ben a zsebtolvajlások száma 14-re csökkent az előző év 24 esetével szemben.
 
A visszaélés kábítószerrel bűncselekmények száma jelentős mértékben, 34-ről 53-ra, 55 százalékkal megemelkedett. Csakhogy e bűncselekmények vonatkozásában nagy a látencia, az esetszám emelkedése mögött egyértelműen a rendőri aktivitás növekedése áll.
 
Az ismertté vált bűnelkövetők száma tavaly az előző évi 895 képest 799-re, azaz 10,7 százalékkal csökkent. Az elkövetők közül büntetlen előéletű 511, büntetett előéletű volt 288 személy.
 
Tavaly a rendőrkapitányság illetékességi területén 37 eltűntet kerestek, és mindenkit megtaláltak. Az eltűntek közül 22 volt a felnőtt, 15 kiskorú, s 26 nő és 11 férfi. Az eltűntként körözött személyek közül négyen holtan kerültek elő: hárman megfulladtak, egy közlekedési balesetben halt meg.
 
2009-re a kapitányságon a létszámhelyzet megváltozott: az integrációt követő időszakban  a megszokott 5 járőrpár helyett csak 3 járőrpár reagáló erő volt vezényelhető közterületre Szombathelyen. Az év második felében pedig már rendszeresen előfordult, hogy csak egy járőrpár volt szolgálatban. A gépkocsizó járőrök látták el az úgynevezett reagáló szolgálatot is: ha kellett, akkor a vidéki településekre mentek.

Hollósi Gábor érdeklődésünkre elmondta: a Szombathelyi Rendőrkapitányságon a létszámhelyzet várhatóan idén sem javul jelentősen, ezért a rendőrök az elfogásra koncentrálnak. Ez azt is  jelenti, hogy  civil ruhába öltözött járőrök, nyomozók portyáznak frekventált helyeken és időpontokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!