Katasztrófa: Edelényt elöntötte a Bódva

A korábbi töltést szinte teljesen ellepte a Bódva árvize Edelénynél, a városhoz hasonlóan Szendrő is megközelíthetetlen, másfélezer embert kellett kitelepíteni, helikoptereket vetettek be a védekezésben, Miskolc észak-kelet felől lezárva. Árvíz percről percre.

MTI

Hernádszentandrást teljesen elzárja a Hernád

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrást csütörtök óta teljesen elzárja a Hernád a külvilágtól, a víz útját homokzsákokkal torlaszolták el előbb Pere, majd Ináncs felől is.


Üveges Gábor, a település független polgármestere pénteken az MTI-nek azt mondta: a települést körbevevő gát a kisebb szivárgásokat leszámítva jelenleg megfelelő védelmet biztosít, a falu egyik végén 70 centiméteres, a másik oldalon félméteres víz borítja az úttestet.

Hozzátette, hogy a 486 fős településen mintegy 100 ember vesz részt a védekezésben, eddig csaknem 12 ezer homokzsákot használtak fel. Egyre több ház falain jelennek meg repedések, falak és padlózatok süllyednek meg, a pincékben lévő, sokszor egy métert is meghaladó víz is gondot okoz.

A vagyontárgyak mentése folyamatos - közölte, hozzátéve: attól tartanak, hogy az árvíz levonulásának elhúzódása súlyos károkat okozhat a gát szerkezetében. Véleménye szerint a Hernád esetében az ilyen óriási árvizek ellen a folyó felső szakaszán megépítendő víztározó jelenthetne hatékony megoldást.


Rendkívüli árhullámok Észak-Magyarországon

Rendkívüli nagyságú árhullámok alakultak ki az észak-magyarországi folyókon a hatalmas csapadékmennyiség miatt - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője péntek este az MTI-nek.

Csont Csaba közölte: a Sajó vízgyűjtőjén pénteken is komoly mennyiségű csapadék hullott, az elmúlt két napban leesett eső miatt szlovák területen újabb árhullámok alakultak ki. Sajópüspökinél 420 centiméter körüli tetőzési értékre számítanak, Sajószentpéternél 405, míg Felsőzsolcánál 480 centiméterrel tetőzhet a folyó.

A Hernád mellékvízfolyásain szintén rendkívüli nagyságú árhullám képződött, jelenleg Hidasnémetinél gyenge áradás tapasztalható. A következő órákban azonban áradás indul el és a vízállások a most kialakult 478 centiméteres legnagyobb vízszintek fölé emelkednek majd. 

A Bódva felső szakasza és az Ida-patak lassan apad, ugyanakkor információk szerint a Torna-patak árhulláma még nem érte el a Bódvát. Hídvégardónál a folyó 332 centiméteres vízállással a tetőzés közelében van, Szendrőnél 322 centiméternyi a folyó vízszintje és a rakacai víztározó automatikusan apasztja a nagy mennyiségű vizet.

Csont Csaba kitért arra: Hídvégardónál 335, Szendrőnél 330 centiméter körüli tetőzésre számítanak. Arról is beszámolt, hogy a Bodrog minden forrásfolyóján jelentős árhullám vonul le. A hazai területen Felsőbereckinél 715 centiméter a vízszint, itt 770 centiméteres vízállásra számítanak. Sárospataknál 649 centiméteren áll jelenleg a vízmérce, itt 700 centiméteres lehet a folyó vizének magassága.


Harminc kamion homokot kapott Edelény

Harminc kamion homokot kapott a Borsod megyei Edelény a Bódva árhullámának megfékezéséhez, a segítség Nyíracsádról érkezett pénteken késő délután.

A településen a helyzet gyakorlatilag változatlan, a folyó még mindig árad, utcákat, házakat borít el a víz, Edelény főutcáján is vízátfolyás van, kettészeli a várost. Rengeteg önkéntes szervezet, hatóság munkatársa segít az árvízi védekezésben, a fővárosból, Gyuláról, Ibrányból, Nyírbátorból, Polgárról, a környező településekről érkezett segítség, de mindet egyelőre felsorolni sem lehetne, hiszen jelenleg nem az adminisztrációval foglalkoznak, hanem az ár megfékezésével. 

Molnár Oszkár, a település független polgármestere az MTI-nek a helyszínen azt mondta: számításai szerint több mint ezer ember rakja a homokzsákokat, és vesz részt valamilyen formában a település mentésében. Hozzátette: már olyan utcában is megjelent az ár, ahol két héttel ezelőtt - a korábbi nagy árvíznél - nem kellett védekezni; példaként említette a Széchenyi utat, itt is házakat veszélyeztet a víz.

A lakók szakmai segítséget kérnek a védekezéshez. Éjszaka is folytatják a munkát, minden eszköz, feltétel rendelkezésre áll, a víz azonban óriási.

 

 

OLDALTÖRÉS: Hétezer embert rendelt a miniszterelnök a Hernád mentére

 

 

 

Hétezer embert rendelt a miniszterelnök a Hernád mentére

 Hétezer embert rendelt Orbán Viktor kormányfő a Hernád mentére az árvíz elleni védekezésre részben a büntetés-végrehajtástól, részben a rendőrségtől, részben pedig a katonaságtól. A miniszterelnök ezt a pénteki esti rendkívüli kormányülés után jelentette be. Hozzátette, további 2.500 embert fog az érintett területre vezényelni a hátralévő 24 órában.


Orbán Viktor a kabinet ülése után újságíróknak elmondta: Észak-Magyarországra az előrejelzések szerint minden korábbi vízállást a vártnál is nagyobb mértékben meghaladó árhullám érkezik, amely a Felvidéken már rendkívül súlyos károkat okozott.

A korábban mért legmagasabb vízálláshoz képest 70 centiméterrel magasabb vízállások is elképzelhetőek, az ott munkában álló, ott bevetett erők pedig nem képesek arra, hogy ezt az óriási árhullámot elhárítsák, ezért rendkívüli intézkedésekre volt szükség - tájékoztatott.

A kormány vészhelyzetet hirdetett ki Borsod-Abaúj-Zemplénen túl további öt megyére, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, valamint Nógrád megyére.

A miniszterelnök közölte: a hétezer ember - reményei szerint - már útban is van a Hernád mentére. Ők, valamint az utánuk érkező 2.500 ember a folyónak azt a 60 kilométeres szakaszát fogja erősíteni, amelyet a jelenlegi védelmi kapacitásokkal nem tudnak megtartani. "Biztosítanom kellett, hogy le tudjuk váltani a most gáton dolgozókat, elmehessenek aludni, aztán majd ismét, egy újabb váltásban visszatérhessenek a védvonalakhoz" - fejtette ki Orbán Viktor.

A víz tetőzése - közlése szerint - az elkövetkező 16-24 óra között várható.Tizenegy település van közvetlen veszélyben, ez - a becslések szerint - mintegy négyezer lakóépületet fenyeget, és mintegy tízezer embert érint. "Nagyon remélem, hogy a következő másfél napban képesek leszünk a tetőző árhullámot megtartani" - mondta.

Orbán Viktor kérdésre közölte: Pintér Sándor belügyminiszterre bízta a munkálatok koordinálását, "vele már nem egy árvizet hárítottam el még az előző kormány idején". Hozzátette, a belügyminiszter elrendelte a polgárőrség mozgósítását.

A kormányfő tájékoztatása szerint a büntetés-végrehajtásnál azokat az embereket keresték meg, akik kisebb súlyú bűncselekmények miatt töltenek szabadságvesztést, és önkéntesként hajlandók részt venni ebben a munkában.

Közölte, ha kell, a katonák létszámát is képesek növelni. "Néhány gyengesége az országnak nyilvánvalóan megmutatkozott ez alatt a néhány óra alatt is": nincs tartalékos állománya a magyar haderőnek, sőt semmilyen nyilvántartás nincs arról, hogy a háború esetén hadköteles korba eső férfiak hol vannak, hogy érhetők el, hogyan lehet őket vészhelyzet esetén mozgósítani - mutatott rá. "Ezeket a gondokat majd meg fogjuk oldani a következő két-három hónapban, mert egy állam így nem szolgáltathatja ki magát, mint ahogy most például a természeti katasztrófának mi kiszolgáltattuk magunkat" - jelentette ki.

Az MTI kérdésére a miniszterelnök azt mondta: jó reményeik vannak arra, hogy a Hernád és környékén kívül rendkívüli erők bevetése nem lesz szükséges a következő időszakban.


Áttörte a víz az ideiglenes töltést Sátoraljaújhelyen

Áttörte a homokzsákokból épített ideiglenes töltést az áradó Ronyva-patak vize mintegy ötméteres szélességben péntek délután Sátoraljaújhelyen; az ár már több mint száz házat öntött el - mondta újságíróknak Szamosvölgyi Péter polgármester.

Továbbra is jelentős erőkkel védekeznek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban és a térség több településén. Háromhután is homokzsákokkal védekeznek a helybeliek a településen átfolyó patak árhulláma ellen. Vámosújfalun a Tolcsva-patak lépett ki a medréből, a víz a község több házát körbefogta.


Nem hagyják el otthonukat az ócsanálosiak

Nem hagyta el otthonát a kitelepítésre ítélt Ócsanálos lakóinak többsége. A 273 lakosú, Onga közigazgatási területéhez tartozó, a Hernád és a Vadász-patak áradásával fenyegetett településen élők kitartanak, védekeznek a víz ellen, amíg lehet. A falu határától nem messze autóbuszok sorakoznak - üresen.

Madzin Tibor, Onga polgármestere az MTI-nek péntek kora este azt mondta: Ócsanálos lakói közül kevesebb mint százan döntöttek úgy, hogy elhagyják házukat, és a biztonságosabb Onga általános iskolájában, óvodájában töltik az éjszakát.

A falu többi lakója viszont marad, kitart, védekezik, pakolja a homokot a zsákokba. Katonák, tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, vízügyesek, rendőrök segítenek a védekezésben. Az éjszaka minden korábbinál kritikusabb lesz.

Jószerivel már a Hernád és a Vadász-patak vize az úr a településen. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság elnöke az MTI-nek a helyszínen azt mondta: mindenki saját maga dönti el, hogy elhagyja-e otthonát. A település felkészült a kitelepítettek elhelyezésére, ellátására, de sokan rokonokhoz, ismerősökhöz mennek. A védelmi bizottság minden segítséget megad a falunak, az ott élőknek.

Mint mondta, eddig még nem látott vizet hoz a Hernád és a Vadász-patak, és a vízszint egyre csak emelkedik. Hasonló a gond Abaújszántó, Gönc, Szendrőlád és Edelény térségében is, ez utóbbi településen arra is fel kell készülni, hogy akár ezres nagyságrendben telepítsék ki a lakosságot. A védekezésben részt vevők mindent elkövetnek, hogy erre ne legyen szükség, hiány nincs.

OLDALTÖRÉS: Orbán Viktor: sem pénzben, sem emberi erőforrásban nincs hiány

 

 

 

Orbán Viktor: sem pénzben, sem emberi erőforrásban nincs hiány

Sem pénzben, sem a védekezéshez szükséges eszközökben, sem az emberi erőforrásban nincs hiány, a baj az, hogy akármennyi mindennel is rendelkeznek, óriási ez a víztömeg - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben, pénteken.

A miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter, valamint az őket kísérő szakemberek egészen az edelényi Bódva-híd előtt lévő vízátfolyásnál, a 27-es számú főúton hömpölygő árban nézték meg a városban kialakult rendkívüli helyzetet, majd az erős sodrású elöntésen áthaladva Orbán Viktor egy kis járdaszigeten nyilatkozott a sajtó munkatársainak.

Úgy fogalmazott: azt tapasztalja, hogy ebben a rendkívüli helyzetben mindenki a maximális teljesítményt nyújtja. Kitartásra buzdította az embereket, utalva arra, hogy kedvezőtlen híreket kap a folyók külföldi vízgyűjtő területeinek időjárási körülményeiről, amellett a hazai területen is esik az eső.    

Mint mondta, példás az az összefogás, amely a védekezés során megmutatkozik, és a lakosok is elég gyorsan alkalmazkodnak a kialakult helyzethez. Érthető módon ragaszkodnak otthonaikhoz, de amikor gond van, belátják, hogy vannak olyan területek, amit már el kell hagyni.   

Hozzátette: a kitelepítések jó ütemben haladnak és kellő időben történnek, kiemelte, a legfontosabb, hogy nem történt még tragédia. Az emberélet fontosabb, mint az anyagi értékek, tehát túl kell élni ezt az időszakot, és utána megkezdeni az újjáépítést - mutatott rá a kormányfő.

Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormánynak van gyakorlata az árvízi helyzet kezelésében, hiszen nem ez az első árvíz "amikor megpróbál bennünket a természet". 

A keletkezett károk helyreállítása kapcsán közölte: "toldozgatásoknak, foldozgatásoknak" nincs értelme, a károk elhárítására tervet dolgoznak ki, amely valamennyi - állami, önkormányzati tulajdonokban esett kár, magántulajdon, mezőgazdasági rész - területet érint. Ezáltal megújulhat a régió.

"Legalább ennyi örömük legyen ezeknek az embereknek, akiket így megpróbált a természet" - jegyezte meg. Orbán Viktor a 27-es számú főúton szót váltott a helyiekkel, megtekintette a védekezők munkáját, emellett meglátogatta az edelényi egresi iskolát, ahol a kiköltöztetett emberekkel beszélgetett.

 

OLDALTÖRÉS: Intenzíven árad a Duna Nyugat-Magyarországon

 

 

 

Intenzíven árad a Duna Nyugat-Magyarországon

Egy napja ismét intenzíven árad a Duna, a Mosoni-Duna emelkedése miatt az abdai árvízkaput be kellett zárni. A Bakony nyugati lejtőin egész éjjel esett, így jelentős vízmennyiség jutott a Marcalba - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken.

A Mosoni-Duna több szakaszán elsőfokú készültséget vezettek be reggel hat órától, míg Vének és Dunaszentpál között este hattól, az egy nappal korábban elrendelt elsőfokú készültséget péntek délben másodfokúra emelték Komárom és Almásfüzitő között. Este hat órától ugyanez érvényes a Tát-Esztergom szakaszra. Az esztergomi tetőző vízállás elérheti a mértékadó árvízszintet - közölték.
   
Négyszáz méter hosszan ideiglenes védvonalat építenek ki Táton, mert ott a Duna és a Vág áradása miatt nagyobb vízhozamra számítanak. A levonuló árhullám miatt a Duna-menti belvízvédelmi szakaszon reggel óta elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.
   
A közlemény szerint legalább két napra lesz még szükség ahhoz, hogy Bőnynél visszahúzódjon a mederbe a Cuhai-Bakony-ér, amely tegnap reggel tíz és délután négy óra között tetőzött, s reggelre öt centit már apadt is.

Öt település a Hernád fogságában

Öt borsodi településre nem lehet bejutni péntek dél óta a Hernádon levonuló árhullám miatt; Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs, Felsődobsza megközelíthetetlen személyautóval - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.

Soha nem látott árvíz az északi folyókon - Budapesten lezárják a rakpartokat - ÖSSZEFOGLALÓ

A Bódva, a Hernád, és a Sajó soha nem látott vizet hoz magával. A Bódva elöntötte Edelényt, több település megközelíthetetlen. Miskolcot sem lehet elhagyni északkeleti irányba, és lezárták a borsodi határátkelőket is a teherforgalom elől. Budapesten megkezdték a dunai alsó rakpartok lezárását.

Miskolcot északkeleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni, a város határát elöntötte a Sajó. A rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be- és kivezető útszakaszokon elterelik a forgalmat, jelentősek a torlódások. Miskolcra a 3-as számú fő út - Arnót, Szikszó és Szerencs irányából - bevezető négysávos útszakaszát lezárták, a felsőzsolcai körforgalmon a rendőrség csak tömegközlekedési és szolgáltatói járműveket engedi át.
   
Az autópálya kezelője az M30-as Miskolc és Nyékládháza közötti szakaszát díjmentessé tette, a rendőrök a Miskolcról Felsőzsolca irányába menő forgalmat az M30-as autópályára terelik.
   
Lezárták a nemzetközi közúti határátkelőket a teherforgalom elől Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a teherautók, kamionok sem Tornyosnémetinél, sem Bánrévénél, sem pedig Sátoraljaújhelynél nem tudnak áthaladni a határon. A személyforgalom akadozik.
   
A Bódva péntek hajnalban óriási erővel öntötte el Edelényt; a lakókat csónakokkal menekítették. A nagy erővel zúduló víz kerítéseket is ledöntött. A szennyvízcsatornából felbugyogott a víz, néhány helyen szökőkútszerűen. Edelényt kettészeli a vízátfolyás, csónakokkal próbálnak közlekedni. Az MTI információi szerint 180 családot kellett kiköltöztetni, mintegy 550 embert.
   
A Bódva vízszintje minden eddigi rekordot megdönt.
   
Edelénybe nem lehet bejutni, a város előtt, a 27-es főúton, a múcsonyi elágazásnál rendőrök állítják meg a járműveket.
   
Szendrő is megközelíthetetlenné vált, ugyanis Edelény felől is lezárták az utat, és Szalonnán is kiöntött a Bódva. Szendrőnél a folyó még mindig árad. A település északi részénél, Szalonna felé, utcák állnak vízben, a Szuhogy felé vezető útnál lévő házakat áramtalanítják, mert már ott is magas a víz szintje. Már nem tudnak hol védekezni, a töltésmagasításokon is átbukik a víz.
   
A Sajó rekordvízállással vette körbe Sajóecseget. A folyó mind Szlovákiában, mind pedig Magyarországon árad, vízszintje várhatóan meghaladja az eddig mért legmagasabbat.
   
A Hernádon is kritikus a helyzet. A magyar-szlovák határ térségében, Hidasnémetinél már 44 centiméterrel magasabb a víz az eddig mért legmagasabb szintnél.
   
A Tolcsva patak újból kiöntött Tolcsván. A víz több mint 350 házat veszélyeztet, húsz családot kellett kiköltöztetni.
   
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében péntek délelőttig mintegy másfél ezer embernek kellett elhagynia otthonát az ár- és a belvíz miatt. A Hernád és a Vadász patak áradása miatt elrendelték Ócsanálos teljes lakosságának kitelepítését is, 273 embernek kell elhagynia otthonát.
   
Az elmúlt huszonnégy órában 12 ezren védekeztek a gátakon, a településeken.
   
Lezárták a forgalom elől a 27-es számú főutat Szendrőlád és Edelény között. Abaújszántó belterületén a Szerencs patak áradása miatt teljes az útzár, a településen húsz családot kellett kiköltöztetni.   
   
Nem lehet közlekedni a Tomor és Lak, az Alsóvadász és Monaj, a Meszes és Rakaca közötti úton, Gibárt belterületén, továbbá Hidasnémeti és Gönc, a Kiskinizs és Hernádkércs, a Fügöd és Hernádszentandrás között. Nem lehet személyautóval behajtani Rakacaszendre, Tornaszentandrásra, Tornabarakonyba.
   
A Sajón szünetel a kompközlekedés, és nem járnak a tiszai kompok sem.
   
A Duna magas vízállása miatt megkezdték az alsó rakpartok lezárását Budapesten, a rendőrség arra kéri az autósokat, hogy vigyék el onnan a parkoló járműveiket. A folyó vízszintje a péntek reggeli órákban elérte a 600 centit, a tetőzést 800 centiméternél várják a jövő hét elejére (2006-ban 860 centiméterrel tetőzött a folyó).
   
Lakóövezetet nem veszélyeztet az árhullám, a Római parti üdülőövezetet azonban elöntheti a víz. A Margitsziget egyelőre nincs veszélyben, de ha szükséges, péntek délután ott is megkezdik a védekezést.
   
A csatornázási művek is megkezdte a védekezést. Péntek estig az átemelőket, csatornacsatlakozásokat árvízi üzemmódra állítják.
   
Győrnél vasárnapról hétfőre virradóra tetőzhet a Mosoni-Duna, és péntek éjjel várhatóan másodfokú készültséget kell bevezetni. A győri rakpart péntek reggelre víz alá került.
   
Tiszatelek és Tokaj között elrendelték az elsőfokú készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.
   
A Bodrogon a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet jelentősen meghaladó vízállást prognosztizálnak a szakemberek.
   
A Kraszna napok óta lassan, folyamatosan árad, Ágerdőmajortól a tiszai torkolatig az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint feletti vízállások várhatóak.
   
A Túr és a Lónyai-főcsatorna is árad, utóbbi vízfolyás torkolati szakaszán ismét el kellett rendelni a legenyhébb fokú riasztást, a felső szakaszon még mindig másodfokú a készültség.
   
A honvédség öt alakulatának 835 embere és 96 technikai eszköze, köztük két MI-17-es helikopter vesz részt az árvízi védekezésben.
   
Továbbra is négy térségben van veszélyhelyzet: a Hasznosi tározó, a Sajó-Bodva, a Hernád térségében, a Zagyván, a Jásztelki tározó és a Cuhai-Bakonyér térségében.

Kitelepítik Ócsanálos lakosait

OLDALTÖRÉS: Kitelepítik Ócsanálos lakosait

Elrendelték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanálos teljes lakosságának kitelepítését a Hernád és a Vadász patak áradása miatt, pénteken tizenkét óra előtt; 273 embernek kell elhagynia otthonát - mondta Madzin Tibor polgármester az MTI-nek.

Elrendelték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanálos teljes lakosságának kitelepítését a Hernád és a Vadász patak áradása miatt, pénteken tizenkét óra előtt; 273 embernek kell elhagynia otthonát - mondta Madzin Tibor polgármester az MTI-nek.

Elrendelték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanálos teljes lakosságának kitelepítését a Hernád és a Vadász patak áradása miatt, pénteken tizenkét óra előtt; 273 embernek kell elhagynia otthonát - mondta Madzin Tibor polgármester az MTI-nek.

A kitelepítetteket Ongára viszik. Mindenkit felszólítottak - közölte a polgármester, hogy készüljön fel, csomagolja össze a legszükségesebb holmikat, buszok és teherautók jönnek az emberekért. Ongán az általános iskolában és közintézményekben helyezik el a kitelepítetteket, ellátásukra felkészültek.

Miskolc zárva

Miskolc zárva, a várost észak-keleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni, miként az onnan érkezők sem tudnak bejutni a borsodi megyeszékhelyre, a város határában már a Sajó az úr.

A megyében kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be- és kivezető útszakaszokon a közlekedők terelésekkel és jelentős torlódásokkal számoljanak - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.
   
Miskolcra a 3-as számú fő út - Arnót, Szikszó és Szerencs irányából - bevezető négysávos útszakaszát lezárták, a felsőzsolcai körforgalmon a rendőrség csak tömegközlekedési és szolgáltatói járműveket engedi át.
   
Az árvíz miatt az autópálya kezelője az M30-as Miskolc-Nyékládháza közötti szakaszát díjmentessé tette, a rendőrök a Miskolcról Felsőzsolca irányába menő forgalmat az M30-as autópályára terelik fel.

Megközelíthetetlenné vált Szendrő is

Vízátfolyás miatt mindkét irányból megközelíthetetlenné vált a Borsod megyei Szendrő péntekre virradóra, ugyanis Edelény felől is lezárták az utat, és Szalonnán is kiöntött a Bódva.

Szendrőnél a folyó vízszintje jelenleg 311 centiméter körül van, és a tapasztalatok szerint még mindig árad. A település északi részénél (Szalonna felé) gyakorlatilag utcák állnak vízben, pénteken pedig a Szuhogy felé vezető útnál lévő házakat áramtalanítják, mert már ott is magas a víz szintje.
   
Szaniszló János, a település független polgármestere az MTI-nek azt mondta: már nem tudnak hol védekezni, a töltésmagasításokon is átbukik a víz. A polgármester arról is beszámolt, hogy információi szerint a csütörtöki és a péntekre virradóra leesett csapadékmennyiség miatt a környéken a kis patakok vize is jócskán megáradt, ezek a vízfolyások tovább táplálják a Bódvát, valamint már a rakacai víztározóban is nagy a víztömeg, tehát ott is automatikusan engedi a rendszer a vizet.

Éjfélre lezárják a fővárosi védvonal kapuit

Éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját a Fővárosi Csatornázási Művek - írja a cég az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Nyolcméteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját.

Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek teljes állománya átállt "árvízi üzemmódra", folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hétfőre várható 8 méteres árvízszinttől megvédjék a várost.
   
A tisztító- és átemelőtelepeket még csütörtökön átállították árvízi üzemmódra. A vízállásnak megfelelően haladva a csütörtöki 15 csatornazsilip-zárást pénteken további 16 követi. A felszínen negyven árvízi kaput kell még a nap folyamán lezárni.

Eddig körülbelül másfélezer embernek kellett elhagynia otthonát az ár- és belvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében; Edelénybe két katonai helikoptert vezényeltek, hogy be tudják zárni a töltésmagasításokat, amelyeket a Bódva áttört.

A megyében az elmúlt 24 órában körülbelül 12 ezren védekeztek a gátakon, a településeken. A legsúlyosabb a helyzet a Bódva által fenyegetett Edelényben, Szendrőládon, Szendrőn, de hasonló a helyzet a Hernád-mentén is.

Az MTI információi szerint a honvédség újabb erői segítenek majd a védekezésben.
   
A katonák mellett tűzoltók, polgári védelmisek, rendőrök, a Bódva, a Sajó és a Hernád áradata által fenyegetett települések lakói dolgoznak a gátakon, erősítik, magasítják azokat. Edelényben a honvédség szállító helikoptereit is bevették a védekezésbe péntek reggel.
   
A megyében sok út járhatatlan. Várhatóan pénteken kora délelőtt a Sajó áradása miatt lezárják Miskolc határában az M30-as autópálya csomópontját, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a megyét kettévágja a víz.
   
Az éjszaka folyamán Edelényben a Bódva lesodorta a töltésmagasítást. Az ár egy méter magasan, mintegy 15 méternyi hosszon vitte le a homokzsákokat. A településről, a Bódva és az Újtemplom utcáknál csónakokkal menekítették a lakókat.
   
Edelényben feltehetően rosszul lett egy idős férfi, aki gépkocsijával nekiment egy rendőrautónak. A férfit kétszer élesztették újra, majd kórházba szállították.
   
Tolcsván újra kiöntött a Tolcsva patak, amely legutóbb kedden árasztotta el a falut. Az MTI úgy tudja, hogy több mint 350 házat veszélyeztet a víz, amely 80 centiméterrel magasabban tetőzött, mint amit kedden mértek. Húsz családot kellett kiköltöztetni. Őket az idősek otthonában és az iskolában helyezték el.
   
Győr-Moson-Sopron megyében az esti, éjszakai esőzés miatt nem indult meg az apadás Bőnynél a Cuhai-Bakony-éren.
   
A honvédség egységeivel és helyi önkéntesekkel támogatott katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek most bordás megerősítéssel teszik ellenállóbbá a falun szélén álló homokzsákfalat.
   
Változatlan a helyzet az ország vasútvonalain, az áradások és vízátfolyások miatt van, ahol szünetel a forgalom és autóbuszok közlekednek, máshol pedig csökkenteni kell a szerelvények sebességét, ami miatt késnek a vonatok.

Reggel hat órától helikopterek segítenek Edelényben az árvízi védekezésben

OLDALTÖRÉS: Reggel hat órától helikopterek segítenek Edelényben az árvízi védekezésben

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója úgy tudja, hogy két helikoptert vetnek be arra, hogy a Bódva magasított töltése mentén átfolyó vizet megfékezzék.
   
A védekezésbe bekapcsolódtak a Spider Speciális Mentők és a kelet-magyarországi mentőcsapat búvárai. A tűzoltók, a rendőrök, az önkéntesek mellett Szlovákiából érkezett református  önkéntesek is ott vannak a borsodi városban. 

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója úgy tudja, hogy két helikoptert vetnek be arra, hogy a Bódva magasított töltése mentén átfolyó vizet megfékezzék.
   
A védekezésbe bekapcsolódtak a Spider Speciális Mentők és a kelet-magyarországi mentőcsapat búvárai. A tűzoltók, a rendőrök, az önkéntesek mellett Szlovákiából érkezett református  önkéntesek is ott vannak a borsodi városban. 

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója úgy tudja, hogy két helikoptert vetnek be arra, hogy a Bódva magasított töltése mentén átfolyó vizet megfékezzék.
   
A védekezésbe bekapcsolódtak a Spider Speciális Mentők és a kelet-magyarországi mentőcsapat búvárai. A tűzoltók, a rendőrök, az önkéntesek mellett Szlovákiából érkezett református  önkéntesek is ott vannak a borsodi városban. 


A búvárok az MTI tudósítójának úgy fogalmaztak: a korábbi bordás megtámasztást, azt a több ezer homokzsákot, amely megtámasztotta a töltést, teljesen ellepte a víz. A töltés már alig látható, csak a töltés tetejére, az úgynevezett koronára épített homokzsákok látszanak ki.
   
A Bódva áradata a 27-es főútra ömlik. A víz egy részét visszavezették a holtágba, de már az is telített.
   
A város szennyvízcsatornájából bugyog fel a víz, néhány helyen szökőkútszerűen. Több ázott kóbor kutya sétál tanácstalanul a vízzel elárasztott utakon.
   
Edelényt kettészeli a vízátfolyás, ezért csónakokkal próbálnak közlekedni. A szakemberek
most üzemelik be a csónakokat, amikre azért is szükség van, mert elzárt területen vannak a zsákok, a homok és a védekezők szálláshelye is.
   
A holtág másik oldalán találhat a L'Huillier-Coburg kastély. Az MTI helyszínen lévő tudósítója ugyan nem látja a kastélyt, de úgy tűnik, nincs víz alatt, odáig nem ér el az áradás.

Emberek, települések, utak a víz fogságában Borsodban

Ez idáig mintegy másfél ezer embernek kellett elhagynia otthonát az ár- és a belvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol több településre nem lehet bemenni személyautóval, és tucatnyinál is több út járhatatlan.

Az elmúlt huszonnégy órában 12 ezren védekeztek a gátakon, a településeken. A legsúlyosabb a helyzet a Bódva által fenyegetett Edelényben, Szendrőládon, Szendrőn, de hasonló a helyzet a Hernád-mentén is - mondta az MTI-nek Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese.

Az MTI információi szerint a honvédség újabb erői segítenek majd a védekezésben.
   
A katonák mellett tűzoltók, polgári védelmisek, rendőrök, a Bódva, a Sajó és a Hernád áradata által fenyegetett települések lakói dolgoznak a gátakon, erősítik, magasítják őket. Edelényben a honvédség szállító helikoptereit is bevették a védekezésbe péntek reggel.
   
A megyében sok út járhatatlan. Várhatóan pénteken kora délelőtt a Sajó áradása miatt lezárják Miskolc határában az M30-as autópálya csomópontját, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a megyét kettévágja a víz.

Árvíz: óriási erővel önti el Edelényt a Bódva

Óriási erővel önti el a borsodi Edelényt a Bódva; a városban a Bódva és az Újtemplom utcáknál csónakokkal menekítik a lakókat - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója pénteken hajnalban.

Vannak, akik nem akarják elhagyni otthonukat, őket erőszakkal nem hozzák ki.
   
Az említett területre már gumicsizmával sem lehet bemenni, mert a rendőrök elmondása szerint a víz  olyan erővel zúdul, hogy kerítést is ledönt.  A településen a rendőrök, a tűzoltók, a vízügyi szakemberek próbálják menteni, ami még menthető. Most az a feladtuk a védekezőknek, hogy megpróbálják megfékezni a víz áradását.
   
A posta utcájában is áll a víz. Ott egy pénzintézet, egy görög katolikus templom és a folyó felé vezető útszakasz áll vízben. 
   
Edelény  megközelíthetetlen. A város előtt, a 27-es főúton, a múcsonyi elágazásnál rendőrök állítják meg a járműveket, és akit csak lehet, eltérítenek, mert a városba nem lehet bejutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!