Divatba jött a kerékpározás

Divatba jött a kerékpározás Magyarországon. Nyugaton már régóta tömegeket vonz, az idősebb korosztály tagjai közül is sokan pattannak nap mint nap nyeregbe. Nálunk az utóbbi években hódít.

Némethy Mária

Minden mellette szól: olcsóbb, mint autózni, egészségesebb, környezetkímélőbb is. 

- Én azért szeretek kerékpározni, mert nem annyira lassú és fárasztó, mint a gyaloglás, ütemesen tudok haladni, sokkal többet látok, mint amikor autóval megyek. Néhány éve  - nem sokkal azután, amikor elkészült a tó körül a kerékpárút - , körbekerekeztem a Balatont. Egyik legemlékezetesebb kirándulás volt ez számomra. Sok tervezett nevezetességet megnéztünk, de út közben számos olyan szép helyet, látnivalót is felfedeztünk, amit előre nem terveztünk, korábban nem ismertünk. Ezek a hűha élmények nagyon erősek bennem ma is. Külföldön járva szívesen kölcsönzök kerékpárt, mert mident közelebb érzek kerekezés közben magamhoz: az embereket, a tájat egyaránt. Németországban járva a Fekete-erdőben sok nyugdíjast láttam kerekezni. Én is majd ilyen nyugdíjas szeretnék lenni - összegzi  mosolyogva kerékpáros élményeit a szombathelyi Kiss Emese. 

Nincs egyedül. Egyre többen pattannak nyeregbe Magyarországon. Miért?
 
- Mi is tapasztaljuk: divatba jött a kerékpározás - hallom Stampf Ferenctől, a Kőszegi Kerékpáros Egyesület elnökétől.

A civil szervezet működteti a régió Kőszegen kialakított Kerékpáros Centrumát, 10 kölcsönzőpontját.

- Több oka is van ennek. Városon belül azért kerékpároznak egyre többen, mert nagyon drága az üzemanyag. Jóval olcsóbb, mint autózni, vagy tömegközlekedni. Vannak olyan kerékpárosok is, akiket nem csak a pénzkímélés motivál, hanem az erős környezettudatosság. Főként a középgeneráció, a 40-es és 50-es korosztály tagjai közül egyre többen kerékpároznak, mondván: ez környezetkímélő megoldás, ráadásul egészséges is. A települések közötti kerékpározást, a 20-30 kilométeres táv megtételét, a túrázást is egyre többen választják időtöltésnek.

Hogyan állunk a kerékpárutakkal? Stampf Ferenc óvatosan fogalmaz: fejlődtünk e téren, de nem eleget.  

- Bük-Zsira között például nagyon használják a kiépített kerékpárutat, hiszen át lehet jutni Locsmándra, az ausztriai fürdőhelyre. A lukácsházi árvíztározó megépülte után a Szombathely-Kőszeg közti kerékpárút kiépítése is jelentősen halad előre: a töltésen kerékpárút vezet majd.

Ausztria jól használható, összefüggő kerékpárhálózata ma még irigység tárgya a határnak ezen az oldalán.

- Szombathely kerékpáros város, mindig az volt, a város lakói évtizedek óta szívesen kerékpároznak - szögezi le Lakézi Gábor, a szombathelyi önkormányzat városfejlesztési és üzemeltetési osztályának vezetője.

- Az első  kerékpárutakat a megyeszékhelyen a járdákból sárga csíkkal választották le, mert ez volt a legolcsóbb megoldás.Ez így nem a legjobb. Az idén elkészült az oladi kerékpárút. Ahhoz, hogy a vasi megyeszékhelyről Ausztriába kiépített kerékpárúton lehessen átmenni, sok kisebb önkormányzatnak kellene összefogni. Erre ma, az önkormányzatok szűkös anyagi lehetőségei miatt, nem látok lehetőséget. A megyeszékhelyen uniós támogatósból a Perint parton készül el a következő kerékpárút a Magyar utca és a Bartók Béla utca között. Ez 2010-11-es projekt, tehát jövőre mindenképpen elkészül. 

Az osztályvezető elmondja még: szűkös anyagi lehetőségeik szerint a kerékpáros úthálózatot igyekeznek folyamatosan karban tartani, felújítani. Ez történt tavaly a Paragvári úton 2,5 kilométeren. A Rohonci úton most folyik felújítás.

- Tudjuk, hogy a  kerékpáros város hagyománya kötelez bennünket, ennek  megfelelően több kerékpárút kellene Szombathelyen. Dolgozunk rajta  - hallottuk végül az osztályvezetőtől.

Bicajosok a megmondhatói, milyen fantasztikus kerékpárokat lehet ma már vásárolni (persze nem kis pénzért). Automatikus váltómechanizmusról, kézi háromsebességes rendszerről, és a többiről hallok. Vagy az összecsukható, kompromisszummentes kerékpárról, amely azért született, hogy megoldja a városi dugókhoz kapcsolódó közlekedési problémákat, mellyel minden városlakó szembesül napi utazásai során. Avagy gazdája is nagyon elégedett azzal a bicajjal, amelyik bármilyen kicsi autóban vagy hajóban elfér.

Akárhogy is: a kerékpározás virágkorát kezdjük élni. 

Kétkeréken a múzeumokba

Museum Mass 2010 - azaz kerékpáros Múzeumok Éjszakája is volt Budapesten.

Hollandiában egy biciklis-autós balesetnél mindig a gépjármű vezetője a felelős azért, mert tudatában van annak: élet kioltására alkalmas gépet irányít. Ez alól csak az olyan esetek a kivételek, amikor mondjuk az álló autóba száll bele a biciklis.

A kerékpáros divat bekúszott mindennapjainkba. Az idén Cycle Chic bemutatót tartottak Budapesten.

Pavlov biciklije - Munkatársunk jegyzete

Oroszórán Ivan Petrovics Pavlovról, a nagy szovjet fiziológusról tanultuk: nagyon szeretett kerékpározni. A tudós ember a kerékpározás divatba hozásáért kampányolt. Szerinte ez a sport a legegészségesebb, mert minden izomzatot megmozgat, s szabad levegőhöz köti művelőjét.

Ma már persze van szobabicikli is, és a levegő sem olyan már, mint Pavlov idejében. Mégis, kerékpározni jó dolog. Szombathelyen két nyugdíjas orvosprofesszort látok időnként kerekezni, osztályvezető főorvost fiaival, aranymisés papot is. A bűnügyi krónikákból meg kiderül: változatlanul kelendő áru a kétkerekű. Naponta lopják. 

Úgy tűnik, Pavlov igaza mára beérett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!