Augusztusi ostromnapok Kőszegen

Egy kisváros nagy történelme elevenedik meg augusztusban Kőszegen. A "Félhold és telihold - Kőszegi ostromnapok" rendezvénysorozata immár negyedik éve augusztus minden hétvégéjén csábítja a turistákat a városba.

Némethy Mária

Az idén számos előremutató újdonsággal, ritkasággal szolgál az ostromnapok. Például jelmezt kap Kőszeg Város Fúvószenekara, így bővül a résztvevők köre. A programokhoz segítséget kaptak Ilknur Bodur asszonytól, Törökország frissen kinevezett kulturális és idegenforgalmi attaséjától, aki valószínűleg személyesen is meglátogatja a  rendezvényeket.

Hétfő délben a Kőszegen megrendezett sajtótájékoztatón Básthy Béla alpolgármester arról is beszélt:

- A rendezvénysorozat középpontjában a játék és az identitás áll, ezért öröm, hogy a hadijátékban egyre több kőszegi akar résztvenni, s a városban egyre többen tudják, mi is történt az itt élőkkel 1532-ben.

Szólt arról is: érkeznek Horvátországból és Isztambulból is vendégek az idén. Básthy Béla szerint a kőszegi önfeláldozó hajlam mutatkozik meg abban, hogy a sűrű program ellenére az ostromhétvége programjai ingyenesek, nem szednek belépőt a védők, de mivel Ferdinánd király segítsége egyáltalán nem biztos, ezért a résztvevők támogatójegyet vásárolhatnak, s azzal szombaton és vasárnap részt vehetnek a kótyavetyén, ahol a védők a török fosztogatóktól visszaszerzett javakat kisorsolják a támogatók között.

A várvédő kapitányt, Jurisics Miklóst megszemélyesítő Petkovits Sándor a keresztény seregekről elmondta: az iparosok, a horvát kisebbségiek és a darabontok  nagyon készülnek a vár védelmére.   

A rendezvényeken az idén a Magyarországi Horvátok Önkormányzata támogatásával fellép a Dráva-menti horvátok együttese. Az ostromnapok záróakkordjaként aláírják-megerősítik Kőszeg és Senj (a várvédő Jurisics horvátországi szülővárosa) testvérvárosi szerződését.

A török hadak irányítójától, Ibrahim nagyvezírtől, azaz Seper András tűzoltóparancsnoktól hallottuk, hogy az idén Vas megyei tűzoltók és rendőrök is besegítenek az ostromba, a rabszolgahölgyek pedig szorgalmasan varrják a jelmezeket. A várárokban lévő török tábort az idén is érdemes lesz meglátogatni: a gyerekeknek sokféle állat simogatására nyílik lehetőségük.

Az augusztus 6-8. közötti ostromhétvége utáni augusztusi hétvégeken is sűrű lesz a program Kőszegen. Az utolsón például zenei csemegeként a Kőszegi Vonósok koncertjükön bemutatnak egy olyan barokk zenei darabot - Daniel Georg Speer szerzeményét - , amely a török háborúk idején íródott, és Kőszegen jelent meg először nyomtatásban a 17. században.

Az ostromnapokon, a kőszegiek hadijátékán egyre több városlakó akar részt venni. Az augusztusi hétvégek turistákat vonzó látványosságokat, élményeket kínálnak Kőszegen. 1532-ben 25 napig állta Kőszeg a török ostromát, s most is 25 napig tarthat a turisták ostroma.

A sorozat első hétvégéjén (6-8-án) egy történelmi jelmezes fesztiválba csöppenünk, s részesei lehetünk a török, magyar, horvát csapatok, az ostromra készülő város életének. Pénteken a várvédők Ostromtanácsot tartanak, szombaton török portyázó csapatok törnek be a város piacára, a török sereg felvonul a város falai alatt. Délután lesz az ostrom.

A hadászati bemutatókon a látogatók kézbe vehetik, felpróbálhatják a harci öltözetet. A Cimbaliband, a Folk error és a Hollóének Hungarica koncertezik Kőszegen. Sokféle gyerekprogram is lesz. A hétfőn megtartott sajtótájékoztatón az ostromló törökök és a várvédők képviselői is ott voltak.

Címkék#Ostromnapok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!